Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

Jest pięknie,i było zapewne pięknie.Wielkie gratulacje uważam że wszystkie pstrągi niezależnie gdzie złowione powinny mieć Wisełki a najlepiej wszystko wypuszczają.To piękne ryby dające wiele satysfakcji i dumy z ich łowienia.A na wrażenia z cholu darujmy im wolność ta jest najważniejsza.Niech ciesząc dają piękne chwile kolejnym etycznym wędkarza którzy łowią dla przyjemności,nie dla mięsa.A teraz wielkie brawa.

• Like 3

Taki dziwny ten pstrąg. Blady, srebrny, bez czerwonych kropek. 

Znak czasów.

Materiał zarybiieniowy to coraz rzadziej ryby "czystej krwi", a coraz częściej hybrydy. Pstrągi z rzadka dorastały do tarła i ich populacja odtwarzana jest w głównej mierze dzięki zarybieniom, a w hodowlach jako tarlaki są ryby, które hodowca zdołał pozyskać. I w ten sposób w Skawie pływa sporo ryb, które mają jedną, dwie czerwone kropki :) Nie jest to pstrąg tęczowy, nie jest to źródlak, więc z "ostrożności procesowej" najlepiej nie dzielić włosa na czworo i przyjąć, że jest to pstrąg potokowy o takiej urodzie ;)

• Like 1

Znak czasów.

Materiał zarybiieniowy to coraz rzadziej ryby "czystej krwi", a coraz częściej hybrydy. Pstrągi z rzadka dorastały do tarła i ich populacja odtwarzana jest w głównej mierze dzięki zarybieniom, a w hodowlach jako tarlaki są ryby, które hodowca zdołał pozyskać. I w ten sposób w Skawie pływa sporo ryb, które mają jedną, dwie czerwone kropki :) Nie jest to pstrąg tęczowy, nie jest to źródlak, więc z "ostrożności procesowej" najlepiej nie dzielić włosa na czworo i przyjąć, że jest to pstrąg potokowy o takiej urodzie ;)

To już z Raby bardziej jak potokowiec ... 

post-69186-0-53354000-1563796163_thumb.jpg

• Like 19

Roboty pełno, ale czas pomyśleć po raz pierwszy w tym sezonie o zapolowaniu na większego potoka lub letnią troć. W okolicach rzeki zameldowałem się ok. 3.50. Szybki przegląd ekwipunku i  spacer jeszcze w ciemnościach w kierunku wody.  Pierwsze rzuty nie napawały optymizmem. Woda martwa. Kolejne metody i przynęty nie odnosiły skutku. Pierwsze energiczne branie około 7 rano. Potok, który po krótkim holu stwierdził, że nie ma ochoty pozować do zdjęcia i wybrał wolność. Około ósmej kolejne branie zakończone skutecznym, szybkim holem. No cóż elektronika zawilgocona od mokrej roślinności chwilowo odmówiła posłuszeństwa i nie było jak  uwiecznić rybki. Planowane spotkanie o 10 wymusiło konieczność przyspieszenia powrotu do auta. Na ostatniej miejscówce zameldowałem się ok. 9.00 Szybka zmiana przynęty na "niestandardową". Trzeci rzut i łup. Kolejny zaczep, który jednak po 3 sekundach zaczął żyć. Świece, młynki, pompowania przez ok. 20 minut. 55 cm. Tym razem aparat zadziałał. Powrót  punktualnie na 10 jest bez szans...

post-64652-0-81331000-1563990641_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                   :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 28

Dziś kropki nie chciały współpracować. Po dwóch godzinach rzucania i zwijania przeróżnych wabików, w miejscu ostatniej szansy, skusił się jeden i dał sfotografować. Zagrał złom od Krzysia Gżybka.

post-52318-0-76138600-1564225278_thumb.jpg

post-52318-0-13725500-1564225290_thumb.jpg

Edytowane przez Wesol
  • Like 24

Pstrągi zacne. Wg mnie ryby są prezentowane w sposób nie oddający ich rzeczywistej wielkości i nie zrzucałbym winy wyłącznie na fotografa. Ryba powinna być trzymana na pierwszym planie, przed wędkarzem, natomiast fotka strzelana z maksymalnie bliskiej odległości by ujęła to co dla kogo istotne.

Tylko bez przesady z łapami do przodu ;)

• Like 1

Moje podsumowanie z lipca :) Nie wszystkie ryby są na filmie jak to zwykle bywa :/ Od 11:45 pstrąg który na zdjęciach wyszedł malutki na filmie widać jaki był w rzeczywistości :) Na końcu spinam metrowego szczupaka :D

https://www.youtube.com/watch?v=y6eJzIhcWlc

Film w strasznie slabej jakosci sie dodal, byc moze to wina aktywnosci slonecznej bo kamerka mi dzisiaj na rybach tez szwankowala. Jutro jeszcze raz dodam

Edytowane przez Mateo1989
  • Like 10

Łowię głównie na bystrzach kilkuset metrowych zwanych przez miejscowych koski. Licencję są drogie 10-20€ za 6h łowienia. Jeszcze nie zdążyło mi się żeby jakikolwiek fin-muszkarz przeszedł obok mnie obojętnie, zawsze pytają o licencję i chcą zobaczyć. Nie wiem czy spinning ich tak razi czy też widząc obce blachy tak reagują. Hiitolanjoki z początku filmiku obecnie wygląda inaczej, spadł poziom wody przynajmniej o metr, temperatura wody przekroczyła 20° i jest zakaz łowienia.

• Like 2

Vuoksi jest dużą rzeką o dosyć szybkimi nurcie przez co trudno się na niej łowi. Miejscowi używają ciężkich zestawów castingowych, zakładają ciężarki 50g a nawet więcej na końcu dowiazuja muchę- ani razu nie widziałem żeby coś złowili w ten sposób. Muszkarze też nie mają dobrych wyników chociaż od czasu do czasu jakiegoś pstrazka udaje im się złowić. Ja się wstrzelilem z przynęta w łowisko, guma na 5g główce daje się idealnie poprowadzić szurając o kamienie co działa najlepiej na tutejsze ryby.

Moje wczorajsze ryby z nowej wody :)

post-58942-0-94241600-1564972769_thumb.jpg

post-58942-0-62388700-1564972783_thumb.jpg

post-58942-0-72283600-1564972797_thumb.jpg

post-58942-0-13376900-1564972808_thumb.jpg

post-58942-0-25964000-1564972818_thumb.jpg

post-58942-0-58777100-1564972829_thumb.jpg

post-58942-0-13259600-1564972840_thumb.jpg

post-58942-0-35614400-1564972850_thumb.jpg

Nad ustawieniami kamery muszę popracować bo jakość nagrań spadła :/ Nie wszystkie ryby udało mi się nagrać, było kilka ciekawych akcji... ;)

https://m.youtube.com/watch?v=jJc2lNVhL8g&t=340s

Edytowane przez Mateo1989
  • Like 49