Bartek85 Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Dzisiaj miałem dzień konia . Chyba już wiosna, bo ryby bardzo aktywne. Złowiłem 7 pstrągów w przedziale 33-41 cm (największy na fotce). 2 ryby spadły w tym jeden 40+. Miałem też wyjście profesora, najpierw obwąchał gumkę, później woblera. Pół godziny stałem nad dołkiem zmieniając wabiki, nie uderzył. Wróciłem po niego pod koniec wędkowania, ale już się nie pokazał. Wszystkie ryby na gumkę z ali za 20 groszy na 2-gramowym gamaku. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HalfdanTheBlack Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Kilka ryb z południowej półkuli. 49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Co by gorszym nie być taka 40 + na jiga własnej produkcji, sprzętowo Avid do 14 gr. T.P Plećka 8lb i 0.24 fluorocarbon. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Marca 2019 przez niedziel_jig 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Guzu Opublikowano 22 Marca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Pierwsza czesc sezonu pstragowego dobiegla konca. Dla mnie.Ta pierwsza czesc, to wtedy, gdy porankami zamarzaja przelotki, drzewa sa gole i malo jest zielonego wokol.Nastepna moja wizyta nad pstragowymi wodami bedzie juz w wiosennych warunkach. Bedzie zielono, ryby ( o ile spotkam) beda wyzsze ... Kilka rybek udalo mi sie przechytrzyc. Niektore pokazalem tu w watku badz na blogu. Jedna z ostatnich, juz marcowa, ponizej.Zlapana na wejsciu do wyraznego dolu pod krzakiem. Wyszla na sniadanie. Wziela, gdy slonce ladowalo niemal poziomo, a zdjecia wychodza jak robione na ksiezycu .Szczegolnie, gdy akurat przemierza sie tak latwo dostepne rewiry, jak ten na zdjeciu Zakasila muche wlasnej produkcji. Podana spiningiem. Stc SCIII 70MM, Stella 2500, zylka PLINE 0.25. Wiem gdzie mieszka i mam nadzieje, na kolejne spotkanie... Pozdrawiam NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 22 Marca 2019 przez bartsiedlce 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Klenie mają focha na mnie 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) U mnie sezon kropkowy oficjalnie rozpocza sie dopiero w ten weekend ale za to z przytupem Pierwszy dzien ryby braly niemrawo i dopiero gdzies poznym popoludniem wyladowalem trzy rybki takie w granicach 25-30 cm. Dobre i to mysle. Nastepnego dnia przez cztery godziny nic. Absolutnie nic. Ani stukniecia, ani odprowadzenia. Ani malej ryby ani duzej. Nic. Juz w zasadzie zaakceptowalem fakt, ze wroce do domu o kiju ale zostaly mi do konca dnia jeszcze cztery godziny wiec probuje dalej. Zakladam easy shinera (normalnie na dnie pudelka) i po 10 minutach lapie zaczep ktory po sekundzie okazuje sie ryba. I to jaka! Ryba wziela na plytkawym rozlewisku wiec od razu ja widze. Pomaranczowo-zlota smuga prujaca raz pod prad raz w strone brzegu raz w strone nurtu. Zeby tylko nie sknocic, zeby sie nie wypiela. Tylko to chodzi mi po glowie. Kilka mniejszych odjazdow zamortyzowanych kijem i hamulcem i ryba w podbieraku! Naciagane 58 cm Jesli chodzi o sprzet to testowalem pierwszy raz travelka Abu Garcia HORNET STINGER PLUS HSPS-664L ktory na tej wyprawie spisal sie na 5+ NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 25 Marca 2019 przez bartsiedlce 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 24 Marca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Niedziela nie jest najlepszym dniem dla pstrągarza. Jedziesz nad wodę w przeświadczeniu, że większość miejsc zaplanowanych do obłowienia będzie przedeptana przez miłośników nakrapianego drapieżnika. Zdarzają się jednak takie niedziele, kiedy mimo wszystko wyprawa staje się udana, tak było dzisiaj. O dziwo jeden z moich ulubionych odcinków był opustoszały, choć ślady odciśnięte w świeżym błocie zdradzały sporą, sobotnią aktywność "łazików". Jest około szóstej, stoję kilkanaście metrów powyżej ciekawego zwężenia, na początku