Skocz do zawartości

Kręciołek do lekkiego spiningu.

Zbyszek_z2

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam batson rx7 7-14 2.9 od dołu do stopki kołowrotka 35-36cm u?źywam do tego Daiwy infinity(?źaden śmajon) :D 3000.wywa?źenie rewelacyjne .

Kołowrotek od pięciu lat bez zastrze?źeń waga 280g

łowię tylko ?źyłką 0.14 do 0.20

mo?źna jeszcze znaleźć ze starych dostaw około 1100 zł

do plecionki kupiłem XP i ups... brak ło?źyska w rolce

zwyklaka infinity mogę szczerze polecić 5 lat ?źadnych oznak zu?źycia

nowe Daiwy omijaj szerokim... pozdrawiam

Dodam,?źe jeśli nasz zamiar łowić na cieniutkie ?źyłeczki lepszy będzie większy model ze względu na większą średnice szpuli.Osobiście u?źywam 2500 do kija 2,05 do 3,5g. Łapałem tez z 3000 i malutkim existem i pfluegerem. Małe kołowrotki sprawiały to, ?źe praktycznie nie czuło się wędki w ręku(kij wa?źy 70gr) ale nawinięta cieniutka ?źyłeczka zwijała się w sprę?źynkę i nie za daleko rzucało się mini przynętami. Większe z kolei były ciut cię?źsze, za to ?źyłka była mniejszą sprę?źynką, lepiej leciała przynęta, rzuty dokładniejsze itd.Du?źym plusem większych kołowrotk?łw jest to,?źe nara?źone na mniejsze obcią?źenia ni?ź zakładano powinny działać dłu?źej i niezawodnie- taka moja teoria.

bardzo słuszna i z praktyki ta teoria! Potwierdzam ją w 100% i dodam tylko do niej ?źe kołowrotek o wielkości 2500 ma zazwyczaj znacznie plynniejszą regulację hamulca (od 1000 czy 2000), co ni jest bez znaczenia przy cieńkich ?źyłkach B)