Skocz do zawartości
  • 0

Sandacz i szczupak w sklepie - legalne?

range1970

Pytanie

Witam,

Jak to jest? W kilku sklepach widzę sandacze i szczupaki (nie mierzyłem ale niekt?łre wydają się nawet niewymiarowe) pomimo okresu ochronnego. Czy są jakieś hodowle, kt?łre mogą bić ryby w tym okresie czy jak to działa? Wiecie coś na ten temat? U Was te?ź tak jest?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Realu w Olsztynie, sandacze 40cm zimą to norma. Jeśli ktoś posiada prywatną hodowlę to mo?źe łowić co chce i kiedy chce, r?łwnie?ź te og?łlnie uznane jako niewymiarowe aczkolwiek jeśli chodzi o du?źe sieci sprzeda?źy wydaje się ?źe przepisy odnośnie dostawc?łw są bardziej rygorystyczne ni?ź w przypadku małych sklepik?łw a mimo tego niewymiarki le?źą... smutne to trochę.

S.

• 0

bassy - ale skąd wiedzieć? Handel rybami na Mazurach generalnie wygląda czasami podejrzanie. Domokrą?źcy chodzący po osiedlach letniskowych i proponujący węgorzyka spod kurtki, maluchy sandacza i szczupaka w sklepach... Spytam następnym razem w sklepie skąd mają ryby - jako konsument mam chyba przecie?ź prawo wiedzieć.

• 0

bassy - ale skąd wiedzieć? Handel rybami na Mazurach generalnie wygląda czasami podejrzanie. Domokrą?źcy chodzący po osiedlach letniskowych i proponujący węgorzyka spod kurtki, maluchy sandacza i szczupaka w sklepach... Spytam następnym razem w sklepie skąd mają ryby - jako konsument mam chyba przecie?ź prawo wiedzieć.

Mi ostatnio bardzo ?źyczliwa Pani powiedziała: .... z wody jakiejś ale jakiej Panie to ja nie wiem......

Przykre sie robi, ?źe piekne mazurskie jeziora słu?źą do cel?łw przemyslowych :wacko:

• 0

Sprzeda?ź sklepowa nijak się ma do regulaminu PZW - wymiar?łw, okres?łw. No bo co ma piernik do wiatraka. Ryba mo?źe nie być w og?łle z naszego kraju. Mo?źe być te?ź z hodowli stawowej.

Ale trzeba być czujnym zdarzają się czasem wały- odłowy nielegalne i pr?łby wprowadzenia ryb do handlu............ 

...Zdarzają się ale nie w du?źych sieciach handlowych tylko w małych sklepikach. Tak samo jest z lewym alkoholem. Schemat jest zawsze podobny - sprzedajesz nasze albo cię spalimy, pobijemy itp.

range1970 -> Daj sprzedawcy spok?łj, nie bądź upierdliwy. Zapytaj na stacji benzynowej skąd mają benzynę czy aby nie na lewo z cysterny kt?łra stała na bocznicy. A w księgarni zapytaj czy ksią?źka nie jest drukowana na papierze kt?łry powstał z drzew wyciętych na lewo.

• 0

Jak mamy wątpliwości co do pochodzenia ryb to podam trochę informacji. Zgodnie z przepisami Sanepidu w Polsce w punktach gastronomicznych (sma?źalnie, restauracje) nie wolno podawać dań z ryb przyrządzonych ze świe?źej ryby, surowiec czyli ryba musi być mro?źona. Jeśli jest inaczej to jest to ewidentne łamanie przepis?łw. Dlatego te?ź, wszelkie info typu; ryby prosto z kutra itd mo?źna między bajki wło?źyć. Jeśli właściciel lokalu bedzie się upierał jak go zapytamy, to zawsze mo?źna wykonać tel do Sanepidu, najlepiej przy nim. ;) B)

• 0

Jest metoda na takie sklepy, nie kupować ja namawiam wszystkich znajomych ?źeby nie kupowali pewnych ryb i sporo os?łb ju?ź wyedukowałem :D

Jakiś czas temu przyje?źd?źał jeden typ do mnie, na osiedle. Sprzedawał z balii niewymiarowe sandaczyki i szczupaczki. Kilka razy pytałem go o pochodzenie towaru. Odpowiadał, ?źe z własnego stawu, ale nie chciał pokazać ?źadnego potwierdzenia (wiem, ?źe nie mam prawa). Cała akcja odbywała się przy potencjalnych klientach, zainteresowanie było niemałe, bo cena mocno zani?źona. Zawsze udało się odstraszyć klientelę. <_< Za kt?łrymś podejściem trafił się obrońca sprzedawcy, widać głodny rybek, więc zadzwoniłem na policję, ?źeby sprawdziła chłopa, zmył się błyskawicznie, klient te?ź. Od tamtej pory tłumaczę sąsiadom o co chodzi z rybkami, a pacjent więcej nie pojawił się. B)

Okazjonalnie zjawiają się sprzedawcy karpi. Jak widzę, ?źe stoi kilka kobietek chętnych na rybkę, to podchodzę i pytam: Czy mo?źna prosić o zabicie i wypatroszenie karpika? Tylko proszę zrobić to dyskretnie, tamta pani jest z dzieckiem, nie powinno na to patrzeć. :mellow: Zwykle pan sprzedawca jest wielce skonfundowany, a panie zniechęcają się. Czasem burzy się, wtedy informuję go o konieczności humanitarnego postępowania ze zwierzętami zapisanej w Ustawie o Ochronie Zwierząt. :unsure:

Mo?źe jestem podły, ale nie mogę patrzeć na ryby duszące się w balii z niewielką ilością wody. :angry:

• 0

Sprzeda?ź sklepowa nijak się ma do regulaminu PZW - wymiar?łw, okres?łw. No bo co ma piernik do wiatraka. Ryba mo?źe nie być w og?łle z naszego kraju. Mo?źe być te?ź z hodowli stawowej.

Ale trzeba być czujnym zdarzają się czasem wały- odłowy nielegalne i pr?łby wprowadzenia ryb do handlu............ 

...Zdarzają się ale nie w du?źych sieciach handlowych tylko w małych sklepikach. Tak samo jest z lewym alkoholem. Schemat jest zawsze podobny - sprzedajesz nasze albo cię spalimy, pobijemy itp.

range1970 -> Daj sprzedawcy spok?łj, nie bądź upierdliwy. Zapytaj na stacji benzynowej skąd mają benzynę czy aby nie na lewo z cysterny kt?łra stała na bocznicy. A w księgarni zapytaj czy ksią?źka nie jest drukowana na papierze kt?łry powstał z drzew wyciętych na lewo.

@pablo, widzisz, ja nie jestem pieniaczem, nie mam misji zamknięcia tego sklepu ;). To mały sklep, ludzie na ?źycie zarabiają, itd. rozumiem to. Staram się jednak dowiedzieć jak to działa i sporo ludzie ju?ź napisali - dziękuję. Wydaje mi się, ?źe czasami warto sobie zadawać takie pytania - r?łwnie?ź na temat paliwa, papieru itd, inaczej jesteśmy ludem, kt?łry wszystko kupi. Pzdr, R

• 0

Jak ryby są z hodowli to mogą mieć po 5cm i być pakowane w słoikach na stojąco, nie ma znaczenia. Co do nie kupowania pewnych ryb lub namawiania znajomych, ?źeby tego nie robili to nie wiem, czy to do końca dobre. Fakt mogą być to ryby skłusowane ale jak delikwent nie kupi to bedzie chciał złowić i zabić co jest gorsze. Albo koledze powie, ?źeby z jeziora przywi?łzł.

• 0

Krisu chyba nie zrozumiałeś tej kwestii, w kontekście odstraszania potencjalnych klient?łw kłusownik?łw.

Co do nie kupowania pewnych ryb lub namawiania znajomych, ?źeby tego nie robili to nie wiem, czy to do końca dobre. Fakt mogą być to ryby skłusowane ale jak delikwent nie kupi to bedzie chciał złowić i zabić co jest gorsze. Albo koledze powie, ?źeby z jeziora przywi?łzł.

Chyba nie chcesz powiedzieć ?źe lepiej pozwolić na sprzeda?ź skłusowanych ryb w obawie o to ?źe ten kto ich nie kupi (nazwijmy go odstraszonym) p?łjdzie nad wodę z worem po ryby? :mellow:

Problemem kłusownictwa, handlu narkotykami, sk?łrami wyginających gatunk?łw ect. jest to ?źe jest na to popyt. Nie kupujmy podejrzanych rzeczy a problem ten przestanie istnieć.

S.

• 0

Jak mamy wątpliwości co do pochodzenia ryb to podam trochę informacji. Zgodnie z przepisami Sanepidu w Polsce w punktach gastronomicznych (sma?źalnie, restauracje) nie wolno podawać dań z ryb przyrządzonych ze świe?źej ryby, surowiec czyli ryba musi być mro?źona. Jeśli jest inaczej to jest to ewidentne łamanie przepis?łw. Dlatego te?ź, wszelkie info typu; ryby prosto z kutra itd mo?źna między bajki wło?źyć. Jeśli właściciel lokalu bedzie się upierał jak go zapytamy, to zawsze mo?źna wykonać tel do Sanepidu, najlepiej przy nim. ;) B)

To chyba na panią Magdę Gessler te?ź by trzeba donos zrobić <_<

Co to za idiotyczny przepis jest :unsure:

• 0

To chyba na panią Magdę Gessler te?ź by trzeba donos zrobić <_<

Co to za idiotyczny przepis jest :unsure:

Jak większość naszych przepis?łw i jeszcze więcej unijnych. ;)

<_<

• 0

Milupa czyli co miałeś na myśli? Bo wcześniej napisałeś, ?źe przekonujesz znajomych, ?źeby nie kupowali pewnych ryb. Ja się dosyć dobrze znam na handlu rybami bo z niego ?źyję. Stojąc w Makro nie odr?ł?źnię skłusowanego szczupaka od tego z hodowli. Ba nawet pstrąga nie zawsze odr?ł?źnię, choć wiadomo, ?źe to na 99,9% mas?łwa. Ludzie ryby jeść lubią sandacze czy nawet szczupaki te?ź. Moim zdaniem nie tędy droga-w sensie ?źeby nie kupować w sklepie. W zeszłym roku w jednej z gazet wędkarskich była ulotka WWF namawiająca min. do nie kupowania pstrąg?łw tęczowych, większego idiotyzmu chyba w ?źyciu nie widziałem. Strzelenie sobie w kolano jeśli chodzi o ochronę zasob?łw naturalnych. A weź pod uwagę jaka to jest organizacja!

• 0

Nie kupuję szczupak?łw , sandaczy i ryb powszechnie uwa?źanych jako cenne dla naszych w?łd, za to chętnie ( trochę za du?źo powiedziane jestem mięso?źercą ) zjem tęczaka, morską rybkę i do tego namawiam znajomych.

Przyznaję się ?źe sam pozyskuje trochę rybiego mięska je?źd?źąc ze 3-4 razy do roku na dorsze , ale to te?ź z umiarem ( ostatni wyjazd przyni?łsł mi całe 6kg ryb )

W ?źyciu nie kupiłem niewymiarowej ryby , ani te?ź będącej w okresie ochronnym z myślą ?źe skoro nie mo?źna ich łowić wędkarzom to dla czego mam wspierać kogoś kto je łapie( trochę jak pies ogrodnika ).

Wiem ?źe to są moje wymysły i nie ka?źdy się z tym zgodzi, ale ja og?łlnie jakiś dziwny jestem ( gadam dziś jak potłuczony )

• 0

Mo?źesz prowadzić wojenkę ale jak dla mnie to tak jak byś strzelał z wiatr?łwki ?źeby pociąg zatrzymać i to jeszcze nie ten co trzeba. Sklepy są instytucjami nad kt?łrymi jest największa z mo?źliwych obecnie kontroli, z tendencją do zwiększania się bo czas kiedy ryby będą chipowane nadejdzie-niech się śmieje kto chce.

Niestety ludzie to takie wredne stworzonka kt?łre chcą wszystkiego czego jest mało-to się nazywa pr?ł?źność. Bez znaczenia jest o co chodzi liczy się, ?źe jest tego mało. Jak na świecie zostaną trzy ostatnie szczupaki to ktoś je kupi i cena nie będzie grała roli. Ja bym bardziej szedł w tępienie u źr?łdła jak ju?ź chcesz walczyć czyli kłusownictwo, nielimitowane odłowy itd.

• 0

Krisu23 -> A czy z tymi pstrągami tęczowymi nie chodziło przypadkiem, tak jak z farmami łososia, o warunki w jakich te ryby przebywały i zagro?źenia z jakim się to wiązało.

Czyli du?źe zagęszczenie i podatność na rozw?łj chor?łb ryb aprzez to zara?źanie lokalnych dzikich populacji.

range1970 -> To fajnie, ?źe masz zacięcie śledcze. Dobrze napisałeś warto sobie zadawać pytania. Ale to, ?źa zadasz je w sklepie naprawdę niczego nie zmieni.

Lepiej jakbyś poszedł do swojego okręgu PZW i zapytał się np. jak wygląda realizacja odłow?łw rybackich prowadzonych na wodach okręgu i czy nie mo?źna np. ograniczyć odłowu drapie?źnik?łw a zwiększyć limity na białą rybę.