wlewu woda może z pół metra, przechodząca w kilkumetrowej długości przegłębienie. Coś mnie podkusiło i zamiast jiga którego zazwyczaj zakładam, na niewielką agrafkę zapinam wobler, cierniczka własnej roboty. Cichy wymach spod siebie, przynęta wjeżdża w wodę pod drugim brzegiem, naprowadzam go na początek wlewu i w tym momencie piękny strzał połączony z wyskokiem ryby. Całkiem spora już samica tańczy na ogonie, pomimo szczupłej jeszcze sylwetki ma dużo sił, po kotłowaninie przy podbieraku w końcu nieco obrażona pozwala zrobić sobie kilka zdjęć. Odpływa do siebie a ja oswajam się z myślą, że albo będzie bardzo dobrze, albo klątwa ryby w pierwszym rzucie szybko ostudzi moje oczekiwania. Wody w rzece niewiele, miejsca które przy "normalnym" stanie wody obławiam ze skupieniem, dziś niestety odpuszczam. Podczas takiej niżówki byle "wcinka" pod brzegiem, jakaś kieszeń z ciut głębszą wodą mogą kryć pstrąga. Przekonuję się o tym, podając sporego keitecha pod niewielki pniak na przeciwległym brzegu. Guma wpada niewiele powyżej, kasuję luz, jedno podbicie i wściekły kocioł na powierzchni. Ryba walczy dzielnie a ja z wyczuciem, po kilku jeszcze młynkach wprowadzam ją, a właściwie go do podbieraka, bo tym razem to niezły samiec, który zdążył już nabrać nieco masy. Ryba odpoczywa chwilę w podbieraku, po czym odpływa jak torpeda w kierunku zagłębienia pod drugim brzegiem.Obławiam jeszcze kilka obiecujących miejsc, niestety bez kontaktu. Dość daleko dostrzegam sylwetkę wędkarza, pstrągowego dżentelmena który widząc mnie, dyskretnie odchodzi w przeciwnym kierunku, ja robię to samo.To niestety coraz rzadsza praktyka, cieszy jednak, że jeszcze trafiają się tacy wędkarze, którzy nie włażą drugiemu nachalnie na głowę, co na niewielkich rzeczkach wyklucza podejście płochliwych ryb. Poprawiam miejsce w którym niemal zawsze mam przynajmniej kontakt z kropkiem. Tym razem pióra, spora imitacja pijawki przecina obiecującą rynnę, kiedy jest na środku zostaje zjedzona przez sporą rybę. Ta też od razu przewala się na powierzchni, szaleje kilkanaście sekund po czym daje się podebrać. Ma piękne, czarne grochy na grzbiecie i cytrynowy brzuch. Jest pięknie.Wracając spotykam kilku wędkarzy; przy tak niskiej wodzie dalsze łowienie "na zakładkę" mijało się z celem, jednak dwie i pół godziny nad rzeką, kilka niezłych ryb w podbieraku pozwoliły nasycić wędkarski głód, ciekawe na jak długo NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trociarz Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) Zadziwiające, ale robiąc zdjęcia starą alfą 300 czasem udaje się coś sensownego zarejestrować, choć większości wiele brakuje do ideału Za statyw najczęściej "robi" pokrowiec od aparatu, luksusem jest ścięty pień drzewa . Staram się nie męczyć zbyt długo ryby a że nie lubię nosić zbyt wielu gadżetów stawiam aparat na różnych dziwnych podłożach Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez bartsiedlce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 A dziaj z rana taki kolega się zameldował sprzętowo bez zmian tylko jig się zmienił. Na wolframie 4.5 mm , imitacja małego żyjątka, na haku nr.8 , powoli zaczynają owady kąsać, a to znaczy że trzeba jiga odchudzić trochę. Miłego tygodnia wam życzę [emoji3][emoji3] Rybka nie mierzona ale pod 40 . Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mateush Opublikowano 25 Marca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Otwarcie sezonu pstrągowego miałem udane . Dwie ładne pięćdziesiatki wyjęte , kilka czterdziestaków i troche spinek Seekery sie robią a jak sie zrobią to spinek nie będzie Woblery rządziły dzisiaj , ale i na delbanki też kropki cykały . Pogoda wybitnie niepstrągowa . Lampa przez większośc dnia , woda w rzece czyściutka i opadała . 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Z tymi Seekerami to różnie może być. Pierwsze pstrągi(prawie 30 lat temu) łapałem na kij sandaczowy. Nie spadały 20cm ryby i 50 cm, spadała jak już to jedna sztuka na kilka wyjazdów. Jak już walnął to siedział, teraz spinki są przeważnie ryb które "wąchają" przynętę a nie ja pożerają. Bywają wyjątki, jak to w życiu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Dzieki koledzy! Sezon startuje od 25-go marca a koniec 30-go września . Przy okazji udało mi sie wkręcić do klubu lokalasów i mam teraz tyle rzeki , że dnia nie starczy aby obłowic wszystko . No i nowa rzeczka jest na rozkładzie , podobno z potencjałem pradziadków Edytowane 26 Marca 2019 przez 'mat 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Dzisiaj rzeka była "po drodze" Drugi rzut, niemal pod nogami złota smuga zabiera ciernika, po minucie ląduje w podbieraku. Lubię takie "przerywniki" w ciągu dnia 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Kilka pięknych, wiosennych dni ,sprawiło , że to lowienie stalo sie bardziej przyjemne, a i zdjecia jakby takie ładniejsze [emoji3] Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Marca 2019 przez Krystianin 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Piękna rybka wychodzona na upartego, Niby zdeptany odcinek od rana przez kilku kolegów i małe szanse a jednak coś błysneło w pięknym słonku jak Pamiętam to ważka kolegi @Cyprys 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Dzisiaj zwiad na rzeczce nowej dla mnie . Rzeka ładna , rybna ale .... syfiasto Aparatu zapomniałem i telefonem pstryknąłem fotki . Kropasek równe 50 Mniejszych też se połowiłem 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) "Nasi tu byli" niestety coraz częściej się "ich" spotyka.Skandal, takich bydlaków należałoby wysyłać na roboty do kamieniołomów, albo niebezpiecznych kopalni... PsPrzepraszam Mateusz, że zacytowałem Twoją fotkę. Edytowane 28 Marca 2019 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Szczerze , to w całym swoim życiu nie spotkałem się z tak wielką skalą zaśmiecenia rzeki . Fotek mam więcej ale tak naprawdę słabo oddają tego co widać na żywo . Na odcinku ok 1.5km samych opon nad rzeką i w rzece setki , plus tysiące strzępków folii etc .... szok Krzaki i drzewa wyglądały tak jakby plastik na nich rósł Edytowane 28 Marca 2019 przez 'mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Na strzebelkę: 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Szczerze , to w całym swoim życiu nie spotkałem się z tak wielką skalą zaśmiecenia rzeki . Fotek mam więcej ale tak naprawdę słabo oddają tego co widać na żywo . Na odcinku ok 1.5km samych opon nad rzeką i w rzece setki , plus tysiące strzępków folii etc .... szok Krzaki i drzewa wyglądały tak jakby plastik na nich rósł Te zdjęcia chyba z UK?Już na jakimś filmie z UK widziałem krzaki usłane reklamówkami i to dość wysoko. Woda tak się podnosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Taka fajna rzeczka ale te śmieci na drzewach masakra. Edytowane 28 Marca 2019 przez Elendil 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Te zdjęcia chyba z UK?Woda tak się podnosi?UK na pewno Tak woda tak się podnosi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) "POWRÓT KRÓLA" Tak, tytuł powstał nie przypadkiem. Mój ostatni "wyskok" tylko mnie w tym przekonał. Rano mróz: ... później "lampa". Brań parę, jednego jegomościa sfociłem: Ale całym "szeryfem zamieszania" okazał się "ON": Miałem go parę lat temu i całkiem dobrze nam się układała współpraca. Nie wiem czemu ale coś mi odbiło ????♂️ i pozbyłem się mojego egzemplarza. Przez ten okres przeszło przez moje ręce trochę "chrustu" i ciągle było to nie TO. Jednak poszedłem po rozum do głowy i znowu ???? JEST !!! ???? Edytowane 30 Marca 2019 przez TOFIX99 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg77 Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) Chyba najładniejszy 40 w tym roku ???? Edytowane 30 Marca 2019 przez Greg77 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi