rally Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zawsze jest ta obawa że w urzędzie będą problemy, bo np. trafimy na zły dzień Pani Krysi czy innej Zosi (nie obrażając oczywiście Krystyn i Zosiek ).Wymieniałem kartę tydzień temu w Starostwie Powiatowym. Telefonicznie dowiedziałem się że muszę mieć zaświadczenie o egzaminie. Info otrzymałem od jakiejś pani z wydziału Ochrony Środowiska która była zdziwiona że ktoś dzwoni o 14:40 jak już miała prawie wychodzić, miła nie była przez telefon, ale trudno. Ma być zaświadczenie i koniec, bez niego ani rusz, nie ma co przychodzić i dupy zawracać.Zapytałem jej więc, czy wymieniając prawo jazdy też muszę powtórnie zdawać.......otóż nie, Pani była zszokowana własną logiką, sama na to wpadła i przyznała mi rację .Wypełniłem zatem wniosek pobrany z internetu, dołożyłem zdjęcie, wpisałem w miejscu dotyczącym egzaminu nr. starej karty argumentując to tym, że przecież aby ją otrzymać musiałem ów egzamin zdać. Cała procedura trwała z 10 minut, a na "pamiątkę" otrzymałem starą kartę i plastikowe etui. Opłata 12 zł. Pamiętajcie że najgorszym możliwym wyjściem jest pokazanie urzędnikowi że jest cymbałem, i nie zna się na swojej robocie, bo wtedy nic nie zdziałasz , działa to tak samo jak w przypadku stawiania się policjantowi w czasie kontroli. Ale jak się jest miłym, to urzędnik czasem odwdzięczy się tym samym. Polska to dziwny kraj, za 2 dych nic nie załatwisz, ale za flaszkę sporo da się zrobić . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 ..i wszystko jasne:"Karty wędkarskie wydane po dniu 31.01.1997 roku są obecnie obowiązującym dokumentem uprawniającym do uprawiania amatorskiego połowu ryb, dokumentem dożywotnim, nie wymagającym wymiany czy przedłużania" Głupie pytanie - czy kartę wydaną w 1996 r. wymienię bez ponownego egzaminu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 To nie jest głupie pytanie. Nie powinni robić problemów z wymianą na nową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Dzięki, na początek spróbuję w Starostwie w małym miasteczku, gdzie pomieszkuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zawsze można powiedzieć, że zgubiłeś i wydadzą duplikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 W przypadku zagubienia kolega musiałby najpierw udać się do koła PZW, w którym ma aktualnie opłacone składki lub do koła w którym egzamin zdawał (kartoteka itp.) a to nie zawsze jest możliwe i proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Głupie pytanie - czy kartę wydaną w 1996 r. wymienię bez ponownego egzaminu?Tak! Nie mają prawa żądać żadnych innych dokumentów oprócz starej karty!U mnie w Łodzi głupi urzędas żądał zaświadczenia o zdaniu egzaminu, ale bardzo szybko nauczyłem go rozumu po owocnej i skutecznej dyskusji już na poziomie kierownika działu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Jakimś cudem okazało się, że moja karta jest z ...1998 (a dziwne, bo pamiętałem zdawanie egz. w 1996 - może wymieniałem po prostu albo pamięć mnie zawodzi).W każdym razem wydrukuję sobie stosowny przepis i włożę w dokumenty na wypadek kontroli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi