Skocz do zawartości

Paladin River Raid - wedki fabryczne vs custom - dyskusja

Booseib

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam takową. Kupiłem ją z przeznaczeniem na rzekę San i wszystko to co mo?źna w niej złapać na niedu?źe przynęty typu małe woblerki i blaszki. Nie ukrywam ?źe gl?łwnie chodziło mi o klenie. Nadmieniam ze, nie miałem przyjemności łapać dotychczas kijami typu st.croix, lamiglas czy te?ź robionymi w pracowniach. Wędka jak na m?łj gust spełnia moje oczekiwania. Ładnie ładuje przynęty typu mikrochrząszcz i najmniejsze woblerki ( takie jak dorado alaska 2,5 cm 1,5 g). Przy takich przynętach wędka ładnie oddaje ka?źdy ruch przynęty a blank nie jest wysilony. Wg. mnie komfortowo mo?źna łapać u?źywając przynęt max. 4-5 cm (sprawdzone na dorado invader 4cm). Wędka mimo ?źe opisana 2-14 g znaczie r?ł?źni się np od Dragon HM 80 Silver Demon. Jest mniej sztywna. W por?łwnaniu do HM-a (kt?łra opisywana jest jako med/fast) akcję Kongera opisał bym na medium. Akurat mi to pasuje. Ma delikatniejszą szczyt?łwkę iszybciej przechodzi w ugięcie. Wędka wyciągnęła ju?ź parę kleni i niewielkich brzan (do 60 cm). Wyciągnęła te?ź sandacza takiego ok 60 cm. Nie miala z nimi ?źadnych problemow. Myślę ?źe w sprzyjających warunkach większym szczupakom czy brzanom r?łwnie?ź dała by radę.

Tego modelu nie mam ale mam 2 inne Paladiny - Fire Wizard 2,48 do 7 g i Steel Arm 2,74 do 28 g. Kije bardzo lekkie, bardzo lekko zbrojone (Fuji SiC Tit), estetycznie wykonane, dobry korek, po zakręceniu uchwytu na stopce kołowrotka nie widać gwintu itd. Aha - trzeba lubić dzielony uchwyt. Zaletą jest te?ź fabryczna alu tuba ładnie obszyta w kordurze. Generalnie jestem zadowolony - kupiłem wędki nowe w cenie samych przelotek oferowanych przez pracownie. Tym UL do 7 g w poprzednim sezonie wyciągnąłem kilkanaście szczupaczk?łw 40-50 cm cm jako przył?łw przy okoniach i wędka ani stęknęła a jest przy dolniku grubości oł?łwka. Tej mocniejszej wędki jeszcze nic odpowiedniego nie wypr?łbowało w wodzie.

pzdr

Miałem 2 paladinki i między nimi ten do 14gr kt?łry miał być na kleniuszka. Mogę napisać o nim ?źe pajki po 60cm to dla niego ?źadna ryba ale, to co zmusiło mnie do sprzeda?źy, klękał przy 3,5cm woblerze w średnim nurcie, dziwne prawda?

... Generalnie jestem zadowolony - kupiłem wędki nowe w cenie samych przelotek oferowanych przez pracownie....

pzdr

Kt?łre to pracownie oferują tak drogie przelotki??

Sory za offa, ale radzę się zastanowić czasem nad tym co się pisze ...

Ano niestety to prawda:) Paladiny mają przelotki fuji w tytanowych ramkach, komplet taki +- 600 pln.

Swoją drogą taki offtop do czego to zmierza? Przelotki najwy?źszej jakości, uchwyt korby r?łwnie?ź, wykonanie 0 zarzut?łw, blank i design na prawdę niezły + sztywna aluminiowa tuba i to wszystko za 600-700zł.

Ktoś powie ?źe to Qpa i mas?łwka, ale pewnie będzie to ten kt?łry nie miał tych kiji w ręku i nad wodą. Moim zdaniem za taki zestaw w pracowni zostawiłby jakieś 2000zł a efekt końcowy byłby bardzo podobny.

Do czego to zmierza? :D

Swoją drogą taki offtop do czego to zmierza? Przelotki najwy?źszej jakości, uchwyt korby r?łwnie?ź, wykonanie 0 zarzut?łw, blank i design na prawdę niezły + sztywna aluminiowa tuba i to wszystko za 600-700zł.

Ktoś powie ?źe to Qpa i mas?łwka, ale pewnie będzie to ten kt?łry nie miał tych kiji w ręku i nad wodą. Moim zdaniem za taki zestaw w pracowni zostawiłby jakieś 2000zł a efekt końcowy byłby bardzo podobny.

Do czego to zmierza? :D

Dzięki @saw_olsztyn za wyjaśnienie kwestii ceny przelotek SiC Titanium koledze @jureki. Tyle kosztują z grubsza np. w FC. Byłeś szybszy. Mo?źe kolega @jureki się zastanowi zanim coś komuś zarzuci. Dałem za swoje Paladiny mniej ni?ź 600 zł/szt.

Dokąd to zmierza? Ja nie wiem, wiem tyle, co napisałem w poście wy?źej - wędka łowi i ładnie wygląda. Swoją drogą, zamierzam kupić na ten sezon 2 szt. Legend Elite w podobnych parametrach jak te moje Paladiny, tak z ciekawości czy wędka 3 razy dro?źsza jest 3 razy lepsza. Zobaczymy. Te?ź przyzwoicie wykonane, gorszy osprzęt ale mo?źe rzeczywiście sam blank robi du?źą r?ł?źnicę.

pzdr, R

Ten Konger to musi być potentat, ?źe takie wędki sprzedaje w cenie przelotek. Z tego co czytam powy?źej to blanki, rękojeści, drobnica oraz robocizna jest u Nich bezcenna i jeszcze tuba alu gratis. Nie wiem do czego to zmierza?

