marcin186 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Jadalny ale chroniony.Już nie jest chroniony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Nadbużańskie Podlasie w lasie pusto, ostatni większy deszcz koniec czerwca a od tamtej pory jakieś mżawki nie dłuższe niż kwadrans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Każdy ma swój punkt widzenia. Chodziło mi o postawę w stylu: rośnie grzyb, nie wiem jaki, ale bym zjadł. Z charakterystycznych i rozpoznawalnych grzybów jadalnych można zrobić mnóstwo pysznych potraw (poza wyrazistym smakiem są bez wartości odżywczych). (...)Ostatnie zdanie jest już od dawna nieaktualne. Grzyby to jednak nie są płatki śniadaniowe i mają całkiem sporo wartości, dlatego w diecie nie powinno ich zabraknąć Przykład pierwszy z brzegu: http://www.dieta-trening.eu/main/prawidlowe-odzywianie/75-czy-grzyby-rzeczywiscie-nie-maja-wartosci 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) Z dziś 2 godzinki okolice warszawy a poniżej z wczoraj popołudniowe 2.5 H chodzenia po lesie Edytowane 14 Września 2019 przez Karas06 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 To miłe, że przy tak słabych opadach coś jednak wyskoczyło na Mazowszu. Trzeba będzie na chwilę odłożyć wędkę i przeprosić się z koszyczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) Tylko gdzie w okolicach Warszawy wyskoczyć? Byłem ostatnio dwa razy tydzień po tygodniu w okolicach Żyrardowa i tylko trochę kurek znalazłem. Ani jednego "brązowego kapelusza", las jak wymarły, nawet muchomorów nie widać. Po takiej ilości grzybów jakie widziałem w okolicach Ostródy, to troszkę mnie podłamało. Edytowane 14 Września 2019 przez ŁYSY0312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Trzeba się śpieszyć, bo jeśli w ciągu tygodnia nie znajdzie się prawdziwków, to potem zostaje szansa na koźlaki, gąski i inne późnojesienne. Mam doświadczenia, że jeśli wysyp prawdziwków nie wystąpi przed 15 września, to potem raczej nie ma na niego szansy. Niezależnie od opadów i temperatur. Same pojedyncze przypadkowce. Wtedy przychodzi czas na rydze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Dziś wypad w okolice Sieradza, niestety zero grzybów. W lesie mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Trzeba się śpieszyć, bo jeśli w ciągu tygodnia nie znajdzie się prawdziwków, to potem zostaje szansa na koźlaki, gąski i inne późnojesienne. Mam doświadczenia, że jeśli wysyp prawdziwków nie wystąpi przed 15 września, to potem raczej nie ma na niego szansy. Niezależnie od opadów i temperatur. Same pojedyncze przypadkowce. Wtedy przychodzi czas na rydze Nie wiem jak w Twoich lasach ale Beskid Żywiecki potrafi zaskoczyć. Nie jest to nawet zaskoczenie. Jeśli nie ma przymrozków to wysyp potrafi być i późnym październikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Nadbużańskie Podlasie zero grzybów, ostatni solidny deszcz w ostatnich dniach czerwca a od tamtej pory kilka razy jak ksiądz kropidłem po 10-20 minut. W/g osoby zamieszkałej tu od zawsze rów odprowadzający wodę ze wszystkich łąk między Sutnem i Niemirowem po raz pierwszy od mniej więcej pół wieku ..........wysechł . A ja bywając tu od 2012 widziałem na nim dwa żeremia kilka lat temu. Osoby pływające kajakami po Bugu wpadają na mielizny , trzeba nieźle kluczyć między mieliznami i wyspami żeby spłynąć od Niemirowa do Mielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Łysy mogę Ci podpowiedzieć jedynie że w sosnowyw lesie to szukać nie ma CO. Dzisiejsze i wczorajsze grzyby były z jednego MIEJSCA A konkretnie zostały znalezione w lesie z przewagą dębów mam też wrażenie że pomogły im też dziki bo zryte tam wszędzie było i to mogło mieć znaczenie. ciekawostką jest to że na ponad 6 kg(suma z dziś i wczoraj) grzybów podgrzybków było gura 8 SZT, a tak prawe z przewagą kożlaków 90% zdrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Darku, masz rację. W klepaczewskich lasach sytuacja jak w marcu. Ani jednego grzyba. Nie pamiętam takiego września. Bywało sucho, ale zebrało się dwie garście kurek na zupę, albo oparło oko na rachitycznym podgrzybku. Teraz pustynia. Co ciekawe w lesie jest w miarę zielono, liście nie poopadały. Tylko ściółka jak popiół. Na temat terenów podgórskich nie ma co gadać. Tam zawsze z grzybami jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Z ostatniego grzybobrania. Szkoda, że znowu w lesie sucho... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 W moich okolicach coś się ruszyło. Podgrzybków nie widać, a szkoda, lubię je zbierać, bo łatwo Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Dzisiaj dużo gorzej ale trzeci dzień "męczyłem" tą samą miejscówkę. Podgrzybek zaczyna się pojawiać nieśmiało w dużym lesie więc jak popada będzie piękny wysyp. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Kilkanaście szczupaków i to o co się potykałem wzdłuż brzegu... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 I u mnie sucho w lesie ale mimo tego zaczyna coś rosnąć, czekam na deszcz i będzie wysyp na całego. Dzisiejsze zbiory: 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Panowie jakieś wieści z Mazowieckich lasów? Ktoś coś? czy pusto....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Moja wrzutka powyżej z północnego mazowsza 100km od stolicy. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Extra !!....mnie już nosi.... Edytowane 17 Września 2019 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Extra !!....mnie już nosi....Kleszcze też już pewnie nosi, nie mogą się Was doczekać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Udane grzybobranie z Mamą. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 U mnie też coś drgnęło: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Tu też. Tylko ludzie śledzą drogę do miejscówek . Dziś taka sytuacja że jak się zatrzymaliśmy to zaraz prawie sprintem podeszli do nas i mało się nie pozabijali żeby zebrać przed nami . Nawet nie odpowiedzieli na dzień dobry . Buraki totalne. Trzeba jednak skoro świt wychodzić i spokój mieć. Edytowane 18 Września 2019 przez Robert.B 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Nareszcie deszcz, jakieś 12-13 minut , to chyba jednak o jakieś 20-30 godzin za krótko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi