Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

W Japonii jest wersja LT3000S-CHDH, ale to juz jest model z wyzszym przelozeniem i podwojna korba, wiec w gruncie rzeczy pozostaje wersja europejska z gleboka szpula 3000D.

Jesli chcesz wiecej mocy to dobrym wyborem bedzie model LT2500 z tym, ze wowczas srednica szpuli maleje do 45mm.

• Like 1

A w czym i jaka różnica będzie między LT2500D, a LT3000D-C?

Dodam, ze bardziej zależy mi na modelach EU, które u Mefista maja dobre ceny 1700-1800zl, niż na modelach JDM, które są o 500 droższe...

Różnica jest w rotorze czyli w LT3000D-C szpula ma srednice 48mm, a w przypadku modelu LT2500D jest to 45mm.

Chłopaki, łożysko w szpulce, po wyjęciu tej aluminiowej tulejki weszło ładnie, ale jest na tyle wysokie, że nie mieści się już ten mały drucik zabezpieczający fabryczną tulejkę. Czy można go nie zakładać?

Podkładałem bez tego drucika, ten duży drucik na tarcze wszedł ok. Szpulka kręci wyśmienicie. Tak ma być?

Założyłem 6x10x3 jak sugerowano wyżej a nie 2.5

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez WojtekCIN

Mam pytanie, jakim odpowiednikiem będzie w Daiwie Certate LT dla:

- Shimano Stella 10 4000

( Certate LT 3000D?)

- Shimano Vanquish 12 2500/C3000 

(Certate 2500)

Oraz czy Certate LT 3000D ma taką samą szpulę a większy korpus niż Certate LT 3000DC jak to bywa w Shimano?

Tak.

Tak (aczkolwiek certate LT 2500 zdecydowanie mocniejsze od V12 2500/C3000).

Tak, Certate LT3000 D ma taka sama szpule. To Certate 3000D-C ma mniejszy korpus. Stad literka C w nazwie . 

Ale szpule pasuja zamiennie.

• Like 1

Daiwa certate lt 3000d ma taką samą szpule co 3000d-c, ale body ma od rozmiaru 4000lt. Daiwa certate lt 3000 d-c ma body od rozmiaru 2500 lt

Nie.

To model 4000D-C, bo takie jest jego oznaczenie, ma body od rozmiaru 3000. A rotor od 4000. 

Nie w druga strone.

Literka C oznacza COMPACT BODY. A jej brak oznacza body normalnego rozmiaru.

Nie ma oznaczenia na XL BODY czy inne takie.

Wiec nie wprowadzajmy w blad prosze.

• Like 1

Hola hola panowie, kolega Luciano79 też ma racje. Każda certata lt rozmiaru 3000 ale z literka c w opisie ma body od rozmiaru 2500. Natomiast szpula i rotor pochodza od rozmiaru 3000.Guzu ma racje jeśli chodzi o rozmiar 3000 i c4000 te rozmiary dzielą to samo body i analogicznie do c3000 c4000 ma większą szpule i rotor. Generalnie w certacie lt mamy 3 wielkości body:2500,3000 i 5000. Łatwo to wszystko sprawdzić na specyfikacji serii.

• Like 2

Chłopaki, łożysko w szpulce, po wyjęciu tej aluminiowej tulejki weszło ładnie, ale jest na tyle wysokie, że nie mieści się już ten mały drucik zabezpieczający fabryczną tulejkę. Czy można go nie zakładać?

Podkładałem bez tego drucika, ten duży drucik na tarcze wszedł ok. Szpulka kręci wyśmienicie. Tak ma być?

Założyłem 6x10x3 jak sugerowano wyżej a nie 2.5

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W szpulę miało chyba być 2.5 a pod szpulę 3.

• Like 1