Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsze przedpołudnie minęło pod znakiem ekstremalnego lenistwa,  więc popołudnia nie można było stracić. Wybrałem się więc nad rzekę. Ze spaceru w górę rzeki i obserwacji wynikało, że brak jakiejkolwiek widocznej obecności ryb. Schodząc w jej dół także, ale tuż pod koniec schodzenia coś się pojawiło. Wzdłuż przeciwległego brzegu w jednej linii coś żerowało i to dość często. Coś zbiera z powierzchni? Więc szybką zmiana na robala, żuka, ale bez efektu. Kilku krotnie próby nie przynosiły efektu. Na co Ty polujesz? Zmieniam na białego woblerka swojaka (de facto którego ostatnio zdjąłem z giełdy). Zarzucam i ściągam... raz, drugi trzeci wolno prowadząc przynętę ale bez efektu. Próbuję raz jeszcze i nagle meszka wpada mi pod okulary, więc przestaje na chwilkę zawijać żeby ją wyciągnąć. Ruszam korbką i strzał! Siedzi! Pruje pod prąd na chwilkę zatrzymuje się i po chwili znowu cała naprzód. Kropek! Ściągam pod brzeg. Aha! Stres dał o sobie znać i zrobił pod siebie- pomyślałem. Po bliższych oględzinach widać jednak że to pijawki. Obsiadły go dość mocno. Kilka zbitych grup przylegałp do grzbietu. Oczyściłem jegomościa dokładnie z "przyjacieli". Oczywiście rybka została zwrócona wodzie. Nie całe 40 cm. Taki stąd

miejscowy. 

txTeiN.jpg

gGYkG0.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                      :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 33

Gratulacje wszystkim łowcom pięknych lorbasów, ja wczoraj też byłem na jeziorku na początku na suchara skusiła się piękna ok.55cm., gruba samiczka tęczaka która po pięknej walce i 6 świecach wylądowała szczęśliwie w podbieraku.

post-48686-0-53782000-1555416015_thumb.jpg

Później niestety na suchą już nic się nie zadziało, więc przestawiłem się na mokrą,to dało jedną spinkę i jedną rybę która urwała muchę przy braniu (niestety nie chciało mi się przewiązywać przyponu na grubszy , na szczęście mucha na bezzadzirze ).Wieczorem przezbrajam się na strima i wiążę przypon z żyłki 023mm.Daje mi to trotkę jeziorową trochę ponad 40cm i pięknego samca potokowca 62cm.,jest nowe muchowe P.B.!!!

post-48686-0-58948600-1555416029_thumb.jpg

post-48686-0-19133900-1555416045_thumb.jpg

Niestety walka po tym tęczaku wyglądała dość słabo, chociaż trochę pochodził i nawet raz wyskoczył...Skusił się na mudlerka z czarnego królika na haku nr.6.

Pozdrawiam Wobi

• Like 42

Dawno nie byłem na pstrągach dzisiaj, postanowiłem zobaczyć co tym słychać, miałem mało czasu, więc musiałem się streszczać, woda mała, czysta, pstrągi zajęły już letnie stanowiska, stały w szybkich przelewach w zacienionych miejscach, złowiłem 3 , jeden zasługuję na fotkę myślę zo pod 40 cm, nie mierze, co by ich zabardzo nie męczyć, przynęta produkcja własna , jig pijawka na wolframie 4.5 mm z bardzo soczystą jeżynką przez całość ,co bardzo wpływa na spowolnienie opadu, waga około 0.8 gr, podana po łuku i dobrze zjedzona, sprzętowo bez zmian.54d5a9f83c0785aa8472f284504cf8bb.jpg3a60fc62402ce849ceaa9d263d780aab.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez niedziel_jig
  • Like 31

Dzisiaj dużo kontaktu z kropkowaną rybą ale nie tylko :D

Ryba równe 40cm niestety bardzo mocno oberwała od szczupaka :( , oszczędziłem widoku drugiej strony gdzie zęby przebiły tkankę do wnętrzności. Jednak częściowo była pogojona :), ryba z bardzo mocną kondycją nie dała popalić - papieros mi zgasł. Szybko wróciła do wody i na zwieńczenie dnia widok wyskakującej ryby marzeń. Piękny dzień  :)

post-68683-0-69742800-1555790911_thumb.jpg

• Like 15

Z tym przemieszczaniem sie ryb po zlapaniu to roznie bywa.

Zdecydowanie duzo zalezy od rozmiaru ryby, typu miejsca, gdzie mieszka, okolicy, tarliska i pewnie jeszcze kilku innych czynnikow. 

Tego goscia z fotki ponizej znalem, bez zlowenia, od czasu gdy byl konkretnym 50takiem.

Miejsce utrudniajace migracje. Ponizej jego rewiru spory wodospad. Zwirowe tarlisko w gore rzeki kilkaset metrow, zatem blisko. Takze Pan Wincenty, bo tak sie nazywa po zlowieniu, prowadzi bardzo osiadly tryb zycia. Co zreszta widac po proporcjach ciala i glowy.

Sprytny, widywalem go przy niemal kazdej wizycie w tamtym rejonie. Ale zawsze nieufny, ostrozny.

Trafilem dzien, gdy do poludnia zarly i nie braly jencow :)

Wszedlem w jego rejon, podalem muche raz i drugi, w koncu podczas dryfu wzdluz skalnego uskoku postanowil sie ujawnic i skasowal muche.

Fotka z nowego rozwiazania sprzetowego, dla mnie OK :) A na plecach ubylo :)

Sprzetowo to Stc 70 MM, Shimano 2500 i zylka 0.25 i muszeczka wlasnej produkcji .

Do zobaczenia Panie Wincenty ! 

8Ey2JqhKnfhbodb5MbHVzclPuFR2jj0CiYSTbSEZ

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                       :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 48

Na Wielkanoc wyjechaliśmy z rodziną z Kurpiowszczyzny. Spacery nad morzem, lody, kino itd. Oczywiście 2 kije zabrałem ze sobą  :) . W sobotę wieczorem rodzina wybiera się do kina, a ja mam wolne ("Superbohaterów" czy jakoś tak sobie darowałem). Robię wywiad wśród znajomych. Trocie w morzu biorą, chruścika nie ma. Dobra i tak jadę nad rzekę. Najwyżej sobie pospaceruję i zobaczę co się zmieniło przez 4 lata...

Nad wodą jestem ok. 18-tej... i oczywiście spotykam kolegę po kiju. Porozmawialiśmy parę minut. Żegnam się i idę bez kija poobserwować rzekę. Woda niska, czysta, chruściki- sztuk dwie, za to na brzegu ropuchy mają gody. Jakiś biznesmen ogrodził drucianym płotem kawał łąki i składuje kajaki. Kapitalizm panie. Wracam do samochodu i dumam co tu robić dalej. Z zadumy wyrywa mnie ciche plum. Coś zebrało pod brzegiem. Przebieram się szybko, montuję muchówkę i hajda nad wodę. Ryba nie powtórzyła i zignorowała mnie całkowicie. Schodzę w dół 200 metrów. Zakładam pupę chrusta i "macam" miejscówki. Zakręt- nic, prosta- nic, zakręt- nic, prosta- zero. Słońce zaszło, robi się zimno. Jestem 2 zakręty powyżej samochodu. Cisza i spokój. Siadam nad wodą i z nudów postanawiam sprawdzić jak grała Narew Ostrołęka z Pełtą Karniewo. 5:0. Super. Czytam sobie relację. Dochodzę do 4 bramki i znów plum. Na środku rozchodzą się kręgi. Ustawiam się poniżej miejscówki. Podaję suchego chrusta CDC na 10-ce. Kilka rzutów i gucio. Kilkanaście metrów wyżej 3 razy odzywa się inna ryba. Na płyciźnie widać oczko, duży to ty nie jesteś, ale spróbujemy. Rzucam i kątem oka widzę rozchodzącą się falkę pod moim brzegiem. Odpuszczam malucha. Kilka razy podaję muchę i znów nic. Dobra. Staję nad burtą i zaczynam jeździć rybie przynętą nad głową. Chlapnięcie i cholera tylko podbił muchę. Zakładam Goddarda na 12-ce. Tańczę muchą po wodzie, smużę i wyprawiam różne brewerie, Po 2-3 minutach pstrąg nie wytrzymuje i siada. Odjazd w dół. Zabrał mi z 10 metrów linki. Zatrzymałem. Pływa sobie przy dnie i od czasu do czasu trzęsie łbem.Dobra chodź do mnie idzie ciężko i spokojnie, ale idzie. Mija mnie i wędruje w górę. Przeciągamy się. Po kilku minutach słabnie. Pokazuje się. Rekord Polski to to nie jest, ale niebrzydki. Muszę zejść kilkanaście metrów by go wylądować. Wchodzi do podbieraka. Na brzegu skacze i pozbywa się muchy. Mierzę. 55 z małym plusem. Robię szybką fotkę (jak zwykle byle jaką  ;) ). Wchodzę po pas do wody. Ryba odpoczywa w podbieraku. Po chwili odpływa. Wielkanoc może też być fajna.

post-46253-0-16552900-1556093077_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                        :good:

• Like 48