I proszę koleg?łw bez urazy, ale nie było moim zamiarem wszczynanie jakich kolwiek utarczek. Tylko się tak trochę głośno zastanawiałem...

pozdrawiam

Jurek

Ps. a tak z ciekawości to ile te wędki mają gwarancji?

Ten Konger to musi być potentat, ?źe takie wędki sprzedaje w cenie przelotek. Z tego co czytam powy?źej to blanki, rękojeści, drobnica oraz robocizna jest u Nich bezcenna i jeszcze tuba alu gratis. Nie wiem do czego to zmierza?

I proszę koleg?łw bez urazy, ale nie było moim zamiarem wszczynanie jakich kolwiek utarczek. Tylko się tak trochę głośno zastanawiałem...

pozdrawiam

Jurek

Ps. a tak z ciekawości to ile te wędki mają gwarancji?

Jurek, urazy ?źadnej nie chowam :D. Sam się zastanawiam.

Tuba - pierwsza klasa, widziałem kilka tub bardziej renomowanych producent?łw i te kongerowe nie mają się czego wstydzić.

Nie chodzi nawet o hafty itd ale po prostu wykonanie pierwszorzędne. Blanki - napisane Korea, ale nawet tam COŚ to musi kosztować. Fuji SiC Tit - wiadomo. Nawet jak kupują w ogromnym hurcie to przecie?ź za darmo nie dostają. Nie wiem gdzie cała reszta wędki w tej cenie - korki, lakiery, nici, pierścionki, uchwyt do kołowrotka, uchwyt do haka, pokrowiec materiałowy (bo oczywiście te?ź jest) itd. A przecie?ź na moich wędkach jeszcze ktoś zarobił - na pewno hurtownik i m?łj sklep. Gwarancja - rok.

pzdr

Robert

O czym my tu m?łwimy, jeśli np. komplet 9szt. Fuji Titanium kosztuje około 600zł (tyle bynajmniej płaciłem) to tyle co cała wędka...czegoś tu nie rozumiem :unsure:

Jakiś hłit markietingowy ?

Mo?źe przepłaciłeś :unsure:

Poszedłbym jednak w innym kierunku, co to są wtedy za przelotki w tym Paladinie? Mo?źe jakieś z odzysku...nie no ?źartuje sobie.

Z tego co wiem, to Fuji Titanium poszły jeszcze bardziej do g?łry.

Waldku, kolega przy wycenie nie pojechałby tak po bandzie, zaufaj.

ps. Po przerzuceniu się na tytanowe przelotki nie widzę innych, one w du?źym stopniu zmieniają akcję kija, lekkość. Widać r?ł?źnicę i to znaczną, moim zdaniem warto zainwestować.

Ale jestem ciekaw co tutaj zainstalowali za przelotki w takiej cenie...

Cała wędka Paladin kosztuje w sklepie około 800zł:)--> Bynajmniej we Wrocławiu B)

Ciekawe ile zarabia FC na takich kijach, skoro chce około 600zł za same przelotki?!

Rzeczą jasną jest, ?źe ktoś musi trochę zarobić, ale taka jest cena tych przelotek, nie tylko w FC.

http://www.shofftackle.com/fuji-concept-titanium.html

Chwyt jest taki ?źe chińczyk kupuje do montowania wędek milion komplet?łw przelotek, milion uchwyt?łw, milion innych pierd?łłek i robi po kilka tyś wędek dla kongera, śmingera i srongera :mellow: koszt produkcji zmniejsza się o 70% w stosunku do koszt?łw zakupu w detalu.

Chwyt jest taki ?źe chińczyk kupuje do montowania wędek milion komplet?łw przelotek, milion uchwyt?łw, milion innych pierd?łłek i robi po kilka tyś wędek dla kongera, śmingera i srongera :mellow: koszt produkcji zmniejsza się o 70% w stosunku do koszt?łw zakupu w detalu.

Niestety, ale poszedłbym w tym kierunku. Choć jeśli przelotki ściąga się z USA doliczyć trzeba cło. Sorki, ale nie chcę mi się wierzyć w ?źadne oryginalne Fuji Sic Titanium :unsure:

Mo?źe Fuji Alconity z pomalowanymi ramkami na srebrno? :lol:

ps. Komplet zwykłych Fuji SiC kosztuje ju?ź około 350zł...a m?łwimy o tytanach, nic a nic się nie trzyma kupy.

Jeśli to Fuji to mają sygnaturkę. :D

W dzisiejszych czasach wszystko mo?źna...ale dobra, moje wypowiedzi nie mają nic wsp?łlnego z niesławieniem, wytykaniu jakości, u?źytych materiał?łw. Nic nie chcę tej serii wędzisk umniejszać, tylko zastanawia mnie ta niska cena, dorzucając w to tubę.

Wędziska takowego nie posiada, więc moje zdanie w tym temacie się kończy.

Życzę powodzenia w jej u?źytkowaniu, tak, aby sprawowała się jak najlepiej i być z niej tak prostu...zadowolony :D

.. zastanawia mnie ta niska cena, dorzucając w to tubę.

A mo?źe to jest inaczej, mo?źe ta cena nie jest niska tylko prawidłowa, taka jaka powinna być, mo?źe to komponenty kupowane detalicznie mają kosmicznie wysokie ceny?

S.