Skocz do zawartości

Paladin River Raid - wedki fabryczne vs custom - dyskusja

Booseib

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy nikt Wam nie ka?źde kupować tytan?łw...mo?źe niekt?łrzy nie mają co robić z pieniędzmi... :unsure:

Niekt?łrym tak po prostu zale?źy na wadze wędki, ?źeby była jak najl?źejsza z r?ł?źnych przyczyn. Bynajmniej ja jestem w stanie zauwa?źyć r?ł?źnicę.

Tytany...

Przedwczoraj poczta przyniosla mi katalog Mudhole 2012. Sami z siebie przyslali :unsure:

A w nim stoi :

TLYSG 30 cena 51.29 $ (czyli to co wspomnial @Gumofilc)

ale obok

ICYSG 30 cena 19.15 $

Te ICYSG sa to TiC przelotki - titanium plated.

Kilka razy prowadzilem rozmowy z moim prywatnym Rodmakerem, wlasnie o uzbrojeniu kijka w tytany. I wracala kwestia :

ze jesli sie danego blanku w tytany nie ubierze, to nie wie sie czy warto bylo i jakby kij wyszedl na tytanach. A zalozenie SIC czy Alconite ze stalowa ramka zawsze pozostawi to o czym pisal @Popper, ze na tytanach to dopiero by bylo...a jakby braly

Pozdrawiam

Guzu

p.s. wszystko jest dla ludzi. tytany tez :mellow:

... no ja bym polecał tak zupełnie na marginesie wr?łcić na moment do wywiadu z Billem Batsonem i zobaczyć jak odpowiedział na pytanie o przelotki w tytanowych ramkach... pewne rzeczy nie są wcale takie oczywiste jakby się wydawało moim zdaniem i nie chodzi tu tylko o cenę :unsure:

@Friko, powiem tak. Nie wiem czy przelotki tytanowe nadają się do ka?źdego blanku. Pewnie nie, bo czasami po co? Mając na uwadze łowienie cię?źszym sprzętem np. w morzu...to nie ma sensu...Ju?ź sam blank sam w sobie jest cię?źki i za du?źo mu to nie pomo?źe.

Natomiast świetnie nadają się do blank?łw stworzonych do bardziej finezyjnych zadań. Niekt?łrzy z nas nie zwracają uwagi na wagę wędki, kołowrotka. Ja jestem tą inną osobą, kt?łra zwraca na to uwagę i tą r?ł?źnicę wagi da się spokojnie wyczuć.Poza tym wędka jest szybsza, bardziej cięta.

Pamiętam, ?źe kiedyś @Gumo pisał, ?źe to nie ma sensu wkładać w wędki mn?łstwo pieniędzy i jest taka og?łlna przyjęta zasada, ?źe jak świetny blank to powinien być świetny osprzęt.

Niestety coś w tym jest, bo do blanku klasy niskiej lub średniej nie wrzuciłbym takich przelotek...po prostu są pewne rodzaje blank?łw, do kt?łrych nawet namyśl by mi nie przyszło dorzucać tytan?łw.

Mo?źe jestem jakoś inaczej myślący? Myślę jak wszyscy?

Mam kije z numerami w trzycyfrowej konfiguracji.

Jezu-chyba nie 666? :huh: :mellow: A powa?źnie m?łwiąc customa trudniej przed wykonaniem w pełni ocenić-jeśli to naprawdę konstrukcja jednostkowa-oraz potem-co widać nierzadkie- sprzedać,bowiem kupujący nie mo?źe oprzeć się na dostępnych rankingach.pzdr.kardi

Tytany...

Przedwczoraj poczta przyniosla mi katalog Mudhole 2012. Sami z siebie przyslali :unsure:

A w nim stoi :

TLYSG 30 cena 51.29 $ (czyli to co wspomnial @Gumofilc)

ale obok

ICYSG 30 cena 19.15 $

Te ICYSG sa to TiC przelotki - titanium plated.

