guciolucky Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 U mnie jeszcze nie ma reakcji na powierzchnię, mam wrażenie, że w tym sezonie jakoś dziwnie się zachowują. Widzę jednak, że na południu jest zgoła inaczej, być może jeszcze będzie w tym roku zabawa w smużenie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlex Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 U mnie jeszcze nie ma reakcji na powierzchnię, mam wrażenie, że w tym sezonie jakoś dziwnie się zachowują. Widzę jednak, że na południu jest zgoła inaczej, być może jeszcze będzie w tym roku zabawa w smużenie?U mnie klenie są mega wyczulone na przynęty i w prześwietlonej czystej wodzie bardzo ciężko je skusić czymkolwiek. Mój sposób na takie coś to jak najbardziej realistyczny robal, rzut kilka metrów powyżej ryb, żeby nie słyszały metalicznego dźwięku wydawanego przez kotwicę i kółko łącznikowe przy wpadnięciu do wody, i pozwalam mu swobodnie spływać z nurtem w bezruchu. Coś jak łowienie na muchę tylko że spinem Ale łowienie to ma także dużą wadę ,czyli mała skuteczność zacięć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Kilka wybranych kleni z czerwca i najwyższa temperatura wody w czerwcu 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Dwa "grubaski" z ostatnich wypadów z smużakami. W tym nowe PB[emoji4] Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lipca 2019 przez Krystianin 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Rzeka Gwda.Na karaska od Hektora, reszta bez zmian odnośnie sprzętu. Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość keri Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Letnie kleniowanie na Podlasiu. Edytowane 7 Lipca 2019 przez keri 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Czy ktoś widział klenie w lipcu lejące mleczem ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Kleń z Wisły.Złowiony na zawodach.17 Memoriał Wojciecha Kwietnia.Wisła Nowe-Brzesko. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Pisaliśmy na ten temat wiele razy. Klenie leją od marca do końca września i jest to normalne zjawisko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Klenie zawsze w formie. Odłożylem już pudełko z woblerami rekreacyjnie zaczełem je łowić na gumki , jak pizgnie to kija zabiera i rozmiarowo tak jak lubie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Taki stykowiec, na moją strzeblę: 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieniaś Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Taka petarda na żuka z powierzchni[emoji6] Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Dziś sprawdził się smużak od LOLO [emoji846] taki forumowy osobnik. Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 Dziś po dłuższym chodzeniu po rzece ciężko było coś wydłubać, woda w miejscu gdzie łowiłem niska, kijek w miarę lekki 7- 21 g, plus wobler aspius Olive, po kilku rzutach brańie, krótki chol i jest całkiem fajny kleńik szybko zamierzony piątka z przodu, ryba dała satysfakcję, choć tylko jedna jak na ten dzień, ale dosyć fajna jak dla mnie, [emoji4] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 Cieknący mlecz o tej porze roku jest normalny, a wysypka tarłowa? Kilka z moich kleni miała ja wyraźnie.. Dzisiaj chwila w padającym deszczu i o dziwo coś złowiłem A tu.. miałem wenę by polatać trochę ze spinningiem 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Ciężko mi w tym sezonie coś przyzwoitego trafić , taki stykacz forumowy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Michał, kleń ma tarło porcyjne, przeciągnięte w czasie i osobniki cieknące będą się trafiać do końca września. Wystarczy rafka, opaska czy przelew i osobniki z wysypką nie będą rzadkością w przypadku mało wartkich rzek wystarczy kamień i piaskowe dno... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Gucio zaczyna mnie rozwalać ta twoja narracja.Kleń nie MA tylko MIEWA tarło porcyjne. To zależy od temperatury wody – ta zaś od warunków pogodowych. Klenie MOGĄ trzeć się od kwietnia do nawet sierpnia. Ale na ogół wycierają się w maju-czerwcu. Na jednym łowisku mogą być w szczycie tarła, na innym tuż przed nim, a jeszcze gdzie indziej - już po. I tylko od mojej osobistej odpowiedzialności zależy czy będę łowił trące się ryby czy nie. Zasłanianie się tym, że tarło klenia MOŻE trwać pół roku i walenie ryb na tarliskach to zwyczajne skurwy……! Nie trzeba być profesorem ichtiologii, żeby widzieć że łowię trące się ryby!Wszystkie nasze nołkile, keczendrilisy, regulaminy, zasady… psu na budę się zdadzą jeśli zaczniemy sankcjonować łowienie trących się ryb! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Temperatura wody jest tylko jednym z wielu czynników wpływających na owulację, nie tylko u kleni ale wielu innych gatunków. Główne czynniki generujące dojrzewanie gonad to fotoperiod, dieta lub jej brak, przewodność elektryczna, skład wody czy stymulacja hormonalna wywołana obecnością osobników przeciwnej płci... Łatwo wprowadzić w błąd czytelnika jeśli nie zna się podstaw biologii ryb. Jako specjalista z zakresu poruszanej tematyki czuję się zobowiązany do udzielenia wiarygodnej odpowiedzi na zadane przez kolegę pytanie. Przebywanie na danym obszarze kleni posiadających gonady w różnym stopniu dojrzałości jest naturalne i niespecjalnie mamy na to wpływ...czy to się komuś podoba czy nie. Kwestie dotyczące łowienia ryb w tarle były poruszane w wielu innych wątkach i zgodnie z regulaminem nie powinny być zamieszczane w tym miejscu. Reasumując, złowienie cieknącego klenia nie oznacza łowienia ryb w tarle czy na tarlisku, czasem i mnie się to zdarza a większe ryby łowię głównie w jeziorze gdzie średnia głębokość wynosi ok 6m, trudno więc stwierdzić, że występuje tam coś na kształt tarliska. W razie potrzeby służę pomocą merytoryczną. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 (...). Kwestie dotyczące łowienia ryb w tarle były poruszane w wielu innych wątkach i zgodnie z regulaminem nie powinny być zamieszczane w tym miejscu.(...)Tym zdaniem zamykam dalszą dyskusję w tym miejscu. Jest to wątek "rybny" i jako taki jest przeznaczony do prezentacji ryb, tutaj kleni, oraz opisie metod połowu. Wszelkie inne wpisy będę odtąd traktował jako złośliwość wymierzoną w stronę zainteresowanych rybami czytelników wątku, jako złośliwość wymierzoną w stronę moderatorów (przysparzanie im dodatkowej pracy) i będę równie złośliwy podczas usuwania wpisów i karania ich autorów. Bez względu na to, kogo te palce świerzbią. Jest dość innych działów, gdzie dyskusje merytoryczne mogą mieć miejsce i dalsze spamowanie tego wątku nie będzie pobłażane. DOŚĆ. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Klusek na nimfkę z wirującym ogonkiem 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Tylko 40+ Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Na osę własnej roboty: 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__20 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) Brzanowe przyłowy Edytowane 15 Lipca 2019 przez pablo__20 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi