Skocz do zawartości

Paladin River Raid - wedki fabryczne vs custom - dyskusja

Booseib

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo ju?ź było dyskusji podobnych w tonie i temacie. O Świętym Graalu r?łwnie?ź.

I w?łwczas i teraz, oceniam trafienia w pracowniach 50/50.

Uwa?źałem zawsze, ?źe kij pracowniany jest dobry na tyle, na ile ja potrafię go zdefiniować a rodbuilder zrozumie i spr?łbuje przeło?źyć to zrozumienie, na realny efekt produktu.

Co jeszcze bardziej mnie zastanawia, to fakt, ?źe stosunek u?źywanych wędzisk z pracowni, do posiadanych gotowc?łw, ma się u mnie tak +/- 1:1.

Stąd nigdy bezkrytycznie nie krzyczę, ?źe zbudowany, to OK a gotowiec to chrust.

Zbyt wiele zale?źy od tego, co nam (mnie) w duszy gra

Odkąd korzystam z usług pracowni, kt?łrą mam pod nosem, to wszystkie moje projekty są trafione w 10-tkę. To najlepsze i najprostsze z mo?źliwych rozwiązań. Porozmawiać, zobaczyć, pomachać, podobierać komponenty. To jest to!

Choć zdaję sobie sprawę, ?źe nie ka?źdy ma takie mo?źliwości, ale to najlepsze rozwiązanie. Nawet warto przejechać sporo kilometr?łw :D

Odkąd korzystam z usług pracowni, kt?łrą pod nosem, to wszystkie moje projekty są trafione w 10-tkę. To najlepsze i najprostsze z mo?źliwych rozwiązań. Porozmawiać, zobaczyć, pomachać, podobierać komponenty. To jest to!

Choć zdaję sobie sprawę, ?źe nie ka?źdy ma takie mo?źliwości, ale to najlepsze rozwiązanie. Nawet warto przejechać sporo kilometr?łw :D

Tez tak to widze .

B)

Odkąd korzystam z usług pracowni, kt?łrą pod nosem, to wszystkie moje projekty są trafione w 10-tkę. To najlepsze i najprostsze z mo?źliwych rozwiązań. Porozmawiać, zobaczyć, pomachać, podobierać komponenty. To jest to!

Tez tak to widze .

B)

I ja tak samo nie inaczej B)

co nie przeczy temu, ?źe przeglądając kije gotowe tak?źe mo?źna trafić w 10. Ani temu, ?źe kupując kij z pracowni, nawet wykonany według precyzyjnej specyfikacji, mo?źna przestrzelić ;)

Ja tam z lubością topię mamonę w drogich kręciołach, natomiast w temacie kij?łw się przyczajam, czując w tym czasem lekką szarlatanerię. Po prostu jestem strasznie wra?źliwy na wszelkiego rodzaju ściemnianie. Nie miałbym nic przeciwko gdyby rozbuilder za wykonanie kija śpiewał otwarcie np. 300 zł, ni?ź pr?łbował wszelkie swoje koszty i zyski wciskać w komponenty itd. Dla mnie to uczciwe, nawet jeśli ostateczna cena byłaby identyczna.

około połowa moich patyk?łw to jednak hendmejdy - zaznaczam, orientuję się r?łwnie?ź w cenach części (i cenie przesyłek) na obcych rynkach, w co niekt?łrzy widać powątpiewają. tuning kręciołk?łw japońskimi bajerkami to dopiero kosmos tak na marginesie.

co nie przeczy temu, ?źe przeglądając kije gotowe tak?źe mo?źna trafić w 10. Ani temu, ?źe kupując kij z pracowni, nawet wykonany według precyzyjnej specyfikacji, mo?źna przestrzelić ;)

Ja tam z lubością topię mamonę w drogich kręciołach, natomiast w temacie kij?łw się przyczajam, czując w tym czasem lekką szarlatanerię. Po prostu jestem strasznie wra?źliwy na wszelkiego rodzaju ściemnianie. Nie miałbym nic przeciwko gdyby rozbuilder za wykonanie kija śpiewał otwarcie np. 300 zł, ni?ź pr?łbował wszelkie swoje koszty i zyski wciskać w komponenty itd. Dla mnie to uczciwe, nawet jeśli ostateczna cena byłaby identyczna.

około połowa moich patyk?łw to jednak hendmejdy - zaznaczam, orientuję się r?łwnie?ź w cenach części (i cenie przesyłek) na obcych rynkach, w co niekt?łrzy widać powątpiewają. tuning kręciołk?łw japońskimi bajerkami to dopiero kosmos tak na marginesie.

Bo z kołowrotkami prosta sprawa - bierzesz Stellę i git. A wędki Panie to jak sztuka, jeden woli Breugla, drugi Warhola. A o gustach się przecie?ź nie dyskutuje :mellow:

Nikomu w kieszeń nie zaglądam ale wiem jakie potrafią być przebitki w handlu. Przykład: kiedy pr?łbuję się potargować zawsze właściciel sklepu się zaklina, ?źe prawie bez mar?źy jedzie. Po czym ja pokazuję mu ten sam towar w internecie 20-30% taniej, on spuszcza kolejne 10% i dobijamy targu. Widocznie za ka?źdym razem kiedy tak robię właściciele sklep?łw do mnie dopłacają, ?źebym m?łgł połowić, pojeździć na rowerze, itd, za co jestem im wdzięczny.

Wczytałem się w cały watek i moim zdaniem wędka zrobiona w pracowni jest dla os?łb kt?łre emocjonalnie podchodzą do sprzętu chcą być inni a seryjne rozwiązania im nie podchodzą.Lub chcą mieć coś co będą przekonani ?źe nikt nie ma.

Oczywiście je?źeli jakaś pracownia wykonuje takich samych wędek kilkanaście dla mnie jest to SERIA.

Osprzęt osprzętem ceny są tak niskie ?źe nie zdajecie sobie nawet sprawy. Wiadomo marka i kreowanie jej kosztuje czy to będzie jakiś TEAM lub CUSTOM.

Pozdrawiam zar?łwno hand made jak i seria.

Outsider :mellow:

Powiem tak z doświadczenia.

Jeśli jestem przekonany o tym, ?źe będą to moje wędki na długie lata to jestem w stanie zapłacić sporo, bo wiem, ?źe jest to wydatek jednorazowy i w pełni uzasadniony.

Myśl ta dotyczy pracowni do kt?łrej mam pełne zaufanie i mam ją pod nosem. Dlatego dzięki temu pieniądze wydaję z sensem i wiem, ?źe kijem nacieszę się prze długie lata.

Ile to ju?ź razy zamawiając wędkę, gdzieś daleko ode mnie, myślałem sobie...zaszaleć czy nie? warto dokładać tytany? a jak coś design się nie spodoba? a jaka akcja,moc? to co wtedy?

Wędka p?łjdzie za połowę ceny na forumową giełdę...

A tak w og?łle to ta dyskusja i tak nie zostanie rozwikłana, bo ka?źdy z nas ma określony bud?źet, preferencje, chęć posiadania czegoś wyjątkowego itp. To jest normalne nie tylko w dziedzinie wędkarstwa.

To wszystko prywatne preferencje.Maniak miałeś HM-y nie były złe ale jak por?łwnasz do kijka z dobrej pracowni to masz super narzędzie kt?łre le?źy w ręce i super wygląda :D.

Dla mnie jest oczywiste nie mo?źna por?łwnywać garnituru szytego w fabryce na taśmie a szytego u dobrego krawca na miarę :mellow:

Uwa?źam, ?źe jak dla mnie nie ma polemiki.

Blanki St.croix są dobre ale do uzbrojenia mo?źna się w wielu przypadkach przyczepić.To chyba m?łwi samo za siebie.

To wszystko prywatne preferencje.Maniak miałeś HM-y nie były złe ale jak por?łwnasz do kijka z dobrej pracowni to masz super narzędzie kt?łre le?źy w ręce i super wygląda :D.

Dla mnie jest oczywiste nie mo?źna por?łwnywać garnituru szytego w fabryce na taśmie a szytego u dobrego krawca na miarę :mellow:

Uwa?źam, ?źe jak dla mnie nie ma polemiki.

Blanki St.croix są dobre ale do uzbrojenia mo?źna się w wielu przypadkach przyczepić.To chyba m?łwi samo za siebie.

Tak HM-y były dobre, ale brakowało mi czegoś w nich i było kilka rzeczy, kt?łre chciałem poprawić. Dlatego tylko pracownia mi to umo?źliwia.

Masz pewnie na myśli nadmiar lakieru w St. Croix'ach?

Widzisz, tu nie mam tego problemu, wszystko jest perfekcyjnie zrobione, a jak coś mi się nie podoba to nie ma problemu z poprawieniem czegokolwiek tak, abym chciał, ?źeby było.

• Like 1

Nikomu w kieszeń nie zaglądam ale wiem jakie potrafią być przebitki w handlu. Przykład: kiedy pr?łbuję się potargować zawsze właściciel sklepu się zaklina, ?źe prawie bez mar?źy jedzie. Po czym ja pokazuję mu ten sam towar w internecie 20-30% taniej, on spuszcza kolejne 10% i dobijamy targu. Widocznie za ka?źdym razem kiedy tak robię właściciele sklep?łw do mnie dopłacają, ?źebym m?łgł połowić, pojeździć na rowerze, itd, za co jestem im wdzięczny.

a właśnie, panie. opuści taki jeden na kręciołku 100 zł i biadoli, ?źe po znajomości tylko bo w zasadzie to dokłada :lol:

to jedziem przykładowo z katalogiem handlowym Daiwy, kt?łren to le?źy akurat przede mną. Katalog handlowy przeznaczony jest tylko dla sklep?łw na zasadzie for your eyes only i nie mo?źna go pokazywać klientom. dlaczego? ano dlatego:

- str. 8: morethan branzino 3000: cena 1520,00 zł

- str. 9: certate 1500: 1048,80 zł, 2500: 1109,60 zł

- infinity q: (2000): 848,16 zł

- str. 24: topowy basia tournament 45Qdx: 1440,00 zł

no to patole na ten przykład:

- str. 47: tournament jigger spinn 2,7 3-18 g: 720,48 zł

uwaga: powy?źsze tajne, przed przeczytaniem spalić

a właśnie, panie. opuści taki jeden na kręciołku 100 zł i biadoli, ?źe po znajomości tylko bo w zasadzie to dokłada :lol:

to jedziem przykładowo z katalogiem handlowym Daiwy, kt?łren to le?źy akurat przede mną. Katalog handlowy przeznaczony jest tylko dla sklep?łw na zasadzie for your eyes only i nie mo?źna go pokazywać klientom. dlaczego? ano dlatego:

- str. 8: morethan branzino 3000: cena 1520,00 zł

- str. 9: certate 1500: 1048,80 zł, 2500: 1109,60 zł

- infinity q: (2000): 848,16 zł

- str. 24: topowy basia tournament 45Qdx: 1440,00 zł

no to patole na ten przykład:

- str. 47: tournament jigger spinn 2,7 3-18 g: 720,48 zł

uwaga: powy?źsze tajne, przed przeczytaniem spalić

I wszystko jasne :D

M?łj sprzedawca dodatkowo m?łwi, ?źe kiedy bierze na początku sezonu kilkaset kołowrotk?łw bardzo znanej firmy dorzucają mu kilkadziesiąt wysokich modeli w gratisie. Czyli nic ich to nie kosztuje - prawdziwa cena kołowrotka zanim trafi do stęsknionego klienta...

Chciałbym zobaczyć katalog Daiwy okrą?źenie handlowe wcześniej :mellow:

Tak sobie myslalem, zeby przemilczec (i tak kazdy teraz wie wszystko lepiej)ale....tak sobie pomyslalem dalej, ze w tym przypadku to zbyt okrutne...

Mowie o tych tytanach...(tataj załozenie; zakl., ze ktos nabedzie przelotki na prawdziwej ramce ze stali tytanowej, ktora jest lzejsza niz kazda inna(teraz nie wiem, kiedys byl taki tylko 1 rodzaj)w odroznieniu od innych ramek, np. o wspomnianych w kolorze tytanu.

Otoz, nawet jak sie ma pieniadze na fanaberie, warto z pewnych rzeczy zdawac sobie sprawe, chocby w zarysie...zmierzam do tego, ze podobnie jak w znanej(zapewne) dyskusji, gdzie przelotki hardloy byly gorsze od Sic (bo byly lzejsze;)), tutaj tytanowe sa z tych samych powodow najlepsze.

W pewnych rozwiazaniach wedkowych, gdzie mamy np. do czynienia ze szzcytoweczka 1,6mm; moca 8LB, duza dlugoscia, c.w. do 10g tytany moga poprawic prace wedki...z tym, ze tylko tam, gdzie wedka pracuje podczas wyrzutu.

Ale jak ktos jest przekonany (wzglednie ma to gdzies z roznych powodow) to niech palci za tytany od gory do dolu. <_< (zwlaszzca, pamietam, cena 30ki robila wrazenie :mellow: )

Gumo

@smokwawelski dodałeś do ceny Vat? bo katalog daiwy jest w cenach netto podanych. To po 1.

Po drugie

Mam przed sobą katalog Daiwy z 2011 roku:

Morethan Branzino 3000: 1756 netto = 2159zł

Daiwa 2012:

Morethan Branzino 3000: 1932 netto = 2376zł

I tak jest w przypadku ka?źdego z wymienionych przez Ciebie sprzet?łw.

Teraz inny przykład.

Katalog 2012 Daiwa Theory 2500 651zł netto = 800.73zł

Oczywiście hurtowa, nie sugerowana.

przykład:

http://allegro.pl/daiwa-theory-2500-i2105283634.html

albo jeszcze lepiej;

http://allegro.pl/kolowrotek-theory-daiwa-2500-i2122518321.h tml

Więc powiedz z kt?łrego roku masz katalogu, bo tak to siejesz zamęt oczerniając sklepy. A ktoś Ci do portfela zagląda? Stać to kupujesz, nie to nie.

I jeszcze jedno. Stacjonarne nie mogą mieć takich cen jak w necie. To chyba oczywiste, czy trzeba tłumaczyć czemu?