Skocz do zawartości

Czarna Przemsza - informacje o wodzie i przynęty

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z uwagi i?ź zbli?źa się wiosna, poszukuje informacji na temat przynęt pstrągowych. Łowisko jak w temacie - Czarna Przemsza, odcinek spinningowy. Być mo?źe kt?łryś z forumowicz?łw łowi tam regularnie i mo?źe sie podzielić pewniakami na tej wodzie :mellow:

Ewentualnie mo?źe ktoś udzielić rady jakie np woblerki z Rapali lub Salmo (mo?źe inna firma) mogą sie sprawdzić. Mile widziane podanie modelu i kolorystyki... :unsure:

Poszperałem trochę na Internecie i polecane są woblerki 5-7cm Salmo: Hornet, Minnow, Sting, z Rapala: Original, Countdown, z kolor?łw małe imitacje okonia i pstrąga. B)

Wiosną zaleca sie łapanie na mniejsze przynęty oraz na zaby - między innymi naturalny pokarm pstrąga w tym okresie...

Nie chce za du?źo kasy wydać (max 4-5 przynęt = ok. 120zł), bo zbli?źa sie sezon na szczupaka a kupiłem niedawno zestaw do średnio-cię?źkiego castingu do kt?łrego jerki wyssają m?łj portfel... :huh:

Sprzęt jaki posiadam to Dragon Fishmaker 2,3m 4-21g, wklejanka do lekkich gum na sandacza i okonia ,ale powinna sie sprawdzić. Kołowrotek Spro Red Arc 10400 lub Shimano Exage 3000FA. Odnośnie linki to jeszcze nie wiem, albo PowerPro 0,15mm (mam juz na Exage) albo dokupię jakąś ?źyłkę 0,18-0,22mm.

Interesuje mnie poł?łw wiosenny (gł?łwnie marzec-kwiecień) w Czarnej Przemszy.

Jak na CP, to większość os?łb skutecznie łowi tam na boczny trok, więc bardzo tanio :D Ja nie mam zamiaru uskuteczniać grunt?łwki pstrągowej i łowię am tylko na:

1) obrot?łwki z prądem (r?ł?źne modele rozmiary 1 i 2)

2) woblerki powolutku pod prąd, tutaj kup sobie:

- Salmo hornet 4cm D, DB

- jakieś klasyczne pstrągowe 3 - 5cm np krakuski, g?łrale

To wystarczy. Miej jakiś odczepiacz. Rzeczka wąska, ale są zaczepy. Naturalne oraz worki z cegłami.

Pozdrawiam.

• 8 lat później...