Skocz do zawartości

Klenie 2019

tadekb

Rekomendowane odpowiedzi

To drugie zdjęcie przy ogonie to taki " dziabniety" czy mi się wydaje?

Miałem gorzej pokaleczone i myślałem że chore . Zadzwoniłem do skarbnika . Ten natychmiast poprosił o przesłanie zdjęć . Oddzwonił po konsultacji z ichtiologiem . Niestety dużo krzywdy robią kormorany i czaple

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Dziś pojechałem na wzdręgi . Udało się namierzyć stadko , ale gryzły same małe . Jednak co chwila jakiś drapieżnik  utrudniał mi zadanie :angry: . Myślałem że to szczupły tak grasuje , a okazało się że to klenie :) . Złowiłem trzy sztuki , ale tylko jeden był fotogeniczny,

post-52308-0-81719000-1554315151_thumb.jpg

• Like 20

Od kiedy zamieniłem żyłkę na TCB8 0.08, żaden kleń nie jest w stanie wysnuć z młynka chociażby centymetra linki, jedyne co im wychodzi to uginanie mojego dziesieciofuntowego Lamiglasa, czasem bardzo głęboko :). Bartku, polecam i Tobie moje rozwiązanie, przypon robię z żyłki 0.22mm

• Like 6

Kubo , jest plan , coby na ten ciurek wybrać się z Graphiteleader'em uzbrojonym w Vańka z plecionką cieniutką i schock leaderem żyłkowym . Warunki łowiska pozwalają zastosować takie zestawienie jak najbardziej . Póki co "katuję" wodę standardowo . Aktualnie stracona ryba była raczej taką na samym starcie - cwaniak zaparkował w zaczepie z założenia chyba . Zeszłorocznie stracony kleniozaur był takim przez to , że nie przewiązałem monofila po kilku dniach łowienia . Zaznaczę ,  że hamulec mam zawsze ustawiony mocno , stosownie do mocy i ugięcia kija . Nie tak , jak to w internetach widuję , kiedy rybka niewielka odpala sprzęgło w nieskończoność  ;) . Z drugiej strony nieczęste sytuacje , kiedy to kleniuję z zastosowaniem plecionki świadczą o tym jedynie , że do takiego łowienia muszę się jeszcze przekonać . Ale niewykluczone , że czas już na to  :) .

• Like 2

Dziś ponownie Wisełka obdarzyła grubym kleniem. Miejsce całkiem odmienne od wczorajszego, ale ryba identycznej wielkości - 52 cm.

Mam już na rozkładzie bodajże 5 kleni długości 52 cm i coś nie mogę tego PB pobić, cały czas je wyrównuję.

Oby udało się niebawem tą klątwę odczarować :)

post-63918-0-03132300-1555870722_thumb.jpg

• Like 15

Te zestawienie plecionki z monofilem lub fluorocarbonem przekonuje mnie absolutnie , ale ... No właśnie  :) . Mój kleniowo-jaziowy kijek ulubiony to ośmiofuntowy Phenix FX . Ubrany został z premedytacją wtedy , kiedy był budowany , w PB Minima TiCH , które to przelotki z kolei średnio współgrają z plecionką moim zdaniem ( choć tragedii w sumie nie ma  ;) ) . Ale wyjściowo miało to wszystko funkcjonować z żyłką . I nie jest to problemem zasadniczo poza tym , że mam chyba żyłkę do bani jednak  ;)  :D . Po Świętach muszę zakupić jakieś HM80 0,16 , co to jest 0,18 w rzeczywistości i będę nieco pewniejszy . Albo przewiązywać przynętę znacznie częściej niż robię to teraz . Chociaż jednak średnica jest tu kluczowym elementem ,na co zresztą zwrócił mi uwagę Kuba . Zresztą Tadek , łowiący kleniozaury straszliwe , też zestaw zakończony ma grubo . Ja tą 0,16 mam nawiniętą pod kątem krystalicznych ciurków jaziowych , a tu warunki nieco inne zaistniały .