Skocz do zawartości

Grzyby 2019

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Podobne zamieszanie jest z truflami. Tylko jedna jest nieodmiennie pod ochroną. Ta którą zbiera się najczęściej - trufla letnia - nie tylko nie jest chroniona, ale wręcz innym aktem prawnym - dopuszczona do obrotu handlowego. Od lat sześćdziesiątych - mimo że do 2008 roku nie było w Polsce ani jednego potwierdzonego stanowiska tego gatunku.

• Like 1

Potem pogrzebałem w ziemi. Moją psiurę nauczyłem je szukać - ona nauczyła mnie je znajdywać regularnie -Trufla letnia.....

Trufle znalazłeś? Znaczy się, znalazł Ci?

Pewnie zakupiłeś gdzieś, a teraz oczy mydlisz :) . Co prawda jakiś czas temu, czytałem o próbach zaszczepienia trufli w naszych drzewostanach, ale o polskich truflach ani widu, ani słychu. To jakiś las z przewagą dębu? O ile to nie żart.

Nie było moim celem tworzenie dyskusji czy tym bardziej jakiejś kłótni.Przytoczyłem wikipedię,która powinna być wiarygodna i utwierdzam się też w swoim przekonaniu faktem,że borowik żółto brązowy jest na czerwonej liście grzybów,oznaczony symbolem V czyli zagrożony wyginięciem https://nagrzyby.pl/czerwona-lista-pl

Nie mam zamiaru kopać i grzebać w ustawach i nadal się spierać kto ma rację,więc na tym kończę swój udział w tym wątku i gratuluje znalezienia takich okazów :)

Trufle znalazłeś? Znaczy się, znalazł Ci?

Pewnie zakupiłeś gdzieś, a teraz oczy mydlisz :) . Co prawda jakiś czas temu, czytałem o próbach zaszczepienia trufli w naszych drzewostanach, ale o polskich truflach ani widu, ani słychu. To jakiś las z przewagą dębu? O ile to nie żart.

Dzióbuś, naprawdę sądzisz że bym publicznie kłamał? ;)

https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/am/article/viewFile/am.2008.018/2328

2007-08 to był przełom w "polskich truflach" Znaleźliśmy w Polsce 5 gatunków jadalnych, czarnych trufli - do tej pory kojarzonych tylko z południową Europą. W sumie to znalazł mój pies... Dzisiaj  w Polsce trufle się uprawia. Na całkiem niemałą skalę..

• Like 3

Dzióbuś, naprawdę sądzisz że bym publicznie kłamał? ;)

https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/am/article/viewFile/am.2008.018/2328

2007-08 to był przełom w "polskich truflach" Znaleźliśmy w Polsce 5 gatunków jadalnych, czarnych trufli - do tej pory kojarzonych tylko z południową Europą. W sumie to znalazł mój pies... Dzisiaj  w Polsce trufle się uprawia. Na całkiem niemałą skalę..

Przecież żartuję, ale trufle to rzadkość. Jak Ci smakowały?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Kiedyś zbierałem grzyby na zasadzie "ma hymenofor gąbczasty i nie jest goryczakiem znaczy jadalny". Plus znane mi jadalne blaszkowce - kanie, kanie czerwieniejące, pieczarki, opieńki miodowe, boczniaki, kurki, gąski, rydze i pewnie kilka innych... tylko z gołąbkami nie szalałem.

Ze 20 lat zbierania i nadal żyję ????

A teściowa (wychowana na wsi 30 metrów od lasu) zbiera i każe zbierać tylko podgrzybki i maślaki, bo innych nie zna. Kiedyś nawet zebrała kilka prawdziwków, zrobiła im zdjęcia , bo takie ładne , i wyrzuciła. Jej siostra mężowi kanie wyrzuciła gdy spał po grzybobraniu, bo nie zna...

Edytowane przez morrum