Jozi Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Byniu te w słoiku to ogórki W Bieszczadach "wysokich" w tamtym tyg b.dużo robaczywych prawusów. Kolega w nowosądeckm bagażnikiem zwozi z lasu prawdziwki..To fakt trzeba było mocno przebierać, bo jeszcze robal gości mocno. Mam nadzieję, że będzie po upałach, przyjdą chłodne noce, wskazane trochę deszczu i będą piękne borowiki.P.s.W niedzielę kolega uzbierał 2 kosze, ale bardzo dużo wyrzucił.Mówił mi że spotkał kolonię ok 30 sztuk, ale nawet ich nie ruszał tylko fotkę zrobił... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Mówił mi że spotkał kolonię ok 30 sztuk, ale nawet ich nie ruszał tylko fotkę zrobił...I bardzo dobrze że nie ruszał, niech dorosną w spokoju. Skończą szkołę, zaczną pracować i wtedy... . Fotkę też mógł sobie darować .A w temacie. U mnie w okolicy tak sucho, że nie ma nawet o czym myśleć, pewnie i we wrześniu niczego nie będzie. Jakoś widok prawdziwków i rydzów w poszyciu leśnym mnie rusza najbardziej, nieco jeszcze kanie i zielonki, ale reszta już nie bardzo. Kozaki czy podgrzybki nie robią wrażenia. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Z.Milewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Trzygodzinny spacer z żoną w lasach niedaleko Ostródy Takich i podobnych było mnóstwo, niestety wszystkie straszliwie robaczywe, nawet te najmniejsze. Po jakimś czasie przestaliśmy je zbierać, tylko podziwialiśmy widoki. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez ŁYSY0312 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Szkoda że nie w PL... https://www.popularne.pl/grzybowy-raj/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Wiem że info tajne przez poufne, ale jeśli jest ktoś z okolic Popowa (Na Mazowszu oczywiście) i może dać cynk czy się pojawiły w okolicznych lasach. To poproszę na priv. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Jakby ktoś był skłonny dać cynk o sytuacji w okolicach Rzeszowa, to też bym podziękował człowiek niema czasu się podrapać po nosie, ale chociaż na trzy godzinki w niedziele bym wyskoczył ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Jakby ktoś był skłonny dać cynk o sytuacji w okolicach Rzeszowa, to też bym podziękował człowiek niema czasu się podrapać po nosie, ale chociaż na trzy godzinki w niedziele bym wyskoczył ...Przy Krośnie coś jest Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzeszek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Okolice Leżajska robaczywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Tomek ja zgaduję, że na Twoich tajnych miejscówkach to i w zimie byś naczesał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Jestem tylko przyjezdznym i mieszkam od Bieszczad ponad 500km,ale podczas rowerowych wycieczek widzę spory ruch w lesie.Szczególnie na terenach od Baligrodu w stronę miejscowości Bystre i Rabe.Niektórzy noszą całkiem okazałe zbiory! ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Dużo rabaczywych nawet krawce Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Przepiękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Panowie czy to czasem nie jest smardz? Kurde nie byłem pewien i zostawiłem go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 (edytowane) To nie jest smardz.To jest tzw kozia broda, Strzępiak, siedzuń sosnowy. Edytowane 8 Września 2019 przez Tom@son 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 To nie jest smardz.To jest tzw kozia broda, Strzępiak, siedzuń sosnowy.A to jest dobry grzyb? Warto zbierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Można zbierać. Jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 A to jest dobry grzyb? Warto zbierać?.Bardzo dobry, trzeba poczytać jak najlepiej go upichcić. https://www.youtube.com/watch?v=wWy7gG2hVsY 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Wspominałem, ale powtórzę. Wyżej wymienione cudo, nie dość że nie wygląda apetycznie, to zawiera śladowe ilości arszeniku. Widzę, że niektórzy koniecznie chcą spałaszować każdego napotkanego grzybka. Radziłbym poprzestać na koźlakach, podgrzybkach i prawdziwkach, a jak w lesie susza i nie rosną, zaspokojcie apetyt kotletem albo plackami ziemniaczanymi. Szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Jadalny ale chroniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Wspominałem, ale powtórzę. Wyżej wymienione cudo, nie dość że nie wygląda apetycznie, to zawiera śladowe ilości arszeniku. Widzę, że niektórzy koniecznie chcą spałaszować każdego napotkanego grzybka. Radziłbym poprzestać na koźlakach, podgrzybkach i prawdziwkach, a jak w lesie susza i nie rosną, zaspokojcie apetyt kotletem albo plackami ziemniaczanymi. Szkoda zdrowia.Panie popatrz lepiej na opakowania tego co sprzedaje się w sklepach. Tam więcej chemii i szkodzących zdrowiu ciekawostek niż te znikome ilości arszeniku w grzybie.Trzeba by uświadomić jeszcze kawał śiata, żeby nie jedli nic, co to zawiera śladowe ilośći toksycznych rzeczy. O rybach na talerzu nawet nie wspominam, bo gdyby każdy wiedział dokładnie co je, to by musiał na wodzie żródlanej przeżyć życie. ;] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Nie dość że źródlanej to jeszcze bez glutenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Jadalny ale chroniony.Chroniony już nie jest Wysłane z mojego CUBOT_X18_Plus przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Każdy ma swój punkt widzenia. Chodziło mi o postawę w stylu: rośnie grzyb, nie wiem jaki, ale bym zjadł. Z charakterystycznych i rozpoznawalnych grzybów jadalnych można zrobić mnóstwo pysznych potraw (poza wyrazistym smakiem są bez wartości odżywczych). Dziwi trochę ta chęć eksperymentowania. Na forum grzybiarzy potrawy z czerwonych muchomorów i wszyscy podjarani. Babka forumowe guru chwali się, że w wieku sześciu lat obsunęła sromotnika i ledwo ją odratowali, to teraz jada całą resztę. Specyficzna forma freetarianizmu. Tak jakby nie można było poprzestać na duszonych kurkach w śmietanie, marynowanych rydzach, panierowanych kapeluszach suszonych prawdziwków smażonych na maśle... Przepraszam, ale idę otworzyć słoiczek. Z zeszłego roku. Zapasy są dobre na wypadek suszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Każdy ma swój punkt widzenia. Chodziło mi o postawę w stylu: rośnie grzyb, nie wiem jaki, ale bym zjadł. Z charakterystycznych i rozpoznawalnych grzybów jadalnych można zrobić mnóstwo pysznych potraw (poza wyrazistym smakiem są bez wartości odżywczych). Dziwi trochę ta chęć eksperymentowania. Na forum grzybiarzy potrawy z czerwonych muchomorów i wszyscy podjarani. Babka forumowe guru chwali się, że w wieku sześciu lat obsunęła sromotnika i ledwo ją odratowali, to teraz jada całą resztę. Specyficzna forma freetarianizmu. Tak jakby nie można było poprzestać na duszonych kurkach w śmietanie, marynowanych rydzach, panierowanych kapeluszach suszonych prawdziwków smażonych na maśle... Przepraszam, ale idę otworzyć słoiczek. Z zeszłego roku. Zapasy są dobre na wypadek suszy.Kolega zapytał czy jest to dobry grzyb i czy można go jeść.Był ciekaw i zadał pytanie. Nie ja ani nie Ty nie jesteśmy od tego, żeby oceniać kto tam na co ma ochote. Ludzie ns śiecie jewdzą niby niejadalne rzeczy (ryby też) i ryzykują życiem płacąc przy tym ogromne sumy. Jeden ogranicza się w jedzieniu i zagęszcza krąg rodzaii jadła, a drugi szuka nowych smaków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Nie ma sprawy. Przyjmijmy, że każdy jest dorosły i wie co robi. Wedle upodobań. Wszak zdarzają się i wielbiciele smażonego bolenia. Wczoraj nad Bugiem sam takiego spotkałem. Gusta i guściki. Ja grzyby najbardziej lubię fotografować. Inny zbierać, jeszcze inny jeść. I git. W różnorodności siła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi