Sayonara Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Toż pisze że cytowanie wikipedii bywa ryzykowne. :) http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140001408/O/D20141408.pdfTo jest jedyne wiążące źródło... Edytowane 16 Lipca 2019 przez Sayonara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Podobne zamieszanie jest z truflami. Tylko jedna jest nieodmiennie pod ochroną. Ta którą zbiera się najczęściej - trufla letnia - nie tylko nie jest chroniona, ale wręcz innym aktem prawnym - dopuszczona do obrotu handlowego. Od lat sześćdziesiątych - mimo że do 2008 roku nie było w Polsce ani jednego potwierdzonego stanowiska tego gatunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Potem pogrzebałem w ziemi. Moją psiurę nauczyłem je szukać - ona nauczyła mnie je znajdywać regularnie -Trufla letnia..... Trufle znalazłeś? Znaczy się, znalazł Ci?Pewnie zakupiłeś gdzieś, a teraz oczy mydlisz . Co prawda jakiś czas temu, czytałem o próbach zaszczepienia trufli w naszych drzewostanach, ale o polskich truflach ani widu, ani słychu. To jakiś las z przewagą dębu? O ile to nie żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack66 Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Nie było moim celem tworzenie dyskusji czy tym bardziej jakiejś kłótni.Przytoczyłem wikipedię,która powinna być wiarygodna i utwierdzam się też w swoim przekonaniu faktem,że borowik żółto brązowy jest na czerwonej liście grzybów,oznaczony symbolem V czyli zagrożony wyginięciem https://nagrzyby.pl/czerwona-lista-plNie mam zamiaru kopać i grzebać w ustawach i nadal się spierać kto ma rację,więc na tym kończę swój udział w tym wątku i gratuluje znalezienia takich okazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Trufle znalazłeś? Znaczy się, znalazł Ci?Pewnie zakupiłeś gdzieś, a teraz oczy mydlisz . Co prawda jakiś czas temu, czytałem o próbach zaszczepienia trufli w naszych drzewostanach, ale o polskich truflach ani widu, ani słychu. To jakiś las z przewagą dębu? O ile to nie żart. Dzióbuś, naprawdę sądzisz że bym publicznie kłamał? https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/am/article/viewFile/am.2008.018/2328 2007-08 to był przełom w "polskich truflach" Znaleźliśmy w Polsce 5 gatunków jadalnych, czarnych trufli - do tej pory kojarzonych tylko z południową Europą. W sumie to znalazł mój pies... Dzisiaj w Polsce trufle się uprawia. Na całkiem niemałą skalę.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 ja w tym roku też znalazłem jedną truflę...trzy godziny przeglądaliśmy internet żeby sprawdzić czy to na pewno truflawięc niczemu się nie dziwię i ci wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Dzióbuś, naprawdę sądzisz że bym publicznie kłamał? https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/am/article/viewFile/am.2008.018/2328 2007-08 to był przełom w "polskich truflach" Znaleźliśmy w Polsce 5 gatunków jadalnych, czarnych trufli - do tej pory kojarzonych tylko z południową Europą. W sumie to znalazł mój pies... Dzisiaj w Polsce trufle się uprawia. Na całkiem niemałą skalę..Przecież żartuję, ale trufle to rzadkość. Jak Ci smakowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Mnie tak sobie Może mam za bardzo proletariackie podniebienie i wolę gołąbki albo mleczaje. Ale mam w domu amatorów trufli więc je zbieram jak się nadarza okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jopek1971 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Pamiętam Twoje i Tajgi wyczyny z bioforum,dzięki temu bardzo poszerzyłem swoją wiedzę w temacie grzybowym,za co dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Pytanie. Niektóre obszary lasow były pryskane czymś co się zowie: acetamipryd. Ponoć na tych obszarach grzybów zbierac nie należy ? Czy to prawda ?P.S.:Mapka z terenami opryskanymi funkcjonuje w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Coś tam się pojawia ale robaczywe. Było trochę zdrowych kurek. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Pendergrast 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Ostatnio myślałem że trochę popadało u mnie w Pile to trochę kurek nazbieram a tu nawet trujaków nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Czy to na pewno podgrzybki.Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Borowik wysmukły ? https://www.google.com/amp/s/finanse.wp.pl/inwazja-borowika-z-usa-moze-szkodzic-polskim-gatunkom-ale-grzybiarze-go-uwielbiaja-6296691008030337a%3famp=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Dzięki Szymon. Ja moje wywaliłem na kompost.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Kiedyś zbierałem grzyby na zasadzie "ma hymenofor gąbczasty i nie jest goryczakiem znaczy jadalny". Plus znane mi jadalne blaszkowce - kanie, kanie czerwieniejące, pieczarki, opieńki miodowe, boczniaki, kurki, gąski, rydze i pewnie kilka innych... tylko z gołąbkami nie szalałem.Ze 20 lat zbierania i nadal żyję ???? A teściowa (wychowana na wsi 30 metrów od lasu) zbiera i każe zbierać tylko podgrzybki i maślaki, bo innych nie zna. Kiedyś nawet zebrała kilka prawdziwków, zrobiła im zdjęcia , bo takie ładne , i wyrzuciła. Jej siostra mężowi kanie wyrzuciła gdy spał po grzybobraniu, bo nie zna... Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez morrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 ... z grzybami nie ma żartów , a jeśli ktoś się NIE !!! zna - lepiej nie ryzykować ...... zabieramy tylko te grzyby , co do których mamy 1000000% pewności ... , bo niektóre z nich jadalne są tylko RAZ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Borowik wysmukły. Import z USA. Zgaduję, że zebrane na Pomorzu? Ten duży z białą nogą to borowik szlachetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zebrane w okolicy Wyszkowa, reszta się zgadza.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Stary grzyb, a na grzybach się nie zna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Wysmukłe dotarły na Mazowsze. Szybciutko. Sum na Ebro też nie próżnował swego czasu. Amerykańskich szarych wiewiórek też możemy się niebawem spodziewać. Zmiany, zmiany,zmiany... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Borowik amerykański, wrzosowy, łebski grzyb inwazyjny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Coś tam u mnie powoli zaczyna się dziać, sucho w lesie, czasu mało, ale jest czym oko nacieszyć Fotka słaba, bo kalkulatorem robiona. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 U mnie też coś rośnie.Para.Zgrabne wiadereczko.Coś w okolicach 100 było. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zebrane w okolicy Wyszkowa, reszta się zgadza.pozdrawiam byniekByniu te w słoiku to ogórki W Bieszczadach "wysokich" w tamtym tyg b.dużo robaczywych prawusów. Kolega w nowosądeckm bagażnikiem zwozi z lasu prawdziwki.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi