Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przyznam że nie rozumiem kompatybilności w Caldia LT. Na podstawie tego co mam w domu, napisałbym że do Cerate nie pasuje. 

Popatrzcie sami, niżej foto szpuli od Caldia LT 4000D-CXH :

post-51544-0-00712500-1590261838_thumb.jpg

A popatrzcie na szpulę SLP dedykowaną min do Caldi LT, 1:46 minuta w filmie, zwrócicie uwagę na wnętrze szpuli.

Czy są jakieś różne wersje rynkowe Caldi LT? Sam już nie wiem.

Edytowane przez gajosik

Na pewno zachowana jest kompatybilność dla pary Certate/Exist.

W przypadku niższych modeli SLP WORKS oferuje szpule tuningową Type-Alpha jak w linku poniżej:

http://slp-works.com/item/op_parts/type_a/index.html

Na pewno jest tak, jak piszesz.

I wszystko jest na stronie daiwy wyjaśnione.

Ale bez choćby prób kombinacji nie ma akceptacji... Więc ;)

No i rzecz jasna nowy luvias lt dojdzie bo chyba jeszcze szpulki nie są dostepne.

Dojdzie do tych w standardzie lt Alpha.

Na stronie slp Works są tabele i zdjęcia jednoznacznie wyjaśniające że luvias będzie miał szpulkę od caldii i niższych modeli.

W górnej półce zostanie exist / Certate / slp ex lt.

Pozdrawiam

Mysle że nie musimy dokladnie śledzić wytycznych slp(wiadomo kazda firma chce sprzedać i zarobić) Idąc ich wytycznymi, exist i certata między sobą tak, alpha nie. Nie jest napisane wprost że alpha nie pasuja do certaty i ex ale patrząc na tabelki kompatybilnosci można takie wnioski wyciągnąć. Tymczasem szpulka od mojego ballistica lt pasuje do certaty lt idealnie . Nawet nie musialem regulować nawoju podkladkami. Porównując budowe gniazd pod szpula to we wszystkich przypadkach tj:caldia, tatula, balistic, certate, exist jest ona identyczna wiec przy tej samej wysokości nawoju wzgledem rozmiaru we wszystkich tych modelach, na moje jest bardzo duże prawdopodobienstwo że szpulki można zamieniać w górę jak i w dół. Oczywiście wagowo może być różnica i ewntualnie korekta nawoju będzie konieczna. Reszta to kwestia gustu i zasobności portfela.

Pozdrawiam.

• Like 3

Mysle że nie musimy dokladnie śledzić wytycznych slp(wiadomo kazda firma chce sprzedać i zarobić) Idąc ich wytycznymi, exist i certata między sobą tak, alpha nie. Nie jest napisane wprost że alpha nie pasuja do certaty i ex ale patrząc na tabelki kompatybilnosci można takie wnioski wyciągnąć. Tymczasem szpulka od mojego ballistica lt pasuje do certaty lt idealnie . Nawet nie musialem regulować nawoju podkladkami. Porównując budowe gniazd pod szpula to we wszystkich przypadkach tj:caldia, tatula, balistic, certate, exist jest ona identyczna wiec przy tej samej wysokości nawoju wzgledem rozmiaru we wszystkich tych modelach, na moje jest bardzo duże prawdopodobienstwo że szpulki można zamieniać w górę jak i w dół. Oczywiście wagowo może być różnica i ewntualnie korekta nawoju będzie konieczna. Reszta to kwestia gustu i zasobności portfela.

Pozdrawiam.

Jesli chodzi o szpulke plytka do modelu 3000 (LT), bo cala ta rozmowa wynikla z pytania Kuby odnosnie dostepnosci tanszych alternatyw w tym zakresie.

Szpula od Certate 3000 S kosztuje w serwisie Daiwa JP 11000 JPY.

Szpula od Exista 3000 S kosztuje w serwisie Daiwa JP 13000 JPY.

Szpula od Luviasa 3000 S, ktora byc moze bedzie tansza alternatywa do Certate i Exista, kosztuje 10000 JPY.

Szpula SLP Works Alpha, czerwona lub zlota 3000S, ktora byc moze bedzie tansza alternatywa do Certate i Exista, to koszt 5500 JPY. 

Najdrozsza jest szpula SLP Works EX 15000 JPY.

Do powyzszych cen trzeba doliczyc koszt ogarniecia i sprowadzenia takiej szpulki z JP.

Wedle mojej wiedzy ani Exist LT, ani Certate LT, ani Luvias LT nie sa oferowane w wersji z plytka szpulka na rynku europejskim.

Stan mojej wiedzy na 24 maja 2020.

Zatem pozostaje zakup takiej plytkiej szpulki w JP i import wlasny.

Relacja cenowa u producenta jak powyzej.

Pozdrawiam :)

• Like 1

Szpula certate 3000DHCH jak się nie 0.8PE 200m plecionki, szpula 3000XH 1PE 200m plecionki i jest dostępna na rynek europerski! Niewielka różnica w pojemności a cena połowie tańsza niż z Japoni

Dobry pomysl !

Ide sie dowiedziec, ile taka "srednia" szpulka bedzie kosztowac :)

Dzieki

Zakładając, ze ktoś umie to policzyć i tak żyłka 0.20 producenta A jest inna niż żyłka 0.20 producenta B, zatem jedyny sposób, to nawinąć główna żyłkę, dokręcić podkład, a potem przewinąć podkład i żyłkę na inne szpule i nawinąć najpierw podkład, a potem żyłkę główną. Wiem, wiem - mega dużo roboty. Trzeba tez założyć, ze po rozwinięciu i nawinięciu nad wodą pod obciążeniem, zrobi się linki na szpuli nieco mniej, bo lepiej się ułoży.

• Like 1