Skocz do zawartości

Forma do klepania wahadłówek

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli w mej głowie rodzi się pomysł samodzielnego klepania wahadłówek. Oglądałem już kilka filmów na YT i czytałem artykuły o tej tematyce. Więc mniej więcej wiem co i jak. Najwięcej wątpliwości mam w kwestii zrobienia formy do nadawania kształtu wahadełkom. I tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jak taką formę wykonać lub gdzie ewentualnie kupić ?

A po co Ci forma ? Stalowa rura na równo zalana ołowiem, albo sztorc większego trzonka od młotka spokojnie wystarczą na zrealizowanie wszelkich fantazji. Daj spokój!! :)

Tylko niegramotnym niezbędna jest drukarka, cnc i balansówka..  

• Like 3

Tak. Idź do profesjonalnej firmy wykonującej projekty klientów na elektrodrążarkach. Zleć co potrzebujesz, zapłać kilkanaście tysięcy za krępownik, do tego jakaś fajna praska i jedziesz z koksem. Bardzo eleganckie rozwiązanie, daje też wyjątkowo estetyczne efekty. Tu mały protip - tym estetyczniejsze im większy zapał artystyczny wzbudzisz u realizatorów projektu.

• Like 3

Chyba żaden z "tutejszych" klepaczy nie używa prasy. Wszystko ręczna robota, dlatego te przynęty mają "duszę" :)

@Pavko znam dwa adresy gdzie sztanca ma zastosowanie...  ;) Blaszki fajne ale... ;)  :D Z drugiej strony czemu sobie nie ułatwiać roboty, wytłoczka to jeszcze nie masówka...  :)

• Like 1

Wypraska z blachy, najładniejsza nawet, to jest prymitywny, pół przemysłowy shit przy klepance.. :) Dla przykładu - dobra karlinka albo rogatka, klepanka o cieniowanej grubości - których już się nie kupi, bo przecież na aliexpress są tańsze,  więc siłą lepsze - szła i reagowała na zmienne prądy lepiej niż teraźniejsze woblery..

O gustach należy dyskutować.. :)

• Like 1

W mojej opinii wytłaczanka, to już masówka, brak duszy i włożonego w wabik serca, znam świetnego klepacza z wieloletnim stażem i klepie on bez żadnych prasek, form... najpiękniejsze w tym jest to, że każda jedna sztuka pomimo tego samego kształtu, rozmiaru i wybitego wzoru... każda jest inna, unikatowa i niepowtarzalna.

Pewnie że na prasie da radę robić piękne blachy, ale czy to dalej wyrób handmade, czy produkt z "fabryki"? 

• Like 3

@Pavko znam dwa adresy gdzie sztanca ma zastosowanie... 

Andrzeju zniszczyłeś moje dziecięce, naiwne podejście do tematu :D a poważnie to zgadzam się że,sam wykrojnik to jeszcze nie masówka. Ostatnio próbuję "stworzyć" wahadełka na potoki i wycięcie nożycami takich samych kształtek jest nie lada wyzwaniem :) wykrojnik by nieco pomógł, ale z drugiej strony straciłbym część "zabawy" ;)

• Like 1

W Zabrzu masz fajną hurtownię z kulkami do łożysk, kaliber piłki do tenisa i większe. Kupiłem kilka, szukając dobrych nożyc do blachy zapał ostygł...  :D Dobrze że mamy Jerka i kilku zapaleńców.  ;)  :D

Nawet dwie hurtownie się znajdą :) ale aż tak dużych kulek nie brałem, a nożyce wziąłem z Castoramy, na razie walczę z blachą 1,0 i dają radę.

• Like 2

W mojej opinii wytłaczanka, to już masówka, brak duszy i włożonego w wabik serca, znam świetnego klepacza z wieloletnim stażem i klepie on bez żadnych prasek, form... najpiękniejsze w tym jest to, że każda jedna sztuka pomimo tego samego kształtu, rozmiaru i wybitego wzoru... każda jest inna, unikatowa i niepowtarzalna.

Pewnie że na prasie da radę robić piękne blachy, ale czy to dalej wyrób handmade, czy produkt z "fabryki"? 

Ten sam kształt, rozmiar, i wybity wzór, ale jednak inne???

No i jak się to ma do mitycznej "łowności" - skoro każda inna.

Czyżby każda była po godzinie, po 10 godzin czy jeszcze więcej testowana na łowisku i te co nie łowią to na złom????

Czy "łowność" to jednak tylko mit??

O duszy i sercu w blachach to jednak lepiej nie mówić hahahahaha

Bo tego wkładanego serca to na długo by nie wystarczyło....

Edytowane przez eRKa
  • Like 3

Prasa i wykrojniki nie są potrzebne do robienia wahadłówek. Ja osobiście blachy wycinam na ręcznej gilotynie, szlifuję na szlifierce stołowej, wiercę wiertarką stołową. Po nabiciu wzorka, ponownie szlifuję na szlifierce i dopieszczam kształt dwoma gradacjami pilników i dwoma gradacjami papieru ściernego. Krępuję również ręcznie za pomocą młotka, kulek stalowych różnej średnicy i kopyta ołowianego. Kopyto robię w prosty sposób, odlewam 2-3cm ołowiu w puszce po konserwie. Wgłębienie powstaje w trakcie klepania blach. Z czasem takie kopyto się niszczy i trzeba przetopić na nowo. Niedalej właśnie jak dwa dni temu, przetapiałem swoje kopyta na których klepię, bo juz były w większości niezdatne do użytku.

• Like 5

Grzesiu,jako nowicjusz też kombinuje aby coś z niczego .Forma zdrewienka daje rade choć troszeczke się odkształca.Zrobiłem sobie też gniazdo w płycie pcv(rozgrzana metalowa kula zanużona w plastiku)ale chyba najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie gniazda z ołowiu,gdy się rozbije przetapiasz na nowo.Tymczasem wczoraj zrobiłem sobie nowe takie gniazdko.Nóż i papier scierny..

post-48064-0-82136000-1547540358_thumb.jpgpost-48064-0-45244700-1547540371_thumb.jpg

• Like 3