shogun Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Hej i jeszcze jedno Gadda. Biorąc pod uwagę wielkość rybek oraz to że jest to rzeka to można nawet spróbować 0,20 ale do tego już paproszka nie założysz - ale 4-5cm gumka i haczyk 6-4 powinien być w sam raz. Poza tym to dobrej klasy osiemnastka spisywać się będzie bez zarzutu. Czekam relacji z połowów. Połamania kijka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2005 nawet na 0,20 połowisz na paprocha tylko nie ten mikroskopijny tylko troszkę większy rozmiar gumki, hak gamakatsu F11 nr 6 i zbrojenie z pętlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 Może w bocznym troku nie idę za bardzo z postępem(wklejanki itp)ale całkiem przyjemnie mi sie łowi Shimano Perfection 7-15gr z matchową szpulą na starym AeroGTM.A z żyłek wybieram właśnie matchówki ze względu na ciutkę mniejszą rozciągliwość,w przedziale 0.14-0.18.Mile wspominam nieosiągalną już Cormoran Cortest Match-jeśli tylko była świeża.Teraz wybór jest naprawdę duży i trudno polecić coś konkretnego.Ostatnio próbuję plecionkę 0.08 ale ze względu na słabe brania i małe rozmiary rybek ciężko wyciągać sensowne wnioski.Myślę sobie ,że na rzekę z większymi okoniami i obecnością zaczepów? zmuszającą do twardszego holu założyłbym 0.18.Tak poza tym ,to cholernie ci Gadda zazdroszczę-uwielbiam łowić okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 1 Września 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 Mariusz! To trza było się zdeklarować na wyjazd z nami - od 3 tygodni szukamy chętnego! A ja od paru tygodni denerwuję Friko podsyłając mu co ładniejsze okonie zamieszczone w galerii http://fiskesnack.dyndns.org/fiskesnack/Ostatnio już o litość prosił ! Gadda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 0,18, firma stroft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 Gadda nie daj się. NIE MA LITOŚCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 @GaddaKażwa a skąd ja miałem wiedzieć ,szkoda że nie dałes cynku przez GSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asknet Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2005 najczesciej lowie na mocna zylke glowna powiedzmy 0.16-0.18 a dotego poprzez muchowe kuleczko wiaze gorille powlekana fuorocarbonem 0.12-0.14..... calkiem skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Odświeżam - szukam węzła, którym przywiąże przypon z twisterkiem do linki głównej - bez krętlików itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeśli trok, to po co jakikolwiek węzeł? Robisz na żyłce dużą pętlę, przecinasz ją tak, żeby został odcinek o długości 1/4 i 3/4 całości. Do krótkiego wiążesz ciężarek, do długiego hak. Oczywiście to uproszczenie, długościami obu kawałków trzeba kuglować. Swoją drogą, odgrzebałeś prawdziwego trupa z szafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeśli trok, to po co jakikolwiek węzeł? Robisz na żyłce dużą pętlę, przecinasz ją tak, żeby został odcinek o długości 1/4 i 3/4 całości. Do krótkiego wiążesz ciężarek, do długiego hak. Oczywiście to uproszczenie, długościami obu kawałków trzeba kuglować. Przy żyłce ten sposób jest dobry, ale jeśli Maciek chce dowiązać przypon do plecionki, to trzeba coś innego.Co, to nie wiem, bo nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Powiedzmy, że żyłka z przynętą będzie cieńsza od głównej. Chcę taki węzełek, żeby dało się też regulować odległość przyponu z przynętą od ciężarka Teraz dopiero sprecyzowałem chyba o co mi chodzi Jest coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian22777 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeżeli będą to żyłki to węzeł zderzakowy, przy którym można wypuścić dodatkowo jeden wąs z grubszej żyłki na ciężarek, lub ciężarek dowiązujesz powyżej zderzaka podobnie jak skoczka przy nimfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Oooo zderzak może być dobry. Przetestuję - dziękuję Thymalusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeżeli będą to żyłki to węzeł zderzakowy, przy którym można wypuścić dodatkowo jeden wąs z grubszej żyłki na ciężarek, lub ciężarek dowiązujesz powyżej zderzaka podobnie jak skoczka przy nimfie. To zdecydowanie najmocniejszy węzeł. Nie zajarzyłem o co chodzi z tym węzłem do przyponu, ale szczerze powiedziawszy, zawsze łowię żyłką, bez przyponów. Ciężarek nie jest aż tak drogi, żeby osłabiać zestaw przyponem. Jeżeli chcesz łowić mocniej, to całość musi być mocniejsza, nie bardzo rozumiem sens stosowania przyponu w tej metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jeżeli będą to żyłki to węzeł zderzakowy, przy którym można wypuścić dodatkowo jeden wąs z grubszej żyłki na ciężarek, lub ciężarek dowiązujesz powyżej zderzaka podobnie jak skoczka przy nimfie. To zdecydowanie najmocniejszy węzeł. Nie zajarzyłem o co chodzi z tym węzłem do przyponu, ale szczerze powiedziawszy, zawsze łowię żyłką, bez przyponów. Ciężarek nie jest aż tak drogi, żeby osłabiać zestaw przyponem. Jeżeli chcesz łowić mocniej, to całość musi być mocniejsza, nie bardzo rozumiem sens stosowania przyponu w tej metodzie. Niestety duże okonie mają wymagania - szczególnie w bardzo czystej wodzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 OK, ale jeśli masz przypon 0,12 to po co główna 0,18? Przecież hamulec ustawiasz na moc 0,12. Wyjaśnij mi proszę, bo nie kumam. Jeszcze plećkę mogę zrozumieć - lepsze czucie delikatnego skubania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Oooo zderzak może być dobry. Przetestuję - dziękuję Thylamusie Ty lamusie, ale obelga Próbowałem swego czasu takich rozwiązań i jak Kolega radził, pętla przecięta w żądanym stosunku długości się sprawdzała, do czasu zapięcia obrotówki lub woblerka, który zaczepił kotwiczką o żyłkę i koziołkował podczas ściągania. Z regulowaną długością to się nie bawiłem, trójniki nawet dawały radę, ale przyznam, że szybko porzuciłem takie łowienie i podobne kombinacje, zwłaszcza za okoniem na wodzie stojącej. Nie ma też problemu, żeby sobie na miejscu wiązać różne konfiguracje lub przygotować w domu różne długości przyponów, czy to do haka, czy ciężarka i je sobie podmieniać. Jak się łowi w kryształowej wodzie to rozumiem każde zaklęcia, ale u mnie to abstrakcja i ryby nie biorą z innych względów, kiedy akurat nie biorą PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Nie będę na temat lekkich zestawów tutaj dyskutował, wielokrotnie nad wodą ciągnąłem okonie z żyłeczką 0,10-0,12 a kolega na 0,18 nie mógł nic złowić. Dodatkowo 12m głębokości i paproch na zwykłej główce... Zabójstwo Ja swoje wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Każdy swoje wie Widać kolega był mniej biegłym okoniołowcą a na tych 12 metrach to cieniutka jak włos plecionka nie daje rady? Poza tym ja i tak Cię nie próbuję przekonać, bo nie mam takich doświadczeń jak trzeba. Okonie z 12 metrów głębokości na paprocha to dla mnie abstrakcja większa niż sądziłem PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Każdy swoje wie Widać kolega był mniej biegłym okoniołowcą a na tych 12 metrach to cieniutka jak włos plecionka nie daje rady? Poza tym ja i tak Cię nie próbuję przekonać, bo nie mam takich doświadczeń jak trzeba. Okonie z 12 metrów głębokości na paprocha to dla mnie abstrakcja większa niż sądziłem PozdrawiamGrzesiek Dlatego będę próbował bocznym, bo na takiej głębokości ciężko normalnie paproszkami się dostać - jest to uciążliwe O plecionce już nie wspomnę... Zawsze tak łowiłem 4lb + przypon 2m z żyłki 0,10-0,12. Po założeniu przyponu woda się otwiera Oczywiście jak żrą - cmokają po wierzchu itp. - to jest to bez różnicy. Ale tak się dzieje niezmiernie rzadko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi