Skocz do zawartości

Wymiana karty wędkarskiej

Kamil_M

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze jest ta obawa że w urzędzie będą problemy, bo np. trafimy na zły dzień Pani Krysi czy innej Zosi (nie obrażając oczywiście Krystyn i Zosiek  ;)).

Wymieniałem kartę tydzień temu w Starostwie Powiatowym. Telefonicznie dowiedziałem się że muszę mieć zaświadczenie o egzaminie. Info otrzymałem od jakiejś pani z wydziału Ochrony Środowiska która była zdziwiona że ktoś dzwoni o 14:40 jak już miała prawie wychodzić, miła nie była przez telefon, ale trudno. Ma być zaświadczenie i koniec, bez niego ani rusz, nie ma co przychodzić i dupy zawracać.

Zapytałem jej więc, czy wymieniając prawo jazdy też muszę powtórnie zdawać.......otóż nie, Pani była zszokowana własną logiką, sama na to wpadła i przyznała mi rację  :).

Wypełniłem zatem wniosek pobrany z internetu, dołożyłem zdjęcie, wpisałem w miejscu dotyczącym egzaminu nr. starej karty argumentując to tym, że przecież aby ją otrzymać musiałem ów egzamin zdać. Cała procedura trwała z 10 minut, a na "pamiątkę" otrzymałem starą kartę i plastikowe etui. Opłata 12 zł.

Pamiętajcie że najgorszym możliwym wyjściem jest pokazanie urzędnikowi że jest cymbałem, i nie zna się na swojej robocie, bo wtedy nic nie zdziałasz  :D, działa to tak samo jak w przypadku stawiania się policjantowi w czasie kontroli. Ale jak się jest miłym, to urzędnik czasem odwdzięczy się tym samym.  

Polska to dziwny kraj, za 2 dych nic nie załatwisz, ale za flaszkę sporo da się zrobić  :P

• Like 3

• 1 rok później...

..i wszystko jasne:

"Karty wędkarskie wydane po dniu 31.01.1997 roku są obecnie obowiązującym dokumentem uprawniającym do uprawiania amatorskiego połowu ryb, dokumentem dożywotnim, nie wymagającym wymiany czy przedłużania"  

Głupie pytanie - czy kartę wydaną w 1996 r. wymienię bez ponownego egzaminu?

Głupie pytanie - czy kartę wydaną w 1996 r. wymienię bez ponownego egzaminu?

Tak! Nie mają prawa żądać żadnych innych dokumentów oprócz starej karty!

U mnie w Łodzi głupi urzędas żądał zaświadczenia o zdaniu egzaminu, ale bardzo szybko nauczyłem go rozumu po owocnej i skutecznej dyskusji już na poziomie kierownika działu. :good:

• Like 1