Skocz do zawartości

Forma do klepania wahadłówek

Rekomendowane odpowiedzi

Średnica kuli 50mm, średnica wgłębienia będzie nieco większa. Dziś przyszedł wałek, ale jeszcze go nie widziałem. Jutro zaniosę go chłopakom na warsztat i zobaczymy co, z tego będzie. Póki co Grzesiu nie będę ci nic obiecywać, bo nie wiadomo, czy gra jest warta świeczki. PA faktycznie jest mocniejszy niż PTFE, ale to też muszę przetestować. Wrzucę tu zdjęcia gotowego kopyta.

• Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Jes aj noł ale może ktoś ma dwa i się podzieli ,nie mam szlifierki kątowej a pilnikiem w gwoździu chyba nie wyrzeźbię takiego efektu ,kawałek rurki ?

Dzieki za link ;) cos takiego chyba jest ok.

Edytowane przez salmon1977
  • Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Kiedyś używałem https://allegro.pl/oferta/znaczniki-numeratory-literowe-6-mm-kpl-27-szt-6975715242?utm_content=mfc&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed

Każdy z osobna można sobie przystosować według potrzeb, podszlifować cyfrę do każdej fakturki, łuski, kółka, kropki, kreski, krótkie długie. Są wytrzymałe, dają radę w kwasiaku nawet, a ten jest uciążliwy w obróbce ręcznej. Punktami też są dobre, można z nich szlifować wiele wzorow.

Robiłem też przyrządy z frezów,gwintownikow maszynowych, są twarde przez co kruche, po jakimś czasie może odprysnac, oby nie w oko.

Kulki do krępowania spawałem do kawałka pręta żeby było wygodniej trzymać. Samo krępowanie to chyba ołów i drzewo tanie i dobre.

Fajna sprawa sobie tak podłubać, do czasu aż jakaś menda Ci nie ukradnie całego sprzętu. Pozdrawiam zapaleńców.

• Like 2

• 2 lata później...

Dobrze rozumiem, że rozgrzałeś kulę jakimś palnikiem i wcisnąłeś w płytę poliamidową bez przeszkód? 

Zdradzisz mi gdzie kupiłeś płytę i jakie ma wymiary? Planuję zrobić tak samo, bo wygląda to bardzo obiecująco. Dopiero będę zaczynał zabawę w rękodzieło i kolekcjonuję niezbędne narzędzia i materiały.

Gdzie najlepiej kule łożyskowe ogarnąć? Czy muszą być jakieś konkretne?

• 3 tygodnie później...

Dobrze rozumiem, że rozgrzałeś kulę jakimś palnikiem i wcisnąłeś w płytę poliamidową bez przeszkód?

Zdradzisz mi gdzie kupiłeś płytę i jakie ma wymiary? Planuję zrobić tak samo, bo wygląda to bardzo obiecująco. Dopiero będę zaczynał zabawę w rękodzieło i kolekcjonuję niezbędne narzędzia i materiały.

Gdzie najlepiej kule łożyskowe ogarnąć? Czy muszą być jakieś konkretne?

Kulki kupisz http://gewa.com.pl/

Maja tam pełen asortyment

• Like 2

Do wyginania,krępowania można też wykorzystać śruby zamkowe łatwo dostępne i do tego różnej wielkości można kupić.

Tylko trzeba wybrać sobie jak najbardziej foremną i bez napisów.

post-65453-0-61930700-1648636777_thumb.jpg

Sam mam dwie w użytkowaniu i dają radę.

• Like 2

Jedna z moich śrub M 12 wzmocniona rurką nabitą na śrubę i zaspawana na górze.

attachicon.gif 20220330_124743.jpgattachicon.gif 20220330_124754.jpgattachicon.gif 20220330_124813.jpg

Masz doświadczenie w blaszkach więc zapytam.

Czy do krepowania można by użyć prasy - np. śrubowej, kulek i podkładki z gumy?

Chciałem sobie troszkę zrobić żelaza, ale wszelkie młotkowania ze względu na kręgosłup zupełnie odpadają...

• Like 1