Sonix1980 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Dzisiejsze zbiory. Jutro ciąg dalszy Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Wszystko ładnie i pięknie , chodzenie po lesie , cisza i spokój , co jakiś czas tylko uwiesi się jakiś pajęczak na plapie ale najbardziej mnie denerwuje to czyszczenie , na całe szczęście rosły w grubym mchu co ułatwiło czyszczenie . Sonix ładny zbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Cisza spokuj dobre???? umnie to gonitwa po miejscówkach a najpierw marszobieg byle dalej od "szarańczy" a czasem partyzantka by ktoś nie widział że zbieram???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Kurde gdyby u mnie tak źle pilnowali Roztoczański Park Narodowy to ludzie zrobili by z niego śmietnik. Dobrze, że takie obszary istnieją widać na ich przykładzie jak powinien wyglądać las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Troszkę ponad dwie godziny zbierania. Jest taki wysyp że wszystko zebrane w promieniu 200 metrów od samochodu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 U mnie "wysyp" prawdziwków.https://wiadomosci.wp.pl/mafia-rumunskich-grzybiarzy-sieje-postrach-w-lasach-pod-kielcami-maja-polowac-na-koszyki-z-borowikami-6430413804595329a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 W '86 też grzybów było pełno, jako dzieciak potykalem się o pieczarki, podgrzybki wannami można było zbierać. Dokładnie tak jak teraz.Grzyby jednak kochają izotopy.... Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Ja na weekendzie byłem w moich lasach i susza przez 2h znalazłem 5 grzybów jadalnych, trujących minąłem niewiele więcej. Normalnie miejscówka darzy bardzo dobrze ale wysyp na niej chyba przegapiłem.... Edytowane 2 Października 2019 przez Pride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Zazdroszczę Wam takich ilości grzybów. U mnie wysyp tylko takich????Takiego zagęszczenie chyba jeszcze nie widziałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Piątek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 No Marcinie, jak trzy dni zbierania to zaszalałeś. Ha ha ha.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Dosłownie półtorej godzinki,ale był wysyp.Dla mnie wystarczy,bo i tak z grzybów to najbardziej lubię schabowe, mielone i żeberka w miodzie :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 U mnie wczoraj polowanie na "rudzielce".Nie było tego za wiele (deszcz nie zachęcał do zbierania) ale na dobrą kolację wystarczyło.Jedyna zdobycz przy której nie stosuję C&R. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 CześćW moich terenach grzybow pełno, a że miejscówek szczególnych nie znam na borowiki, a z opowiadań wiem że w Borach jest ich mnóstwo to dziś szpula na dzika 100km(w ciemno)wybrałem się w Bory Tucholskie. Nastawienie bojowe. Przeszedłem może z 300metrów id auta. Borowików....sztuk jeden. Podgrzybków...chyba z milion. Średnia na wiadro 17l wyszła mi 26 min. Po niecałych 90 min skończyłem tą nierówną walkę. Przegrałem z kretesem-jeden prawdziwek plus 3 wiadra podgrzybków;)) nie taki był cel.Mam do Was pytanie- w jakich rodzajach lasów powinienem ich szukać?Jade w sobotę drugi raz, ale twartki nie miętki bede i na podgrzybki nie spojrze i będę szukał aż znajde prawusy;)) jakby ktos na priv podeslal jakies namiary na miejscowości w Borach gdzie mam szanse na prawdziwki będę wdzięczny. Nie musza.być dokładne współrzędne gps jakby co;)) szukanie to podstawa, ale kierunek jaki obrać warto znać)Foty z dziś-jedno wiadro miałem, musiałem się posiłkować torbą. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Ja prawdziwi zbieram w lesie dębowym, raczej rzadkim, bez krzaków i innych zarośli. Może być mieszany dębowo brzozowo grabowy. A zwykle najwięcej jest ich w rowach, na starych ścieżkach, drogach????Tak przy najmniej było w latach poprzednich, w tym jest pusto. No chyba, że coś się zmieniło od weekendu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 W Beskidach wrzesień był naprawdę udany.Nawet tacy amatorzy jak ja, w pięknych okolicznościach przyrody, mogli nacieszyć się zbiorami Prawych, czy Gniewusów, 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Tego Prawego, chyba trochę za bardzo fantazja poniosła : i na koniec, przed Państwem, emigrant z Australii, czyli Palce Diabła (okratek australijski): 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Widzę gościa z Australii Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Kilka fotek z grzybobrania: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 CześćW moich terenach grzybow pełno, a że miejscówek szczególnych nie znam na borowiki, a z opowiadań wiem że w Borach jest ich mnóstwo to dziś szpula na dzika 100km(w ciemno)wybrałem się w Bory Tucholskie. Nastawienie bojowe. Przeszedłem może z 300metrów id auta. Borowików....sztuk jeden. Podgrzybków...chyba z milion. Średnia na wiadro 17l wyszła mi 26 min. Po niecałych 90 min skończyłem tą nierówną walkę. Przegrałem z kretesem-jeden prawdziwek plus 3 wiadra podgrzybków;)) nie taki był cel.Mam do Was pytanie- w jakich rodzajach lasów powinienem ich szukać?Jade w sobotę drugi raz, ale twartki nie miętki bede i na podgrzybki nie spojrze i będę szukał aż znajde prawusy;)) jakby ktos na priv podeslal jakies namiary na miejscowości w Borach gdzie mam szanse na prawdziwki będę wdzięczny. Nie musza.być dokładne współrzędne gps jakby co;)) szukanie to podstawa, ale kierunek jaki obrać warto znać )Foty z dziś-jedno wiadro miałem, musiałem się posiłkować torbą.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaPewnie byłeś w starym drzewostanie, wygodnie się tam zbiera..., ale nie prawdziwki.Po borowiki trzeba kark zgiąć, w gęstszy, młodszy las się udać, ale nie ten najmłodszy-najmniejszy młodnik, bo tam głównie maślaki znajdziesz. Powinny to być drzewa sosnowe, tak gdzieś 6-9mt wysokości, najlepiej poprzecinane pasami brzóz, dębów, grabów itd. Albo ogólnie lasy jakieś liściaste, dębowe czy mieszane z dodatkiem sosny, Najlepiej przy drogach, przecinkach, jakichś przerzedzeniach.Dodatkowo w tym roku zauważyłem, że lepiej jest w obniżeniach terenu, górki chyba wyschły doszczętnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 "Pewnie byłeś w starym drzewostanie, wygodnie się tam zbiera..., ale nie prawdziwki." - bardzo byś się zdziwił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Jesienny las ma w sobie coś mistycznego a grzyby stanowią tylko i wyłącznie dodatek. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Dziś cieszyłem się jak RYDZyk na rentę)Postanowiłem zbierać tylko borowiki i zakończyłem wynikiem ok 60szt. Co ciekawe po ok 15 latach znowu znalazłem Borowika ceglastoporego(i to w ilości 25szt na ok. 10m2). Pozostałe rosły w małych grupach po kilka lub pojedyńczo. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi