roberto7 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 W okręgu Siedleckim zawodnicy płacą za starty. Ewentualnie koła płacą za zawodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Nie płacą za starty, tylko płacą wpisowe, którego wysokość ma się nijak do kosztów ponoszonych przez okręg. Nie mam żadnych pretensji do ZO, wielkość budżetu Kapitanatu Sportowego została narzucona przez ZG. Po prostu uważam, że każdy powinien bawić się za własne pieniądze. Skoro PZW nie jest związkiem sportowym, to nie powinien mieć w statucie "organizacji sportu", a co najwyżej "organizację koleżeńskiej rywalizacji wewnątrzzwiązkowej w dyscyplinach wędkarskich". Tytuł mistrza Polski też nadawany jest niezbyt zgodnie z przepisami, ustawa o sporcie wyraźnie precyzuje, kto może nadawać takie tytuły. Ale dość o tym, temat jest wyłącznie o okręgu siedleckim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Wszystko przekładacie na kasę .Ja płacę w Okręgu Siedleckim i jestem w kole Łochów bo mi pasuje i nie kombinuje o 10 czy 50 zeta .Znam ludzi w kole od 20 lat , widzę i rozmawiam nad wodą . Czy wody jest mało czy dużo ale nie zamienię klimatu Bugu na Kanał Żerański czy Zegrze .Mam pytanie do Was czy słyszeliście ostatnio o zarybieniach starorzeczy Bugu przez OM .Może ktoś Widział jakieś sprawozdania , dane z zarybień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Sławek, proszę, temat nie jest o OM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Jaki jest sens płacić w siedleckim i dopłacać za radom ? Siedlce mają rzeczki które przeszczeć można na drugi brzeg . Odnośnie sportu w siedleckim to głównie biorą się za ustalenia wątpliwej wiedzy ludzie . Wędkarze nie chcą brać udziału w zawodach jeśli zawody z góry mają służyć nielicznym . Co innego jeśli zawody były by wyłącznie rywalizacją w danych zawodach . Niestety zawody robione są przez kilka osób zainteresowanych czubkiem własnego nosa . To tak jakby w mazowieckim robić zawody tylko na kanale żerańskim .Żaden kleniarz czy boleniarz nie ma szans .7 Jestem członkiem Kapitanatu Sportowego okręgu w Siedlcach. Nie zgadzam się absolutnie z zarzutami co do faworyzowania pewnych osób. Zawody rozgrywamy na wodach jakimi dysponuje okręg. A brak u nas jezior czy zaporówek. I tak udało się za naszej kadencji wprowadzić zawody teamowe z łódki. Sam byłem gorącym orędownikiem tego pomysłu mimo iż nie jest to forma łowienia którą preferuję na codzień. Od lat w kapitanacie działa jeden spinningista Jarek. Od jakiegoś czasu dołączyłem ja. Pewnie są rzeczy które da się zrobić lepiej. Tylko anonimowy głos gdzieś na forum w necie tego nie zmieni. Trzeba przyjechać na zawody, na posiedzenie Kapitanatu i rozmawiać. Na pewno żaden głos nie zostanie olany. Niestety większość ludzi ograniczy się do kilku słów krytyki i na tym ich praca się skończy. A wykorzystać swój prywatny czas, choćby dzień urlopu poświęcić już nie ma komu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Sławku pytanie do Ciebie.Czy w Łochowie w rowerowym dalej można składki opłacać? Co do tematu zawodów.Byłem raz sprawdzić co z czym się jje i drugi raz, jakiś czas później, potwierdzić lub zdementować moje odczucia. Wiem, że taka zabawa nie jest absolutnie dla mnie.Podziwiam ludzi, którzy jeżdżą cały czas na takie zawody. Ja jakoś nie lubię być uwiazany do tego aby robić tylko to i to, w tym i tym miejscu.Kwestia finansowania takich zawodów ze składek to zupełnie inna bajka. Ja bym to rozwiązał inaczej, ponieważ wiem, że jest spore grono ludzi, których drażni finansowanie takiej zabawy.Mnie osobiście niezbyt to rusza choć uważam, że można by tą kasę spożytkować inaczej, może lepiej. Temat dyskusyjny, jak zawsze gdy chodzi o kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o kasę to zawsze będą dyskusje. Jeden lubi zawody drugi karpika w bajorku i tam by widział swoją kasę. Myślę że podział musi być i jest to w miarę sprawiedliwe. Ja działam w kole, w kapitanacie. Organizuję zawody bo to lubię ale nie unikam też wpuszania tego karpika. Dla mnie zawody to jakiś rozwój. Szczególnie wtedy gdy startuje się w takich niezbyt oczywistych dla siebie okolicznościach. Ludzie którzy jeżdżą na zawody spinningowe w okręgu Siedlce to na prawdę fajna ekipa. Choćby dla pobycia z ludźmi warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Psil sklep został sprzedany .Obecny właściciel sprzedaje składki chyba zapłaciłem za Okręg Siedlecki 250 pln i każde porozumienie 10 pln za wypisanie książeczki .Obok dalej w sklepie wędkarskim możesz opłacić OM ale trzeba czekać dzień lub dwa chyba że trafisz na właściciela wtedy wypisze zezwolenie od ręki .Jutro pierwszy raz w tym roku za okonkami podjadę gdzieś nad Bug lub starorzecze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ok. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Pytanie techniczne.Opłacam sobie w Siedleckim składkę. Plus jakieś tam porozumienia. Ogólnie mam w jednym kole opłacone.W mazowieckim jest w sumie jedna rzeka, która mnie interesuje. Czy w mazowieckim muszę opłacać kolejną pełną składkę czy da się to rozwiązać jakoś inaczej?Kiedyś mi jeden gość z koła to tłumaczył ale szczerze mówiąc nie wiele zrozumiałem i pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Psil wykupujesz zezwolenie kilkudniowe na OM . KATEGORIA UPRAWNIEŃ Wody nizinne i górskie 1 - dniowa 3 - dniowa 7 - dniowa 14 - dniowa Członkowie PZW² 10 zł 25 zł 40 zł 60 zł Niezrzeszeni i obcokrajowcy 25 zł 60 zł 100 zł 150 zł Składki okresowe można wnosić przekazem bankowym na konto Okręgu Mazowieckiego PZW nr 11 1090 2574 0000 0006 4400 0281. Blankiet przekazu musi zawierać wpis o treści: „składka za wędkowanie", imię i nazwisko oraz numer karty wędkarskiej wnoszącego opłatę, datę rozpoczęcia i zakończenia wędkowania na wodach OM PZW (w układzie: dzień. miesiąc. rok np. od 02.06.2010 do 04.06.2010), kwotę składki w złotych (np.25 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 W kilkudniowymi to wiem.Bardziej myślałem o wykupieniu stałej bo cholera wie na ile i kiedy mnie poniesie. Kiedyś mi jeden gościu tłumaczył, że jak mam opłacone w jednym kole to w drugim już nie muszę wnosić pełnej stawki.Coś w ten deseń tylko do końca nie pamiętam jak to dokładnie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Trzeba wnieść składkę okręgową na ochronę i zagospodarowanie wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 W kilkudniowymi to wiem.Bardziej myślałem o wykupieniu stałej bo cholera wie na ile i kiedy mnie poniesie.Kiedyś mi jeden gościu tłumaczył, że jak mam opłacone w jednym kole to w drugim już nie muszę wnosić pełnej stawki.Coś w ten deseń tylko do końca nie pamiętam jak to dokładnie było. Pewnie miał na myśli, że nie musisz drugi raz płacić składki członkowskiej, a wyłącznie na zagospodarowanie i ochronę wód w danym okręgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Dobra sprawdzę jak to działa za jakiś czas.A w dniu dzisiejszym stałem się pełnoprawnym siedleckim klusownikiem. Dziwi mnie tylko, że zapłaciłem 220 a Sławek wspominał o 250.Babka jednak twierdzi, że tak ma być. Tak, więc jeszcze w tym tygodniu przyjadę wam wytłuc wszystkie klenie do słoika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Tak naprawdę nikt nie zwraca uwagi na zasadniczą kwestię .Okręg siedlecki dysponuje kawałkiem bugu jako jedyną w miarę rokującą wodą ,reszta to ciurki że można mocz oddać na drugi brzeg i trochę drobnych wód gdzie tubylcy łowią karpiki i karaski . To już lepiej płacić w radomiu lub lublinie i dopłacić 10 zł do siedlec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Finansowo wychodzi na to samo. A jeśli chodzi o zwracanie uwagi to mi akurat to nie przeszkadza.Praktycznie nie łowię na rzekach dużych, z wielu powodów. Tak więc dla mnie dostępne wody są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Psil chyba zapłaciłem dodatkowo 3x10 pln za porozumienia ale jeszcze książeczek nie odebrałem .roberto nigdy chyba nie byłeś na Bugu koło Mołożewa , Frankopola czy Wirowie .Może nie są to wody rybne ale jest spokój i klimat .Nie ma nigdzie takich boleni jak tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Byłem w niejednym miejscu na bugu i jedynie w miarę było na granicznym odcinku , mierzwice , kózki , frankopol , aż do granicy z okręgiem mazowieckim to lipa nie rybna woda . Okresowo jakieś rafki z brzanami ,sandacze trochę większe od jazgarów a sumka powyżej 50 kg dawno nikt nie widział . To już wolę wisłę gdzie w dobry dzień złowię kilka bolków i ze 3 szczupaki . Jeszcze czytam o zarybieniach restutycyjnych bugu i liwca gdzie pewne jak w banku że za 2 czy 3 lata znów przyducha będzie i wszystko szlag trafi . No ale ktoś zarobi , to już lepiej zarybić mniej ale konkretną rybą a nie narybkiem który w 98 proc musi paść a reszta z przyduchą . Edytowane 10 Maja 2021 przez roberto7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Michał, sport w okręgu Siedlce to jedno wielkie nieporozumienie. Od lat zawody organizowane są w podobnych lokalizacjach czyli bug, liwiec, siemianowka. Gdy popatrzeć na uczestników z ostatnich 15 lat to głównie Mińsk, garwolin i ostatnio laskarzew. Jeśli zawody organizuje się w celu rywalizacji w zamkniętym gronie mniej więcej tych samych osób to można nic nie zmieniać. Jednak jeśli zależy na tym by innych zawodników przyciągnąć to obecną droga prowadzi do przepaści. Dalej będziesz jeździł po 200 km i uczył się wody a inni będą na wodzie dużo częściej Osobiście po tylu latach dominacji łowisk Bugu i liwca wykluczył bym te lokalizacje. Niech sobie panowie z Siedlec i Mińska pojeżdżą np nad Wisłę tak z 15 lat. Obecny sport spiningowy w okręgu to grupka osób zainteresowana utrzymaniem obecnego stanu i kilka w porywach do kilkunastu którym wystarczy by zawody były gdziekolwiek. Tak więc bug,liwiec i siemianowka dalej będą w kalendarzu. Nie trzeba być na zawodach ani kapitanacie by wyrazić swój punkt widzenia. Nawet z boku lepiej widać gdy się nie bierze w tym udziału. Co stoi na przeszkodzie by obecny stan zmienić? Tylko to że niektórzy się obrażą. Tak więc dalej bądź elastyczny i jeździj z kolegami na bug, liwiec i Siemianowkę z kolegami z koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Michał, sport w okręgu Siedlce to jedno wielkie nieporozumienie. Od lat zawody organizowane są w podobnych lokalizacjach czyli bug, liwiec, siemianowka. Gdy popatrzeć na uczestników z ostatnich 15 lat to głównie Mińsk, garwolin i ostatnio laskarzew. Jeśli zawody organizuje się w celu rywalizacji w zamkniętym gronie mniej więcej tych samych osób to można nic nie zmieniać. Jednak jeśli zależy na tym by innych zawodników przyciągnąć to obecną droga prowadzi do przepaści. Dalej będziesz jeździł po 200 km i uczył się wody a inni będą na wodzie dużo częściej Osobiście po tylu latach dominacji łowisk Bugu i liwca wykluczył bym te lokalizacje. Niech sobie panowie z Siedlec i Mińska pojeżdżą np nad Wisłę tak z 15 lat. Obecny sport spiningowy w okręgu to grupka osób zainteresowana utrzymaniem obecnego stanu i kilka w porywach do kilkunastu którym wystarczy by zawody były gdziekolwiek. Tak więc bug,liwiec i siemianowka dalej będą w kalendarzu. Nie trzeba być na zawodach ani kapitanacie by wyrazić swój punkt widzenia. Nawet z boku lepiej widać gdy się nie bierze w tym udziału. Co stoi na przeszkodzie by obecny stan zmienić? Tylko to że niektórzy się obrażą. Tak więc dalej bądź elastyczny i jeździj z kolegami na bug, liwiec i Siemianowkę z kolegami z koła.Robercie, całe podium GPX Okręgu 20/21 zgarnął Łaskarzew mimo iż mamy tam kawałek drogi. Zawody na Liwcu były rozegrane poraz pierwszy od chyba ośmiu lat. Wisła jest w kalendarzu co rok. Siemianówka? To był mój pomysł na jakąś zmianę a więc dołożenie zawodów teamowych z łódki. Problemem jest brak wody w okręgu. Nie każdy chce wpuścić nas na swój teren za darmo. Na kapitanacie najczęściej jest maks dwóch przedstawicieli spinningu. Osobiście jestem otwarty na nowe lokalizacje. Tylko niech ktoś zaproponuje coś konkretnego. Najlepiej na wodzie naszego okręgu. Dla mnie wyjazdy po te 200 km jak piszesz to jest właśnie świetna zabawa. Mogę poznać wody na które normalnie bym się nie wybrał. Pewnie gdyby nie zawody to nigdy bym nie poznał Bugu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 No właśnie . Dla ciebie zabawa ...a nie o ciebie tu chodzi a o stworzenie warunków do rozwoju rywalizacji w okręgu . Do czasu aż większa liczba wędkarzy nie zacznie pokazywać się na zawodach dotąd będzie mizeria w okręgu . Chodzi o to by przeciętny wędkarz chciał brać udział w zawodach . To co jest obecnie to nic innego jak tworzenie warunków tylko dla obecnie startujących . W ogóle to jednym wielkim błędem jest przynależność garwolina , łaskarzewa ,sobolewa , maciejowic czy sobień do okręgu siedlce . Dużo normalniej było by w okręgu radomskim . Wisła jest co rok ? a bug 2 razy i liwiec też jak widzę . Nie widzę sensu rozgrywania zawodów na liwcu gdzie tylko okonie dają punkty a czasem jakiś szczupaczek ledwo ponad wymiar . Wielu zawodników dało sobie spokój z zawodami okręgowymi właśnie przez odległość jak i przewagę którą mają zawodnicy z siedlec , mińska włąśnie poprzez znajomość wody na której jest większość zawodów . Siemianówka też jest pasująca tym samym zawodnikom . Czego nie domaniów ,sulejów tylko siemianówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Roberto, ile razy byłeś na siedleckich zawodach spinningowych?Może przyjdziesz na spotkanie Kapitanatu i przedstawisz kilka dobrych propozycji i pomysłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polk Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Co do zawodów rozegranych w tym roku na Liwcu kolega roberto7 troszeczkę myli się. Pogoda nie sprzyjała zawodnikom a mimo to wyniki były całkiem niezłe. Okonie brały bardzo chimerycznie. Klenie i jazie nie odpaliły. Mimo iż ładne sztuki były obserwowane w przezroczystej wodzie. O wynikach zadecydowały szczupaki 60+ podbite drugą rybą. Więc argument o szczupaczkach ledwo wymiarowych nie da się obronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 No właśnie . Dla ciebie zabawa ...a nie o ciebie tu chodzi a o stworzenie warunków do rozwoju rywalizacji w okręgu . Do czasu aż większa liczba wędkarzy nie zacznie pokazywać się na zawodach dotąd będzie mizeria w okręgu . Chodzi o to by przeciętny wędkarz chciał brać udział w zawodach . To co jest obecnie to nic innego jak tworzenie warunków tylko dla obecnie startujących . W ogóle to jednym wielkim błędem jest przynależność garwolina , łaskarzewa ,sobolewa , maciejowic czy sobień do okręgu siedlce . Dużo normalniej było by w okręgu radomskim . Wisła jest co rok ? a bug 2 razy i liwiec też jak widzę . Nie widzę sensu rozgrywania zawodów na liwcu gdzie tylko okonie dają punkty a czasem jakiś szczupaczek ledwo ponad wymiar . Wielu zawodników dało sobie spokój z zawodami okręgowymi właśnie przez odległość jak i przewagę którą mają zawodnicy z siedlec , mińska włąśnie poprzez znajomość wody na której jest większość zawodów . Siemianówka też jest pasująca tym samym zawodnikom . Czego nie domaniów ,sulejów tylko siemianówka ? Ponieważ z okręgiem Białystok mieliśmy od dawna porozumienie a z Radomiem tylko na Wisłę za dopłatą. I tu ukłon w stronę zawodników by nie musieli dokonywać dodatkowych opłat. Kolejny argument to tania baza nad Siemianówką. I przede wszystkim rybna woda. Kto zdecydował się pojechać to nie żałował. Frekwencja ogólnie nie jest rewelacyjna ale to nie odległość i łowiska za to odpowiadają. Z Siedlec i okolic nie ma wielu zawodników mimo iż nad Bug czy Liwiec blisko. Za to Łaskarzew potrafi wystawić 10 osób lub więcej. Ostatnie zawody na Bugu to 7 osób z Łaskarzewa w pierwszej dziesiątce. Więc mimo odległości da się dobrze przygotować ekipę. Jakoś Garwolin też mógł swego czasu wystawić mocną ekipę. Pamiętam swoje pierwsze podium na Kózkach i stałem tam obok zawodników z Garwolina. Więc nie można powiedzieć że kiedykolwiek była jakaś zdecydowana dominacja ludzi z Siedlec czy okolic. Problemem jest słaba praca w kołach. Kilka lat temu nikogo z Łaskarzewa nie było na okręgu. Teraz gdy sam się zajmuję tym w kole mamy bardzo liczną grupę zawodników. I nikt nie płacze nad tym że ma jechać nad Bug czy Siemianówkę. Bardzo się cieszą z takich wyjazdów. Jeszcze jedna kwestia rozgrywania zawodów na wodach radomskich to odległości do których sam się tak czepiasz. Mosty to Dęblin lub Góra Kalwaria. Prom chodzi w określonych godzinach. By dostać się na zbiórkę na 5 rano trzeba pokonać drogę czasem znacznie dłuższą niż na Bug czy Liwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi