Skocz do zawartości

Grzyby 2019

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma swój punkt widzenia. Chodziło mi o postawę w stylu: rośnie grzyb, nie wiem jaki, ale bym zjadł. Z charakterystycznych i rozpoznawalnych grzybów jadalnych można zrobić mnóstwo pysznych potraw (poza wyrazistym smakiem są bez wartości odżywczych). (...)

Ostatnie zdanie jest już od dawna nieaktualne. Grzyby to jednak nie są płatki śniadaniowe i mają całkiem sporo wartości, dlatego w diecie nie powinno ich zabraknąć :)

Przykład pierwszy z brzegu: http://www.dieta-trening.eu/main/prawidlowe-odzywianie/75-czy-grzyby-rzeczywiscie-nie-maja-wartosci

• Like 4

Tylko gdzie w okolicach Warszawy wyskoczyć? Byłem ostatnio dwa razy tydzień po tygodniu w okolicach Żyrardowa i tylko trochę kurek znalazłem. Ani jednego "brązowego kapelusza", las jak wymarły, nawet muchomorów nie widać. Po takiej ilości grzybów jakie widziałem w okolicach Ostródy, to troszkę mnie podłamało.

Edytowane przez ŁYSY0312

Trzeba się śpieszyć, bo jeśli w ciągu tygodnia nie znajdzie się prawdziwków, to potem zostaje szansa na koźlaki, gąski i inne późnojesienne. Mam doświadczenia, że jeśli wysyp prawdziwków nie wystąpi przed 15 września, to potem raczej nie ma na niego szansy. Niezależnie od opadów i temperatur. Same pojedyncze przypadkowce. Wtedy przychodzi czas na rydze :)

Trzeba się śpieszyć, bo jeśli w ciągu tygodnia nie znajdzie się prawdziwków, to potem zostaje szansa na koźlaki, gąski i inne późnojesienne. Mam doświadczenia, że jeśli wysyp prawdziwków nie wystąpi przed 15 września, to potem raczej nie ma na niego szansy. Niezależnie od opadów i temperatur. Same pojedyncze przypadkowce. Wtedy przychodzi czas na rydze :)

Nie wiem jak w Twoich lasach ale Beskid Żywiecki potrafi zaskoczyć. Nie jest to nawet zaskoczenie. Jeśli nie ma przymrozków to wysyp potrafi być i późnym październikiem

Nadbużańskie Podlasie zero grzybów, ostatni solidny deszcz w ostatnich dniach czerwca :unsure: a od tamtej pory kilka razy jak ksiądz kropidłem po 10-20 minut. 

W/g osoby zamieszkałej tu od zawsze rów odprowadzający wodę ze wszystkich łąk między Sutnem i Niemirowem po raz pierwszy od mniej więcej pół wieku ..........wysechł :(. A ja bywając tu od 2012 widziałem na nim dwa żeremia kilka lat temu. Osoby pływające kajakami po Bugu wpadają na mielizny :wacko:, trzeba nieźle kluczyć między mieliznami i wyspami żeby spłynąć od Niemirowa do Mielnika. 

Łysy mogę Ci podpowiedzieć jedynie że w sosnowyw lesie to szukać nie ma CO. Dzisiejsze i wczorajsze grzyby były z jednego MIEJSCA A konkretnie zostały znalezione w lesie z przewagą dębów mam też wrażenie że pomogły im też dziki bo zryte tam wszędzie było i to mogło mieć znaczenie. ciekawostką jest to że na ponad 6 kg(suma z dziś i wczoraj) grzybów podgrzybków było gura 8 SZT, a tak prawe z przewagą kożlaków 90% zdrowe

Darku, masz rację. W klepaczewskich lasach sytuacja jak w marcu. Ani jednego grzyba. Nie pamiętam takiego września. Bywało sucho, ale zebrało się dwie garście kurek na zupę, albo oparło oko na rachitycznym podgrzybku. Teraz pustynia. Co ciekawe w lesie jest w miarę zielono, liście nie poopadały. Tylko ściółka jak popiół. Na temat terenów podgórskich nie ma co gadać. Tam zawsze z grzybami jest lepiej.

Tu też. Tylko ludzie śledzą drogę do miejscówek . Dziś taka sytuacja że jak się zatrzymaliśmy to zaraz prawie sprintem podeszli do nas i mało się nie pozabijali żeby zebrać przed nami . Nawet nie odpowiedzieli na dzień dobry . Buraki totalne. Trzeba jednak skoro świt wychodzić i spokój mieć.

post-65525-0-38197700-1568823328_thumb.jpg

Edytowane przez Robert.B
  • Like 7