Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tego nie wiem. Zabrane, zapisane - znaczy że zważone w domu.

Z jednej strony dobrze że wykazane i że komuś, kto złowił, chciało się zapisać rybkę. Z drugiej strony nic nie wiemy o okolicznościach jej zabrania - kulinarne, czy po prostu wyzionęła ducha podczas holu. Takżę trudno się odnieść.

Faktem jest że już jej nie ma w tej wodzie.

Pozdrawiam.

Ciekawe spekulacje o siedmio kilowym pstrągu.

:D

A mowia ,że w Polsce ryb nie ma .
Są za to Ryby ! :)

p.s.

A odnosnie pstraga o dlugosci 64 cm. Sprawdzilem swoje notatki z wlasnych polowow.

Dotychczas zlapalem 13 ryb o dlugosci 64 cm, zastrzegam, ze zadnej nie powiesilem na wadze. Ale calkiem na trzezwo zaryzykuje conajmniej dwa wlasne zęby trzonowe, i stwierdzę, że żadna z tych ryb nie ważyla nawet połowy tego 7,4 kg :D

Edytowane przez Guzu
  • Like 10

Witam.

Takie rozmiary i waga jest umieszczona w statystyce połowów. Nie mnie dyskutować o tym, dlatego postawiłem znak zapytania w poście.

Może to być pomyłka, może to być żart, może to być celowe wprowadzenie w błąd, mogą to być faktycznie lbs'y jak któryś z kolegów pisał, a może to być np. spasiony tęczak czy palia, które uciekły z pobliskiej hodowli, zgłoszone jako potok. Ja osobiście (i nie tylko ja) widziałem hybrydę palii około 8-10 kg, żyjącą na wolności w jednym z beskidzkich potoków (serio).

64 cm - długość ryby i tak ogromna  :rolleyes:

Pozdrawiam.

• Like 1

No i jaki pożytek z takich statystyk? Nadzieja w tym, że ktoś analizując odrzuci taki wpis. Przy okazji wspomnę dyskusję na temat prowadzenia rejestrów z innego wątku. Psioczymy na okręgi, ale należy zadać pytanie - jaką wiedzę może mieć gospodarz wody, który dostaje do analizy nieuczciwie prowadzone rejestry? A ja nawet górne jedynki stawiam, że potokowce ponad 80 cm są jeszcze w polskich rzekach. 

• Like 2

Proszę bardzo 60 plus z Bośni Syska, grubszego nie widziałem max 4kg,

70 z sanu z małym plusem dokładnie nie pamiętam max 4 kg także pstrąg 60 plus ponad 7kg Poprostu nie możliwe, w Bośni pływał sobie potok w okolicy 1m o szerokości około 40 cm był szacowany na 10kg.f9d834e4300c3ad6ac9b64e610396d2a.jpgbc0cac7dccc8f744b6f34b481f141b93.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez niedziel_jig
  • Like 35

.. i mnie się znowu ("łomatko"  ;) ) udało przytulić pięć dych z dobrym plusem.

Potok-53-_qsxrnqp.jpg

Fajna woda była - mocno podniesiona, kopnięta, ale mega do łowienia. Taka właśnie na "grubego zwierza". Niestety zwodowałem do pasa. Skarpa/ łacha zerwała mi się pod nogami (duża woda musiała ją mocno podmyć) .. i z żalem d... niestety musiałem przymusowo kończyć łowienie, ale .... dzień zaliczam do tych "jednych z najpiękniejszych w życiu"  :)

Edytowane przez Trouter
  • Like 38

Witam wszystkich, wczoraj na moim jeziorku trafiła mi się rybka 72cm.,wzięła na mokrą muszkę imitację larwy jętki. Dobrze że chwilę wcześniej  przewiązałem przypon z 0,18mm na 0,22 ,bo pewnie było by krucho....

attachicon.gif 72lcv,cv.jpg

attachicon.gif 72kf.jpg

Pozdrawiam i powodzenia Wszystkim.

Wobi.

Ooooo, widzę, że "choroba" postępuje. Ale idzie w dobrym kierunku. ????

Ja "walnąłem" mały spacerek po wodzie. Pogoda nie rozpieszczała, rano parę brań było ????, później słoneczko wylazło i "studzienka" ????.

Rybki nie pozwalały rozmiarami, ale jednego 40-staka "pstryknąłem". ????

post-48428-0-11272400-1559564042_thumb.jpg

post-48428-0-78439700-1559564117_thumb.jpg

post-48428-0-39636800-1559564270_thumb.jpg

????

• Like 19

Os Łupawa

W mojej ocenie, odcinek trochę przereklamowany.

Ponoć (z kilku opowieści) dobry w momencie początkowym sezonu (otwarcie). Później efekty nie powalają. 

No i oczywiście ciekawszy, na odcinkach muchowych.  Dla spinningisty skromniej.

Z własnych doświadczeń.

Trzykrotne pobyty, w towarzystwie kilku kolegów, po 2-3 dni. Efekty mizerne. Drobny pstrąg i lipek........ 

A rzeka piękna, z tzw. potencjałem........  Niestety. tam już nie wrócę. Wolę Słupię.

To tyle.

Edytowane przez popper
  • Like 2

Wczoraj miałem dylemat...jeziorowe okonie, czy pstrągi...Zapowiadali burze od rana, więc...pstrągi. Sezon na tej rzece zakończyłem 26 maja pstrągiem 42 cm, ze względu na masę zielska utrudniającą łowienie. Dziś zmiana pogody i musiałem sezon otworzyć na nowo ;) . Nad wodą byłem koło 4 rano, żeby przed kajakarzami zdążyć trochę pomachać. Rzeka bardziej przypomina pole ryżowe, miejsca do wędkowania bardzo mało.

05f766bb58902516gen.jpg

Do 6-tej kilka kleni i okoni. Później rozpętała się burza, schowałem się w saunie nad brzegiem rzeki ;) , półtorej godziny sobie tam posiedziałem ;) . W końcu deszcz nieco odpuścił, miałem wracać do domu, ale skoro i tak byłem mokry, to łowiłem dalej. Na jednej z ostatnich miejscówek pokazała się ładna rybka.

efb30002a2f7389cgen.jpg

Wróciłem po chwili i siadł...równe 50. Teraz już sezon na tej wodzie mogę kończyć, przeniosę się na mniejsze rzeczki.

f46efda2fa001374gen.jpg

Edytowane przez Bartek85
  • Like 40