Kilka razy prowadzilem rozmowy z moim prywatnym Rodmakerem, wlasnie o uzbrojeniu kijka w tytany. I wracala kwestia :

ze jesli sie danego blanku w tytany nie ubierze, to nie wie sie czy warto bylo i jakby kij wyszedl na tytanach. A zalozenie SIC czy Alconite ze stalowa ramka zawsze pozostawi to o czym pisal @Popper, ze na tytanach to dopiero by bylo...a jakby braly

Pozdrawiam

Guzu

p.s. wszystko jest dla ludzi. tytany tez :mellow:

Wstawiam zdjęcie tego Titatiuma z mojego Paladina, mo?źe Daniel albo ktoś kto ma większe pojęcie od mojego bedzie w stanie stwierdzić po wyglądzie czy to prawdziwy Fuji SiC Tit, tytanowy powlekaniec czy chińska podr?łba robiona w Kambod?źy, pzdr, R

.

post-5552-1348916603,3123_thumb.jpg

U mnie w customach, mam tylko zało?źone jednostopkowe , opis FUJI lub FUJI-T na ciut mniejszych. Bez pełnej nazwy TITANIUM, co to oznacza nie wiem...ale te moje są oryginalne :mellow:

W moim UL gdzie są jednostopkowe te?ź jest tylko Fuji. To zdjęcie przedstawia przelotkę od kija z cw do 28 g.

Według katalogu fuji to są oryginalne przelotki w ramce K

http://www.fujitackle.com/catalog/book/rodcomponent2012/inde x.html#page=17

Wypisz wymaluj to. Nawet takie same karteczki wisiały przy wędce.

Aaa, no i na samym blanku jest napis Fuji SiC Titanium Guides - to Konger chyba się tak sam nie podkładał gdyby dawał coś innego ni?ź napisane?

@maniak - to mo?źe sprawdź jakoś swoje :lol: ?źart oczywiście, za 600 st?łw nie kupiłbyś chyba podr?łbek.

W przeszlosci troche pisalem o wedkach, poszczegolne zas mysli nastepowaly pod wplywem lowienia w roznych warunkach, na co wplyw mialy adaptowane do nich sprzety...

Prawie zawsze tez chodzilo w wypowiedzi o jakies rozwiazanie mniej lub bardziej specjalistyczne a mniej o prawdy tzw. uniwersalne...

Tutaj jak tak slucham dalej o tych tytanach to.. ...albo moze przykladowo: zakladajac, ze przelotki maja byc jak najlzejsze bo cos tam chcemy lepiej zrobic - 1.czy ktos sie zastanawial czy istnieja roznice w wadze poszczegolnych typow ramek? Bo moze sie okazac, ze ramka typu Y nawet tytanowa, bedzie niewiele lzejsza niz typu LV do SIc. 2.Wzglednie, zwlaszzca przy mniejsztych rozmiarach przelotek, czy aby jak sie skroci o polowe dlugosc stopki to nie stanie sie ona lzejsza?

3.A co sie zmieni(poza rzecz jasna odczuciami,nazwijmy je estetycznymi;)), jezeli blisko dolnika zamiast tytanowych przelotek 30, 20, 16 zalozymy 10% ciezsze?

Gumo

1.czy ktos sie zastanawial czy istnieja roznice w wadze poszczegolnych typow ramek? Bo moze sie okazac, ze ramka typu Y nawet tytanowa, bedzie niewiele lzejsza niz typu LV do SIc. 2.Wzglednie, zwlaszzca przy mniejsztych rozmiarach przelotek, czy aby jak sie skroci o polowe dlugosc stopki to nie stanie sie ona lzejsza?

3.A co sie zmieni(poza rzecz jasna odczuciami,nazwijmy je estetycznymi;)), jezeli blisko dolnika zamiast tytanowych przelotek 30, 20, 16 zalozymy 10% ciezsze?

Gumo

@Gumo ja nie składam wędek, więc nie powiem Tobie co by było gdyby.

Pewnie ma to jakieś znaczenie na odczucia estetyczne itp., ale będąc w pracowni, miałem w ręku przelotki typu Y. W jednej ręce rozmiar 30 Alconite a w drugiej 30 tytanka, tytanowa była o połowę l?źejsza, prawie nic nie wa?źyła.

Mo?źe kwestia jest inna? A mianowicie nie do ka?źdego blanku nadają się takie przelotki?

Poszedłbym raczej w tą stronę, a nie zastanawiał się nad rozmiarami i rozmieszczeniem.

Pozdrawiam

Koledzy nikt Wam nie ka?źde kupować tytan?łw...mo?źe niekt?łrzy nie mają co robić z pieniędzmi... :unsure:

Niekt?łrym tak po prostu zale?źy na wadze wędki, ?źeby była jak najl?źejsza z r?ł?źnych przyczyn. Bynajmniej ja jestem w stanie zauwa?źyć r?ł?źnicę.

Jaka roznice? Porownywales 2 wedki zbudowane na tych samych blankach z roznymi przelotkami?

Wystarczy poczytac jerkbaita, np. ciezary poszczegolnych przelotek i troche pomyslec, nie trzeba od razu samemu sie brac za budowe wedki.

Przelotki ze stali tytanowej na pewno sa lzejsze niz ich odpowiedniki stalowe, nie demonizowalbym tylko wplywu tej lekkosci na lowienie w kazdym przypadku i zakladanie od gory do dolu.

A juz zrobi sobie kazdy jak bedzie chcial, zwlaszzca ze jak widac produkt ten tanieje gdzieniegdzie... :D

Gumo

Przelotki Fuji tytanowe są cholernie lekkie. Weźmiesz w łapkę L-kę SiC, albo Alconite i poczujesz wagę. Prawda, niewielką, ale jednak. Weźmiesz tytana i nic :huh: Te małe są niemal niewyczuwalne. Swego czasu miałem Batsona XST1144F, całego w tytanach B) . Był lekki, jak pi?łrko. Miałem por?łwnanie z innymi kijami tej serii, ale uzbrojonymi w Alconity w stalowych ramkach. R?ł?źnicę czuło się w łapce wyraźnie.

Poza tym mam XST1142F z tytanowymi L-kami (pozostałe są stalowe). Ten kij ma dzięki temu bardzo szybką szczyt?łwkę i ładnie w dal posyła to, co posyłać powinien B) . Jestem pewien, ?źe gdybym go zrobił całego w tytanach, to byłby wyczuwalnie l?źejszy. Jednocześnie trzeba przyznać, ?źe to i tak nie jest cię?źki kij. Tak naprawdę, to bardzo sensownym rozwiązaniem (acz niekoniecznie dla ka?źdego kija) jest zastosowanie np. Y stalowych (albo V) i tytanowych L na szczyt?łwce. Przy czym to wszystko dotyczy tylko kij?łw lekkich, do 17, maksimum 20 lb.

Pzdr,

Fatso

@Gumo tak po prostu chciałem mieć jak najl?źejszy zestaw i takie postawiłem zadanie mojemu rodbuilderowi. Umieścił i dobrał takie rozmiary przelotek, aby było jak najlepiej. Zostały tylko zaproponowane takie przelotki, nic na siłę. Zgodziłem się na to i nie ?źałuję tego ani przez chwilę.

@Patryk, mogę odnieść się tylko do rozm?łw z moim rodbuilderem.

A mianowicie miał na myśli, ?źe mając te same blanki uzbrojone w r?ł?źne przelotki, jest tak, ?źe niekt?łrzy nie wierzą, ?źe to te same blanki.

Owszem miałem w ręku wędkę na Alconitach i Tytanach, ale były one ciut inne. Powiem tylko tyle, ?źe ja jestem w stanie wyczuć tą lekkość, o kt?łrej mi zale?źało a jednocześnie kij jest szybszy, bardzie cięty a przy tym przynęty lecą bardzo daleko.

@Fatso, bardzo dobre spostrze?źenia. Część Twojej wypowiedzi wyjąłeś mi z ust. Nawiązując do lekkości i zastosowania tych przelotek do 17-20lb. Tą lekkość da się wyczuć.

Nie bylem w 100% przekonany czy zaastosowanie tytanowych ramek moze az tak diametralnie zmienic akcje wedki. Ostatnio przy zakladaniu przelotek na blank CD postanowilem troche po eksperymentowac. Najpierw ubralem blank w przelotki hardloy ramki Y, szczyt ramki L wielkosc 6, nastepnie zmienilem szczyt na forecasty ramki L wielkosc 7. Wagowo roznica na szczycie dosc spora ale powiem szczerze ze wielkiej roznicy nie zauwazylem.

To o czym wspomnial Fatso to 1 strona medalu - mozna uzyskac kij, ktory ugina sie nienaturalnie(nie ugina sie).

2 strona - to, co odczuwamy jako wage to nie jest zwiazane tylko z ciezarem. Wlasciwiej mowiac to odczuwamy dzialanie momentu sily.

Zalezy on od ciezaru przelotek (ciezar blanku pomijam bo rozpatrujemy wplyw czego innego) i od odleglosci tychze od miejsca trzymania wedki.

Czyli wychodzi, ze najistotniejsze sa przelotki na szczycie, pomimo, ze tutaj roznice w wagach beda najmniejsze.

Najmniej istotne z uwagi na roznice tego mom.sily beda te przelotki, ktore kuriozalnie sa najdrozsze.

Jezeli ktos wyczuje diametralna roznice podczas lowienia tymi samymi kijami, z ktorych 1en bedzie uzbrojony od gory do dolu w tytany, a 2gi powiedzmy do 12tki w stalowe a dalej do szczytowki w tytany to...gratuluje palcow pianisty...

Gumo

Witam wszytskich.

Tak sobie czytam i sie zastanawiam; wiekszosc mowi o wywszosci kijow z pracowni nad masowkami ze niby mieli i takie i takie i ze masowki to nie to czego potrzebuja, ze kij zbudowany dla nich jest produktem trafionym.Ciekawy jestem czy taki czlowiek zamawiajacy kij o takich parametrach i na takich komponentach jak chce wyczulby roznice gdyby dostal cos innego.Przyklad: ktos przychodzi do pracowni i mowi ze chce blank taki przelotki takie uchwyt taki i ma to pracowac tak, a dostaje cos zupelnie innego np kij seryjny opisany przez kogos kto zajmuje sie produkcja wedek.I podejrzewam ze ta osoba bylaby zachwycona mowiac kijek z pracowni to jednak to.Albo inny przyklad ktos daje ci takiego paladina do reki a do drugiej reki kijek z pracowni i z zamknietymi oczami zgadniesz ktory jest lzejszy gdy waga bedzie wynosila np 10 gr bedzie to np roznica wagi przelotek.Jeszcze jedna rzecz ktos kto tylko wedkuje kijami z pracowni i zarzeka ze maja dusze dostanie kijek z prod masowej z tym ze bedzie opisany jako kijek z pracowni i dostanie kij z pracowni opisany jako wlasni paladin , oba kije o podobnych parametrach i ciekawy czy zgadnie a raczej powie uzasadniajac to w jakis sposob ktory jest ktory nie ogladajac ich tylko lowiac nimi.Wiecie co nakreca ludzi na zakup kijow hand made? Z jednej strony ego ale to jest ta mala czesc druga strona to jest to czego oczekujemy.Myslac ze dostaniemy kijek zbudowany na podstawie naszych wytycznych, jestemy pewni ze to jest wlasnie ten kijek bo w to wierzymy i chcemy w to wierzyc.Sa tu napewno tacy ktorzy przerabiali mase kijow i jak mowili cos kupili a potem odsprzedawali bo im to nie odpowiadalo bo chcieli czegos innego i ci albo sie znaja dobrze na rzeczy i potrafia wyczuc roznice w danym kiju ( w tym przypadku ktos kto budowal kij nie zna sie na rzeczy bo nie potrafil uzbroic tak by klient dostal to czego chcial) albo zakladajac ze ktos uzbroil kij dobrze nie trafil w twoj gust ale gdzie ma sie gust do tego co tak naprawde potrzebujemy.Uwazam ze ze kazdy jest indywidualny i kazdy potrzebuje czegos innego nie ma odpowiedzi na to co jest lepsze tylko to czego chcemy.wybieramy kierujac sie cena,przeznaczeniem,wiara w to ze ten kij jest docelowy na to czy na to bo tak powiedzial nam rodbuilder.Moim zdaniem kazdy powienien nabyc doswiadczenia co do polowu danej ryby w danej wodzie na dane przynety i bedzie wiedzial czego tak naprawde potrzebuje.Rodbuilder ma nam zbudowac to czego chcemy a nie to co on uzna za stowne dla nas.pozdrawiam

Nie do konca

Jest tez jeden czynnik - jakość.

Mimo ?źe się zarzekałem po nie zawsze wesołych przygodach z rodbuildingiem, ze nigdy więcej, to na zlocie Andrzej Stanek dał mi pomachać swoim switchem zbudowanym przez Pana Krzysztofa Zielińskiego z pracowni Fishing Art. Jakość wykonania, wręcz wysmakowania, estetyka, ale co najwa?źniejsze - walory u?źytkowe spowodowały, ze oddałem ten kij z wielkim ?źalem. Z miejsca, jak stałem, oddałbym ka?źdą ze swoich wędek by się na zamianę. Plus jeszcze jeden - cena, ok 200pln mniej ni?ź najtańszy dobry switch na rynku, przy por?łwnywalnych walorach u?źytkowych i latach świetlnych r?ł?źnicy jeśli chodzi o jakość wykonania. Widziałem ze z podobnym ?źalem oddawał kij ka?źdy kto miał go w ręce. Nie wiem czy spotkałem się z taką reakcją z fabryczną wędką - ta ma duszę, wystarczy wziąć do ręki by zrozumieć.