Skocz do zawartości

Grzyby 2019

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko ładnie i pięknie  , chodzenie po lesie  , cisza i spokój  , co jakiś czas tylko uwiesi się jakiś pajęczak na plapie  ale najbardziej  mnie denerwuje to czyszczenie  , na całe szczęście rosły w grubym mchu co ułatwiło czyszczenie  . Sonix ładny zbiór

Cześć

W moich terenach grzybow pełno, a że miejscówek szczególnych nie znam na borowiki, a z opowiadań wiem że w Borach jest ich mnóstwo to dziś szpula na dzika 100km(w ciemno)wybrałem się w Bory Tucholskie. Nastawienie bojowe. Przeszedłem może z 300metrów id auta. Borowików....sztuk jeden. Podgrzybków...chyba z milion. Średnia na wiadro 17l wyszła mi 26 min. Po niecałych 90 min skończyłem tą nierówną walkę. Przegrałem z kretesem-jeden prawdziwek plus 3 wiadra podgrzybków;)) nie taki był cel.

Mam do Was pytanie- w jakich rodzajach lasów powinienem ich szukać?

Jade w sobotę drugi raz, ale twartki nie miętki bede i na podgrzybki nie spojrze i będę szukał aż znajde prawusy;)) jakby ktos na priv podeslal jakies namiary na miejscowości w Borach gdzie mam szanse na prawdziwki będę wdzięczny. Nie musza.być dokładne współrzędne gps jakby co;)) szukanie to podstawa, ale kierunek jaki obrać warto znać;))

Foty z dziś-jedno wiadro miałem, musiałem się posiłkować torbą.071346b296d968bacac5a299c7fe8b2d.jpgec4fe5dd4cfd6a3fc81b090d4191d42b.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ja prawdziwi zbieram w lesie dębowym, raczej rzadkim, bez krzaków i innych zarośli. Może być mieszany dębowo brzozowo grabowy. A zwykle najwięcej jest ich w rowach, na starych ścieżkach, drogach????

Tak przy najmniej było w latach poprzednich, w tym jest pusto. No chyba, że coś się zmieniło od weekendu.

• Like 1

Cześć

W moich terenach grzybow pełno, a że miejscówek szczególnych nie znam na borowiki, a z opowiadań wiem że w Borach jest ich mnóstwo to dziś szpula na dzika 100km(w ciemno)wybrałem się w Bory Tucholskie. Nastawienie bojowe. Przeszedłem może z 300metrów id auta. Borowików....sztuk jeden. Podgrzybków...chyba z milion. Średnia na wiadro 17l wyszła mi 26 min. Po niecałych 90 min skończyłem tą nierówną walkę. Przegrałem z kretesem-jeden prawdziwek plus 3 wiadra podgrzybków;)) nie taki był cel.

Mam do Was pytanie- w jakich rodzajach lasów powinienem ich szukać?

Jade w sobotę drugi raz, ale twartki nie miętki bede i na podgrzybki nie spojrze i będę szukał aż znajde prawusy;)) jakby ktos na priv podeslal jakies namiary na miejscowości w Borach gdzie mam szanse na prawdziwki będę wdzięczny. Nie musza.być dokładne współrzędne gps jakby co;)) szukanie to podstawa, ale kierunek jaki obrać warto znać ;))

Foty z dziś-jedno wiadro miałem, musiałem się posiłkować torbą.

Pewnie byłeś w starym drzewostanie, wygodnie się tam zbiera..., ale nie prawdziwki.

Po borowiki trzeba kark zgiąć, w gęstszy, młodszy las się udać, ale nie ten najmłodszy-najmniejszy młodnik, bo tam głównie maślaki znajdziesz. Powinny to być drzewa sosnowe, tak gdzieś 6-9mt wysokości, najlepiej poprzecinane pasami brzóz, dębów, grabów itd. Albo ogólnie lasy jakieś liściaste, dębowe czy mieszane z dodatkiem sosny, Najlepiej przy drogach, przecinkach, jakichś przerzedzeniach.

Dodatkowo w tym roku zauważyłem, że lepiej jest w obniżeniach terenu, górki chyba wyschły doszczętnie.

• Like 1

Dziś cieszyłem się jak RYDZyk na rentę;))

Postanowiłem zbierać tylko borowiki i zakończyłem wynikiem ok 60szt. Co ciekawe po ok 15 latach znowu znalazłem Borowika ceglastoporego(i to w ilości 25szt na ok. 10m2). Pozostałe rosły w małych grupach po kilka lub pojedyńczo.4ad781f74b8281a6b416b3523bffd29c.jpg3fa5d62b1ab18183533701e98370d3cc.jpg3cbafbf00ce76d231b70fb31f8315e85.jpg14e6342b2c7615dde5f0204b0ecfa737.jpg

• Like 5