Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem dzień konia :) . Chyba już wiosna, bo ryby bardzo aktywne. Złowiłem 7 pstrągów w przedziale 33-41 cm (największy na fotce). 2 ryby spadły w tym jeden 40+. Miałem też wyjście profesora, najpierw obwąchał gumkę, później woblera. Pół godziny stałem nad dołkiem zmieniając wabiki, nie uderzył. Wróciłem po niego pod koniec wędkowania, ale już się nie pokazał. Wszystkie ryby na gumkę z ali za 20 groszy na 2-gramowym gamaku.

9960fb209c34a6c3gen.jpg

• Like 24

U mnie sezon kropkowy oficjalnie rozpocza sie dopiero w ten weekend ale za to z przytupem :) Pierwszy dzien ryby braly niemrawo i dopiero gdzies poznym popoludniem wyladowalem trzy rybki takie w granicach 25-30 cm. Dobre i to mysle. Nastepnego dnia przez cztery godziny nic. Absolutnie nic. Ani stukniecia, ani odprowadzenia. Ani malej ryby ani duzej. Nic. Juz w zasadzie zaakceptowalem fakt, ze wroce do domu o kiju ale zostaly mi do konca dnia jeszcze cztery godziny wiec probuje dalej. Zakladam easy shinera (normalnie na dnie pudelka) i po 10 minutach lapie zaczep ktory po sekundzie okazuje sie ryba. I to jaka! Ryba wziela na plytkawym rozlewisku wiec od razu ja widze. Pomaranczowo-zlota smuga prujaca raz pod prad raz w strone brzegu raz w strone nurtu. Zeby tylko nie sknocic, zeby sie nie wypiela. Tylko to chodzi mi po glowie. Kilka mniejszych odjazdow zamortyzowanych kijem i hamulcem i ryba w podbieraku! Naciagane 58 cm :)

btx7W9XU5tphnVfKqzncqbBPCvjKOZ0b68vf9SX3

sxLwKe7PqwkSnJsmeoFgwjZcYfHNGpTbETWyGRtW

Jesli chodzi o sprzet to testowalem pierwszy raz travelka Abu Garcia HORNET STINGER PLUS HSPS-664L ktory na tej wyprawie spisal sie na 5+ 

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                   :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 36

Zadziwiające, ale robiąc zdjęcia starą alfą 300 czasem udaje się coś sensownego zarejestrować, choć większości wiele brakuje do ideału  ;)

Za statyw najczęściej "robi" pokrowiec od aparatu, luksusem jest ścięty pień drzewa  . Staram się nie męczyć zbyt długo ryby a że nie lubię nosić zbyt wielu gadżetów stawiam aparat na różnych dziwnych podłożach  :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

A dziaj z rana taki kolega się zameldował sprzętowo bez zmian tylko jig się zmienił. Na wolframie 4.5 mm , imitacja małego żyjątka, na haku nr.8 , powoli zaczynają owady kąsać, a to znaczy że trzeba jiga odchudzić trochę. Miłego tygodnia wam życzę [emoji3][emoji3] Rybka nie mierzona ale pod 40 .954a6351bface42cd090af92b97e6356.jpg5c5cd5e410f93dcf11df311ad7ae74d5.jpg2ef7ee2114561244a9f670a2edde0da7.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 35

Z tymi Seekerami to różnie może być. Pierwsze pstrągi(prawie 30 lat temu) łapałem na kij sandaczowy. Nie spadały 20cm ryby i 50 cm, spadała jak już to jedna sztuka na kilka wyjazdów. Jak już walnął to siedział, teraz spinki są przeważnie ryb które "wąchają" przynętę a nie ja pożerają. Bywają wyjątki, jak to w życiu.  

• Like 3

Dzieki koledzy! Sezon startuje od 25-go marca a koniec 30-go września .  Przy okazji udało mi sie wkręcić do klubu lokalasów i mam teraz tyle rzeki , że dnia nie starczy aby obłowic wszystko . No i nowa rzeczka jest na rozkładzie , podobno z potencjałem pradziadków  :ph34r:   

Edytowane przez 'mat
  • Like 7

post-50013-0-67977000-1553724913_thumb.j

"Nasi tu byli" niestety coraz częściej się "ich" spotyka.

Skandal, takich bydlaków należałoby wysyłać na roboty do kamieniołomów, albo niebezpiecznych kopalni... :angry:

Ps

Przepraszam Mateusz, że zacytowałem Twoją fotkę.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Szczerze , to w całym swoim życiu nie spotkałem się z tak wielką skalą zaśmiecenia rzeki . Fotek mam więcej ale tak naprawdę słabo oddają tego co widać na żywo . Na odcinku ok 1.5km samych opon nad rzeką i w rzece setki , plus tysiące strzępków folii etc .... szok  :blink:  Krzaki i drzewa wyglądały tak jakby plastik na nich rósł  :(  

Edytowane przez 'mat

Szczerze , to w całym swoim życiu nie spotkałem się z tak wielką skalą zaśmiecenia rzeki . Fotek mam więcej ale tak naprawdę słabo oddają tego co widać na żywo . Na odcinku ok 1.5km samych opon nad rzeką i w rzece setki , plus tysiące strzępków folii etc .... szok  :blink:  Krzaki i drzewa wyglądały tak jakby plastik na nich rósł  :(

Te zdjęcia chyba z UK?

Już na jakimś filmie z UK widziałem krzaki usłane reklamówkami i to dość wysoko. Woda tak się podnosi?

"POWRÓT KRÓLA"

Tak, tytuł powstał nie przypadkiem.

Mój ostatni "wyskok" tylko mnie w tym przekonał.

Rano mróz:

post-48428-0-10713100-1553951856_thumb.jpg

... później "lampa".

post-48428-0-69620400-1553951923_thumb.jpg

Brań parę, jednego jegomościa sfociłem:

post-48428-0-04957300-1553951941_thumb.jpg

Ale całym "szeryfem zamieszania" okazał się "ON":

post-48428-0-11495600-1553952336_thumb.jpgpost-48428-0-39753600-1553952258_thumb.jpg

Miałem go parę lat temu i całkiem dobrze nam się układała współpraca. Nie wiem czemu ale coś mi odbiło ????‍♂️ i pozbyłem się mojego egzemplarza.

Przez ten okres przeszło przez moje ręce trochę "chrustu" i ciągle było to nie TO.

Jednak poszedłem po rozum do głowy i znowu ???? JEST !!!

????

Edytowane przez TOFIX99
  • Like 25