Skocz do zawartości

Pstrągi 2019

Gadget

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim graty pięknej ryby , ale czy mógłbyś Danielu pokazac ta swoją muchę i po krótce ja opisać? Oczywiście jeśli to nie tajemnica [emoji6]

Przymierzam się właśnie do robienia takich cięższych much i jestem ciekaw jak inni to robią zwłaszcza jeśli chodzi o dociazanie

Oczywiście mam parę swoich mykow ale może dowiem Cię czegoś nowego [emoji2]

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Nie jest to tajemnica

Pozwolę sobie załączyć link do wpisu na blogu, który traktuje o muchach

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przynęty-spiningowe-z-piór-i-włosia-2015-2017/

Nawiązania i zdjęcia much i rozwiązań są również w innych wpisach traktujących o pstrągach.

Pozdrawiam i powodzenia

• Like 3

Danielu czy przy tych najwiekszych nie czujesz braku mocy kija(12lb)?

Andrzeju,

Nie sądzę bym był w stanie ciągnąć Rybę pod prąd. Zawsze staram się zabezpieczyć tył i zejść pod rybę i walczyć na krótkim dystansie.

Duży podbierak też jest po to by w chwili zagapienia gostka, od razu podbierać ;)

Teraz używam żyłki pline cx premium opisanej 8 lb, średnica 0.25 mm.

Ryby holuje się komfortowo i pewnie, hamulec mam mocno ustawiony, wędka zdecydowanie żyje, zanim szpula się obróci :)

Główny problem to dobór wędki z głębokim ugięciem, najlepiej po rękojeść. Sztywny, niepracujący dolnik z zapasem mocy, znakomicie utrudnia szybki i wprawny hol :)

• Like 2

Forumowy styczniak z zeszłego weekendu. Ten weekend nie umożliwił wyjazdu, ale następny... :)

W bardzo dobrej kondycji wrócił tam gdzie jego miejsce :)

Sprzętowo: Phenix SP732UL + Stella 18' + wobler Kobra 5cm od Siek M

a99e57cc9e4f6584.jpg

Edytowane przez maniak
  • Like 31

1. Zdjęcie robione telefonem Iphone 7.

2. Podbierak to Daiwa Prorex do brodzenia, przekonała mnie miękka silikonową siatką.

Stella 2500 18' + szpula od Stelli 3000 HGM 14' . Pasują wymiennie i taka kombinacja też wygląda elegancko :)

5fae5ad0f6721be1.jpg

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 9

Z jakiej wody to dokładnie nie napiszę bo groziło by to zagładą tego miejsca, a po jegomościa mam ochotę jeszcze raz wrócić pod koniec sezonu, żeby poprawić swój rekord życiowy z poprzedniego roku 51 cm.(jak go wcześniej nie zjedzą) Jedynie co mogę napisać to Dunajec i to nie żadne OS-y czy no kille.

Po nieudanym rozpoczęciu 1 lutego przy minus 3 stopniach i mocnym wietrze a także płynącej krze, wybrałem się wczoraj już nie z rana a koło południa. Pogoda zupełnie inna, lekki wiaterek i plus 15 stopni. Także woda całkiem inna niż 2 dni wcześniej. Zamiast niskiej i kryształowej wraz z krą, teraz podniesiona i przybrudzona.

Sprzęt widać na zdjęciu, natomiast przynęta jest w paszczy kropka. Połakomił się na łamanego wobka w kolorze strzebli.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 7

Krótki wypad na jedną z rzeczek w mojej okolicy ,chociaż warunki trudne, trafiło się  jedno branie poprzedzone dwoma puknięciami w wobka . Kijek na blanku Batsona RX6 do 7g , kołowrotek Stradic Ci4+ i żyłka 0.18 Stroft . Pstrąg 40cm w świetnej kondycji , po krótkim holu wrócił do wody :wub:  :wub: .                          

post-52172-0-02952500-1549640943_thumb.jpgpost-52172-0-73847400-1549640930_thumb.jpgpost-52172-0-69920100-1549640959_thumb.jpg

• Like 25

Gratuluje pięknych ryb szczęśliwym łowcom. 

Odwiedził mnie Grzegorz, podreptaliśmy pstrągowymi ścieżkami, udało Nam się zobaczyć taką rybę:

post-49977-0-89349300-1549802950_thumb.jpg

Na następny dzień zrobiłem szybką powtórkę, oto efekt:

post-49977-0-67628200-1549803109_thumb.jpg

Rybki przechytrzone jigiem i głowaczem mojego autorstwa.

Dzięki za wspólny wypad  :highfive:

• Like 37