Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

2g główka i prowadzę jak obrotówkę, kilka obrotów i pauza na sekundę. Zacząłem łowić na tego twistera bo obrotówka jakoś dziwnie pracowała a nie miałem innej. To moje pierwsze ryby z tego odcinka rzeki która jest bardzo przełowiona więc może to otworzy mi tutaj wodę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pisałem do Gnata, twister jest chyba najprostsza przynęta do sprawdzania czy w wodzie są pstrągi. Tylko główka nie może być za ciężka i trzeba na niego trochę polowić. Biały i czarny calowy z cienkim ogonkiem sprawdza się wszędzie czasem nawet bez tego ogonka.

• Like 1

Ja próbowałem na 1,5g + twister i nigdy nie złowiłem żadnego. A 500 złowię na obrotówkę czy mini-wahadełko. Ostatnio fajnie mi się sprawdzała przynęta Needle Real Fry w kolorze 204. Miałem to gdzie w pudełku (kupiłem z rok wcześniej) założyłem i ryby bardzo fajnie ją brały. Okonie bardzo łatwo ją zasysają z uwagi na bardzo miękką gumę. Pstrągi to samo. Ale co rzuciłęm twisterka nigdy nic nie brało, dziwna dla mnie też sytuacja. Wiadomo klasyka wędkarstwa - biały twister z relaxa. Kuźwa, a u mnie pstrąg nie dotknie, dlatego tak pytałem.

Końcówka sezonu w UK . Dziadki i pradziadki pochowały się już dawno temu , nie wiem o co chodzi w tym roku z kropasami  :ph34r: Raczej ryby małe i takie średniaczki się trafiają . Zostały mi jeszcze dwa wyjazdy do końca miesiąca więc może jakiś stary pstrąg ruszy dupsko  :D

• Like 8

• 3 tygodnie później...

Ciekawe ile taka "Babcia" ważyła by w lecie gdyby żyła w Wieprzu, lub innej podobnej wodzie?

Myślę ,że wystarczy wstawić przecinek między 7 a 8 :P a tak realnie? ktoś miał do czynienia z takim klocem w wersji heavy duty ?

Guzu , na widok samego pyskaTwojej ryby drobnica musi sztywnieć ze strachu :P Jeszcze raz gratulacje ,gruby sezon : ) 

Edytowane przez DominikSy.
  • Like 1

Myślę ,że wystarczy wstawić przecinek między 7 a 8 :P a tak realnie? ktoś miał do czynienia z takim klocem w wersji heavy duty ?

Guzu , na widok samego pyskaTwojej ryby drobnica musi sztywnieć ze strachu :P Jeszcze raz gratulacje ,gruby sezon : )

Tak jak Marcin napisal, taka ryba robi co chce. Widzialem kilka takich 65+ z Wieprza ze stycznia czy lutego. Byly to ryby w okolicach 3 I wiecej kg. Latem zadnej tej wielkosci nie bylo mi dane zobaczyc. Kiedys w ostatni weekend sierpnia mialem na kiju pstraga ktory na 0,25 byl nie do zatrzymania.Poszedl w gore w strone zwaliska i po jakis 20 metrach spadl. Ownery niestety nie wytrzymaly.

Grube, letnie trocie (77-83 cm), które zlowilem miały 5,5-6,2 kg. Mój największy krajowy potok miał 68 cm. Z żyznej rzeki. Zlowiony 31.08. Gruby samiec. Na oko ze 3-3,5 kg. 78 cm w wersji HD to moim zdaniem ok.5,5 kg.

Edytowane przez Mysha

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Troszkę późno, ale przydałoby się małe podsumowanie.
W kwietniu, pod koniec miesiąca znów byłem na Piasecznie. Z rodziną.
Jak było? Podobno pobiłem jakiś tam rekord i mój wynik już jest nie do powtórzenia :)

Zbiegło się kilka czynników. Ustabilizowana pogoda, dobrze przyjęta strategia, niedawne zarybienie oraz dobra aklimatyzacja, tarło części płoci.

Przez pierwsze 3 dni złowiłem grubo ponad 100 ryb. Większość 60+, trochę 70+. Zdjąłem flurocabony. Zestaw to żyłka 0,22 i 8cm guma różnych wykonawców. Płotkopodobna.
Wyobraźcie sobie łowienie. Rzut, opad branie. Zacięcie i hol, albo czekam, pstrąg puszcza, zwijam 3s, kolejne branie zacięcie hol, albo zwijam i kolejne branie. I tak przez cały dzień.
Przerzuciłem masę przynęt. Na przykład boleniowe topwatery.
post-57267-0-54065500-1576703170_thumb.jpg
Potem zmiana warunków, znów cienki fluro i smużaki  w trollu.

Córka złowiła swoje 11 pstrągów. Podczas pierwszego wypłynięcia jednego (ok 65). Przy drugim wypłynięciu już 10 w ciągu godziny. Inni wędkarze 3 w ciągu dnia. Zawstydziła. Potem jeszcze okonia z pomostu. W pierwszym rzucie.
post-57267-0-09706000-1576703189_thumb.jpg

Synek też jednego. W trollu na dużą gumę. Padał deszcz. Jeszcze nie potrafił zwijać, ale ciągnął przez łódkę podbierak. Wiedział, że będzie potrzebny. Pstrąg duży, guma Janusza Widła 10cm, ukleja.

Rekordu nie pobiłem, nie miałem ryb 80, czy też jak cicho liczyłem 90+. Zabawa super jednak. Szczerze polecam oraz pozdrawiam Natalię i Artura.
PS
Dzieci zrobiły armagedon w restauracji ;)

Edytowane przez korol
  • Like 15