Skocz do zawartości

Hand made by maniek...

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładna foremka ;) Zrób sobie formę ze sztywnej żywicy a nie będziesz miał problemu z żadnymi obudowami itp.Jak użyjesz dobrej żywicy to spokojnie wyciągniesz nawet kilkanaście tysięcy odlewów z jednego gniazda.

Edytowane przez judo 1988

A tu taki mały projekcik przyszłej boleniówki 7cm pod formę , będzie w wersji sterowej i bezsterowej.Zastanawiam się czy rzeźbić na niej łuskę - ale chyba sobie odpuszczę , to nie na moją cierpliwość :D Co o niej sądzicie ? 

ukleja1.png

Jak przedłużysz trochę brzuszek w stronę ogona, dasz odpowiednio obciążenie to będzie ładniej latała. :)

Ładny projekcik ;)

Klega Osiak ma racje tez bym troszke przedłuzył brzuszek w strone ogona, bedziesz miał przez to wiecej miejsca na ewentualne przesuniecie ołowiu do tyłu a tak jak kolega pisze

w duzym stopniu poprawia to lotność. Tez odlewam wobki boleniowe tylko w formie z zywicy i obciązenie (pasek blaszki ołowiaej 3mm)składam na pół i mocuje na stelarzu i mimo ze 

w moich, brzuszki sa dłuzsze to i tak musze przycinac blaszkew dolnej czesci w miejscu gdzie brzuszek przechodzi w ogonek.

Będzie trzeba pokombinować , jeszcze rzut od strony brzuszka z z góry...woblerek jest dość smukły bo ma tylko 8mm grubości w najszerszym miejscu.Jutro jeszcze dojdą oczodoły i kilka szczegołów. 

Brzuszek post-50563-0-57710100-1381866669_thumb.jpg

Grzbiecik post-50563-0-67176200-1381866679_thumb.jpg

Edytowane przez Manniek66

Dzięki Judo , między innymi od Ciebie trochę pdpatrzyłem co i jak :)

Mam tylko delikatne obawy co do symetryczności połówek , wydaje mi się że jedna jest o 1mm głębsza niż druga.Zobaczymy czy to nie będzie przeszkdzało 

Jak bedziesz robił nastepną forme, pierw odrysuj sobie srodek wobka dookoła, łatwiej bedzie dobrac głebokosc zanurzenia odbitki  :) .

Jak tak bynajmniej sobie dzis zrobiłem, bo tez zacząłem sie bawic w formy  i żywice, i po twoim wpisie wziołem na to poprawke, i wyszło idealnie, nawet suwmiarką sprawdziłem  :)