Skocz do zawartości

Klenie 2019

tadekb

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj odebrałem mój sandaczowy kijek po kosmetycznych poprawkach , co uświadomiło mi dobitnie , że jest już dosłownie za pięć dwunasta do wielkiego łódkowego otwarcia , a tym samym będzie prawdopodobnie zupełny rozbrat z kleniowymi łowami i rzeczkami wszelakimi w czasie najbliższym  :rolleyes: . Szkoda , bo ostanie moje przegrane na naszej dużej rzece z kamieniami  ;) dawały nadzieje na dobre wyniki . I tak jak ilościowo i krajobrazowo było super , tak w przypadku ryb zdjęciowych i dużych brakowało wciąż odrobiny szczęścia , żeby finalnie znalazły się na brzegu . Cóż , taki lajf ...

Tak wspominkowo zatem kilka ujęć w jakże popularnej ostatnio konwencji siateczki mokrej i miękkiej  :) :

1558993169dsc05721.jpg

1558993207dsc05722.jpg

1558993249dsc05727.jpg

1558993330dsc05729.jpg

1558993365dsc05730.jpg

1558993427dsc05756.jpg

1558993463dsc05757.jpg

• Like 35

A miałem dziś nie jechać.. 

Żona kończy ciasto, sprzątanie, mówię, że być trochę przed południem na miejscu, to wiele nie połowię, ale jedźmy zobaczyć jak tam po dużej wodzie. 

Dojechaliśmy, kilka wyjść do smużaków, ale sama drobnica. Zmieniam na jagodową ważkę od @Cyprysa, jadę głębiej.. i wyjeżdżają jakieś kluski 40+, ale to nie to.

W końcu w warkoczu łupnięcie, ciężar spaceruje sobie po wolniaczku, aż w końcu wyjeżdża przetłusta sześćdziesiątka. Złowiłem już trochę kleni w życiu, pewnie i dłuższych, ale takiego grubasa, którego nie da się objąc dwoma dłońmi, to jeszczenie miałem. Kilka zdjęć i do wody. potem była jeszcze brzana, ale nie wiem czy nie podpięta, gabarytów słusznych(na pewno 60+), ale na szczęście po pokazaniu się powierzchni odpięła się i popłynęła w spokoju. Potem woda się uspokoiła, i ryby poszły na siestę. My też, z czystym sumieniem : )

post-67386-0-39050100-1559738395_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                            :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 39

Piękne klenie łowicie ????

U mnie są ostatnio zupełnie nieaktywne, lub gdzieś odpłynęły. Mam na myśli te większe. Chyba szykują się do tarła.

Dziś co prawda kilka się trafiło, niestety, maksymalnie nieco ponad 30cm. Wszystkie jeszcze nie wytarte.

• Like 1

Jakoś po przejściu dużej wody szału nie ma.

Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Klenie w lecie jakoś nie często są tym za czym chodzę, ale coś mi się zdaje, że w najbliższym czasie trzeba im poświęcić więcej wypadów.

post-50427-0-09365700-1560531030_thumb.jpg

P.S. A po dużej wodzie częściej trafiają się też jakieś wynalazki. Miał byś spory kleń. W podbieraku wylądowała mała paskuda :)

post-50427-0-04325800-1560531160_thumb.jpg

Edytowane przez tadekb
  • Like 27