Skocz do zawartości

Klenie 2019

tadekb

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jeszcze nie ma reakcji na powierzchnię, mam wrażenie, że w tym sezonie jakoś dziwnie się zachowują. Widzę jednak, że na południu jest zgoła inaczej, być może jeszcze będzie w tym roku zabawa w smużenie?

U mnie klenie są mega wyczulone na przynęty i w prześwietlonej czystej wodzie bardzo ciężko je skusić czymkolwiek. Mój sposób na takie coś to jak najbardziej realistyczny robal, rzut kilka metrów powyżej ryb, żeby nie słyszały metalicznego dźwięku wydawanego przez kotwicę i kółko łącznikowe przy wpadnięciu do wody, i pozwalam mu swobodnie spływać z nurtem w bezruchu. Coś jak łowienie na muchę tylko że spinem  :) Ale łowienie to ma także dużą wadę ,czyli mała skuteczność zacięć  :(

• Like 1

Dziś po dłuższym chodzeniu po rzece ciężko było coś wydłubać, woda w miejscu gdzie łowiłem niska, kijek w miarę lekki 7- 21 g, plus wobler aspius Olive, po kilku rzutach brańie, krótki chol i jest całkiem fajny kleńik szybko zamierzony piątka z przodu, ryba dała satysfakcję, choć tylko jedna jak na ten dzień, ale dosyć fajna jak dla mnie, [emoji4]39f53b95e68b452aa2f18b9b228b4790.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 19

Cieknący mlecz o tej porze roku jest normalny, a wysypka tarłowa? Kilka z moich kleni miała ja wyraźnie..

Dzisiaj chwila w padającym deszczu i o dziwo coś złowiłem :)

30vm8oy.jpg

21lpwcg.jpg

A tu.. miałem wenę by polatać trochę ze spinningiem  :lol: 

2vsm3is.jpg

• Like 24

Michał, kleń ma tarło porcyjne, przeciągnięte w czasie i osobniki cieknące będą się trafiać do końca września. Wystarczy rafka, opaska czy przelew i osobniki z wysypką nie będą rzadkością w przypadku mało wartkich rzek wystarczy kamień i piaskowe dno...

• Like 2

Gucio zaczyna mnie rozwalać ta twoja narracja.

Kleń nie MA tylko MIEWA tarło porcyjne. To zależy od temperatury wody – ta zaś od warunków pogodowych. Klenie MOGĄ trzeć się od kwietnia do nawet sierpnia. Ale na ogół wycierają się w maju-czerwcu. Na jednym łowisku mogą być w szczycie tarła, na innym tuż przed nim, a jeszcze gdzie indziej - już po. I tylko od mojej osobistej odpowiedzialności zależy czy będę łowił trące się ryby czy nie. Zasłanianie się tym, że tarło klenia MOŻE trwać pół roku i walenie ryb na tarliskach to zwyczajne skurwy……! Nie trzeba być profesorem ichtiologii, żeby widzieć że łowię trące się ryby!

Wszystkie nasze nołkile, keczendrilisy, regulaminy, zasady… psu na budę się zdadzą jeśli zaczniemy sankcjonować łowienie trących się ryb!

• Like 3

Temperatura wody jest tylko jednym z wielu czynników wpływających na owulację, nie tylko u kleni ale wielu innych gatunków. Główne czynniki generujące dojrzewanie gonad to fotoperiod, dieta lub jej brak, przewodność elektryczna, skład wody czy stymulacja hormonalna wywołana obecnością osobników przeciwnej płci... Łatwo wprowadzić w błąd czytelnika jeśli nie zna się podstaw biologii ryb. Jako specjalista z zakresu poruszanej tematyki czuję się zobowiązany do udzielenia wiarygodnej odpowiedzi na zadane przez kolegę pytanie. Przebywanie na danym obszarze kleni posiadających gonady w różnym stopniu dojrzałości jest naturalne i niespecjalnie mamy na to wpływ...czy to się komuś podoba czy nie. Kwestie dotyczące łowienia ryb w tarle były poruszane w wielu innych wątkach i zgodnie z regulaminem nie powinny być zamieszczane w tym miejscu.

Reasumując, złowienie cieknącego klenia nie oznacza łowienia ryb w tarle czy na tarlisku, czasem i mnie się to zdarza a większe ryby łowię głównie w jeziorze gdzie średnia głębokość wynosi ok 6m, trudno więc stwierdzić, że występuje tam coś na kształt tarliska. W razie potrzeby służę pomocą merytoryczną.

• Like 9

(...). Kwestie dotyczące łowienia ryb w tarle były poruszane w wielu innych wątkach i zgodnie z regulaminem nie powinny być zamieszczane w tym miejscu.

(...)

Tym zdaniem zamykam dalszą dyskusję w tym miejscu. Jest to wątek "rybny" i jako taki jest przeznaczony do prezentacji ryb, tutaj kleni, oraz opisie metod połowu. Wszelkie inne wpisy będę odtąd traktował jako złośliwość wymierzoną w stronę zainteresowanych rybami czytelników wątku, jako złośliwość wymierzoną w stronę moderatorów (przysparzanie im dodatkowej pracy) i będę równie złośliwy podczas usuwania wpisów i karania ich autorów. 

Bez względu na to, kogo te palce świerzbią. 

Jest dość innych działów, gdzie dyskusje merytoryczne mogą mieć miejsce i dalsze spamowanie tego wątku nie będzie pobłażane. DOŚĆ.

• Like 3