Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Kuba, weź Certate 3000 i idź nad rzekę. Porzucaj i sam ocenisz. Mam oba kołowrotki, Drwęcę pod nosem i wiem co mówię, a raczej piszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Czegoś tu nie rozumiem. Patrzymy na wielkość kołowrotka czy na rozmiary przekładni w środku i jej moc? Przecież Certate LT 3000D ma przekładnię tej samej wielkości jak TP 4000 SW. Jeśli taki 4000SW jest dobry na trocie, to dlaczego zatem nie nadaje się Certate 3000D?Właśnie o to mi chodziło. Rozmiar certate 4000 wogóle mnie nie interesuje bo od 3000d czy 3000xh ma tylko większą szpulę. Więc jeśli rozmiar 3000 ma przekładnię 35mm i korbę 60mm i szpulę 48mm a rozmiar 5000 ma przekładnię 38mm i korbę 65mm szpulę 54mm To moje pytanie było czy ten mniejszy sobie poradzi na rzecznych troci ach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Wg mnie optymalny to 4000,w życiu bym nie podpiął 5000 bo po co... Nawet dobrej klasy 3000 da radę.Twoja ocena to wiedza wynikająca z praktyki czy tylko tak Ci się wydaje? Pytam bez żadnych uszczypliwości. W przypadku Certate mamy do czynienia z body 3000 lub 5000. Nie widziałem rozmiaru body 4000. W Shimano mamy 2500 i 4000. W tym wypadku na bolenia i sandacza biorę 4000MHG a na rzeczna troc zwykle 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Ps. Tp 4000sw wszystko wciąga w przelotki ale certate ma tutaj przewagę pod kątem masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Krab ja juz gdzies przerabialem sile nurtu na forum w nurcie jakim ja lowie w Polsce nie uswiadczysz chyba nawet jak bys 2 lub 3 najsilniejsze zlaczyl do kupy prztnety to pikus problemem w silnym nurcie jest ryba ktora potrafi to wykorzystac przeciwko wedkarzowi ja teocie takie po 7-8 kg lowie 2500 z nawinieta 10lb spider wire 20 przypon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Ps. Tp 4000sw wszystko wciąga w przelotki ale certate ma tutaj przewagę pod kątem masy.No właśnie waga Certate to wada nie zaleta. Weź nad wodę sprzęt i sprawdź. Kołowrotek o wadze piórkowej do ciężkiego kija trociowego to udręka. Nic a nic nie pomaga w wyważeniu zestawu. A kije trociowe z zasady lecą „na ryj” 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Twoja ocena to wiedza wynikająca z praktyki czy tylko tak Ci się wydaje? Pytam bez żadnych uszczypliwości. W przypadku Certate mamy do czynienia z body 3000 lub 5000. Nie widziałem rozmiaru body 4000. W Shimano mamy 2500 i 4000. W tym wypadku na bolenia i sandacza biorę 4000MHG a na rzeczna troc zwykle 4000.Nie wypowiadam się tu nigdy teoretycznie ????a mówiąc praktycznie to np tp 4000 hg ciągnie jak parowóz nie mówiąc o wersji pg. Natomiast od biedy daiwą 3000d(mimo że wygląda jak zabawka) też bym dał radę. Ale tak jak napisałem shimano 4000 jest wg najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Krab ja juz gdzies przerabialem sile nurtu na forum w nurcie jakim ja lowie w Polsce nie uswiadczysz chyba nawet jak bys 2 lub 3 najsilniejsze zlaczyl do kupy prztnety to pikus problemem w silnym nurcie jest ryba ktora potrafi to wykorzystac przeciwko wedkarzowi ja teocie takie po 7-8 kg lowie 2500 z nawinieta 10lb spider wire 20 przyponI łowisz obrotówkami nr 3 typu HRT?! Bo wszelkie metody spławikowe to żadna płaszczyzna do porównań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Krab lowie 3-5 inczowymi woblerami1-2 oz wagi lub zywcem i 3 oz ciezarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 5000 certate to odpowiednik 6k stella na is 6k stelle wyciagalem 70-90 lb yellow fin bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 No to chyba masz inne Stelle w USA. 6000 wyglada jak monstrum przy Certate 5000. Mam SW z 2013, bodajże 440g. Kawał kloca. Tylko pod sumy używam. Co do metod, to są one tak rozbieżne, ze sie nie dogadamy. Przypuszczam, ze i warunki połowu nas różnią. Nasze zakrzaczone rzeki ze zwaliskami, to jednak inny poziom wymagań stawianych sprzętowi. Linka 10lb to szaleństwo. Strata ryb i przynęt. Szybko byś zmienił zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 No właśnie waga Certate to wada nie zaleta. Weź nad wodę sprzęt i sprawdź. Kołowrotek o wadze piórkowej do ciężkiego kija trociowego to udręka. Nic a nic nie pomaga w wyważeniu zestawu. A kije trociowe z zasady lecą „na ryj”Ja mam lekkie kije ???? 120-140 gram. Tak jak Żbiku zauważył miałem na myśli czy ta przkładnia sobie poradzi przy przynętach 15-20g czasem 25g w dużej trociowej rzece. Jeśli tak to 225g kołowrotek to ciekawe rozwiązanie. Jeśli nie to dopiero 295g w tym rozmiarze 5000 a to po nawinieciu dużego podkładu już bliżej wagowo do tpsw4000, który po tuningu korby wažy poniżej 350g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 To fakt nie mam zaczepow krzakow i innych przeszkod a co do certate 5000 a 6000k stella swc waga nie ma tu nic do tego porownaj tryby wielkosc zblizona i pojemnosc szpuli w 5000 w obu kolowrotkach praktycznie ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 To fakt nie mam zaczepow krzakow i innych przeszkod a co do certate 5000 a 6000k stella swc waga nie ma tu nic do tego porownaj tryby wielkosc zblizona i pojemnosc szpuli w 5000 w obu kolowrotkach praktycznie ta samaRacja. Docelowo zamierzam wykorzystać Certate zamiast Stellę pod sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) No właśnie waga Certate to wada nie zaleta. Weź nad wodę sprzęt i sprawdź. Kołowrotek o wadze piórkowej do ciężkiego kija trociowego to udręka. Nic a nic nie pomaga w wyważeniu zestawu. A kije trociowe z zasady lecą „na ryj”Jak to nic nie pomaga. Pakujemy ołów w koniec dolnika i bedzie to o wiele bardziej skuteczne jak wyważanie kołowrotkiem ( zasada dżwigni ). Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Kadet 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Ja mam lekkie kije ???? 120-140 gram. Tak jak Żbiku zauważył miałem na myśli czy ta przkładnia sobie poradzi przy przynętach 15-20g czasem 25g w dużej trociowej rzece. Jeśli tak to 225g kołowrotek to ciekawe rozwiązanie. Jeśli nie to dopiero 295g w tym rozmiarze 5000 a to po nawinieciu dużego podkładu już bliżej wagowo do tpsw4000, który po tuningu korby wažy poniżej 350g.50g w lince to chyba zbytnia przesada. Aż tyle nie dorzucisz. Prędzej z 5g. Ponadto nie mam jakoś przekonania, że przekładnia w 3000 sobie poradzi. Nie czułbym się komfortowo. 3000 łowię szczupaki i sandacze, a tu wymagania są istotnie mniejsze. Obawiam się, że zmielę trzytysiączkę Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Krab 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 50g w lince to chyba zbytnia przesada. Aż tyle nie dorzucisz. Prędzej z 5g. Ponadto nie mam jakoś przekonania, że przekładnia w 3000 sobie poradzi. Nie czułbym się komfortowo. 3000 łowię szczupaki i sandacze, a tu wymagania są istotnie mniejsze. Obawiam się, że zmielę trzytysiączkę Tu zgadzam się z Krzysztofem. Mimo że ta 3000d ma moc to do troci było by mi jej po prostu szkoda,mi służy jako uniwersał przy lekkim kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Certate LT ma trzy różne wielkości koła napędowego (32mm, 35mm, 38mm) Koło 38mm mają tylko wersje 5000D Oraz 5000D-XHWersja 5000C-XH ma koło 35mm takie samo jak rozmiar 3000 XH Edytowane 5 Grudnia 2020 przez ŁukaszK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Czyli, chodzi bardziej o prędkość obrotu rotora? Edytowane 5 Grudnia 2020 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogunow Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Daiwa Certate LT 5000 nie przeżyła sezonu w Rosji Jak twierdzi autor filmu podczas łowienia przy temp. -12 C zaczęło się zgrzytanie i tak już zostało Po dźwięku tak jakby łożysko ?Czy coś innego się zatarło ? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez bogunow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 SW 13 4000 to te samo body stelli co 5000/6000 tylko inny mniejszy retor, wiec sw od zwykłych 4000 są większe . Można je porównać do tych lubianych M , gdzie szpula 2500 a body 4000, tu jest szpula 4000 i body 5000/6000( mowa o klasycznym 4000sw) cerate 3000 można myśle porównywać ze zwykłym 4000 shimano, 4000sw to już kuń, swoją drogą do 4000sw 13 można założyć szpulę 5000 ale tylko C od vanquisha 19( nie potrzeba rotota z 5000/6000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ciekawe są te "subiektywne" odczucia. Kiedyś, zainteresowany bardzo dobrymi opiniami na jerku, zacząłem przeglądać u Mefiego ostatni wypust ceraty. Sugerując się tylko i wyłącznie wagą młynka, wyszło mi, że 5000D to byłaby słuszna wielkość na Wisłę. I tak przy kiju mam zawsze albo Stellę SW 4000 albo Force'a, a te 295gr ceraty 5000D to tylko nieco więcej niż "zwykła" stella 4000 z wcześniejszych wypustów. Akurat pod kątem Wisły zawsze uważam, że warto mieć mocy więcej niż mniej, bo nigdy nie wiadomo, czy nawet przy kleniojaziowaniu, nie będzie spotkania ze słusznej wielkości sumem, a używane przeze mnie kije zaczynają się od 275cm długości, zatem ten duży kołowrotek naprawdę nie męczy.Na trociach się nie znam, ale wyobrażam sobie, ze to tak, jakby na wiślanych rafach (silny, szybki nurt) łowić mocno pracującymi woblerami, zatem naprawdę nie widzę przerostu formy nad treścią w kołowrotku wielkości 4000SW czy ta cerata 5000D. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Kusi mnie ta Certate 3000D. Gdzie najlepsza cena teraz?https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-kolowrotki-certate-lt/s/27212 Chyba spoko cena. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ciekawe są te "subiektywne" odczucia. Kiedyś, zainteresowany bardzo dobrymi opiniami na jerku, zacząłem przeglądać u Mefiego ostatni wypust ceraty. Sugerując się tylko i wyłącznie wagą młynka, wyszło mi, że 5000D to byłaby słuszna wielkość na Wisłę. I tak przy kiju mam zawsze albo Stellę SW 4000 albo Force'a, a te 295gr ceraty 5000D to tylko nieco więcej niż "zwykła" stella 4000 z wcześniejszych wypustów. Akurat pod kątem Wisły zawsze uważam, że warto mieć mocy więcej niż mniej, bo nigdy nie wiadomo, czy nawet przy kleniojaziowaniu, nie będzie spotkania ze słusznej wielkości sumem, a używane przeze mnie kije zaczynają się od 275cm długości, zatem ten duży kołowrotek naprawdę nie męczy.Na trociach się nie znam, ale wyobrażam sobie, ze to tak, jakby na wiślanych rafach (silny, szybki nurt) łowić mocno pracującymi woblerami, zatem naprawdę nie widzę przerostu formy nad treścią w kołowrotku wielkości 4000SW czy ta cerata 5000D.Zastanawiam sie wlasnie Pawel nad nowa zabawka i tak wlasnie wyobrazalem sobie Cerate 5000Dw wersji SLP. Moglbys sie odniesc do tego jak wyglada wilkosciowo (optycznie) w stosunku do Forca albo Stelli SW 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Arku, ja tylko w internetowym sklepie Mefiego ją oglądałem ???? Ale czuja mam, ze wersja 5000 odpowiada wielkości 3500 w pierwszej, „granatowej” certate. Tamta ważyła ~360gr i miała rotor gabarytów Turka Force. Obstawiam, ze 5000 LT tez ma rotor tej samej wielkości, tylko ten jest zionowy, stad waga młynka niższa. Ta głęboka oryginalna szpula jest strasznie wielka, stad Twój pomysł (SLP) uważam za jedyny rozsądny ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi