Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ty Pawel tez miales racje, opisujac/porownujac Cerate'19- 5000 rozmiarowo to "turkowego" rozmiaru 3500. Analogicznie chyba mozna by powiedziec ze obecna 4000 bedzie odpowiednikiem "turkowej" 3000-ki.

Edytowane przez Rheinangler

Arek a granatowa certate 3500 za ciężka, czy tylko nowa wchodzi w grę.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

... z mojej strony tylko takie "swedzenie w potfelu" i chec sprawdzenia czegos nowego z Daiwy by nie popasc w taka skrasjnosc w jaka popadlem wiele lat temu z Shimano  :rolleyes:

• Like 1

Daiwa Certate LT 5000 nie przeżyła sezonu w Rosji :)

Jak twierdzi autor filmu podczas  łowienia przy temp. -12 C zaczęło się zgrzytanie i tak już zostało :)

Po dźwięku tak jakby łożysko ?

Czy coś innego się zatarło ?

... już widać skutki i przyczynę zgrzytania ...

Edytowane przez miramar69

Solidnosc i dopracowanie korpusu i przekladni tak bardzo kontrastuje z tym plastikowym rotorem i dzwiekami i wrazeniami jakie wywoluje podczas wedkowania...

Moze zrobia jakiegos nowego morethana z magnezowym rotorem (o aluminium juz nie wspomne) .

Ot takie zyczenie okolonoworoczne :)

• Like 5

Coraz częściej więcej wszelakiego plastiku i wydmuszki wychodzą na rynek.Według mnie jeszcze Stella trzyma poziom materiałowy.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Lubie nowosci sprzetowe i na szczescie w swiecie kolowrotkow poruszam sie tylko miedzy Daiwa i Shimano. 

To choc troche ogranicza pole manerwu i dostepnosc nowych zabawek do sprawdzenia i zapoznania :)

Po Exist LT 2500 mialem Certate 2500 i Certate 3000. Wszystkie poszly w swiat.

Teraz mam Exista 2000 :)

Jednak pozostale kolowrotki mam Shimano :)

Ale Daiwe LT z aluminiowym rotorem bym mial w swoim arsenale ;)

• Like 1

Dla mnie to jest typowy forumowy paradoks.

Przewaznie po zamieszczeniu takiej informacji jak ten Rosjanin zamiescil,- pierwsze glosy bylyby glosami niedowierzania....Podejrzeniom wszelkiej masci nie byloby konca.....

A tu prosze ani cienia "wiecznej i bezinteresownej podejrzliwosci"  :lol: Nawet o "tescie Makamby" nikt nie wspomnial...

A tym razem szkoda, ze nikomu nie przyszlo to na mysl.

Pisze o tym, bo kilka razy w zyciu lowilem w mroz ponizej 10°C i wiem o tym bardzo dobrze, ze w powtarzalny sposob lowic sie nie da. Obmarzajace przelotki i plynacy sryz to pikus w porownaniu z pozstalymi uposledzeniami pozostalych czesci zestawu. Na przyklad kotwice woblera po 2-3 rzutach sa zarosniete lodem i wygladaja jak lodowe krople, obrotowki naturalnie przestaja sie krecic a nawet mocno przetloczone wahadla lataja jak przyslowiowy Rzyd po pustym sklepie.... Pomijajac hart ducha, ktory podsycany alkoholem i herbatka moze wytrzymac pare godzin takiego lowienia, zanim zaleje sie w trupa, to sama technika lowienia jest (dla mnie) absolutna fikcja, sofistyka czy inna paranoja zarezerwowana dla tych co lubia sobie cos udowadniac....

Co sie moze wydarzyc w takich okolicznosciach przyrody z kolowrotkiem.... pozostawiam Waszej wyobrazni.... Mysle ze w jej mrocznych zakamarkach sa najbardziej prawdopodobne scenariusze :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

... jeżeli kołowrotek jest wykonany z dobrych materiałów i do takiego łowienia odpowiednio przygotowany (tu bardzo ważne jest odpowiednie smarowanie) - nic mu nie będzie ...  ;)  :)

Systematycznie łowię w niskich temperaturach (no może raczej łowiłem, bo ostatnio mamy "lato" w zimie) nie miałem problemów  z Certatami , a używam praktycznie na okrągło i w każdych warunkach modelu 2500R i 3000 HC oraz satynowych 2500R

... jedyną wk ... jącą rzeczą w tych warunkach i w tych kołowrotkach jest ... łożysko oporowe  B)

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Lubie nowosci sprzetowe i na szczescie w swiecie kolowrotkow poruszam sie tylko miedzy Daiwa i Shimano.

To choc troche ogranicza pole manerwu i dostepnosc nowych zabawek do sprawdzenia i zapoznania :)

Po Exist LT 2500 mialem Certate 2500 i Certate 3000. Wszystkie poszly w swiat.

Teraz mam Exista 2000 :)

Jednak pozostale kolowrotki mam Shimano :)

Ale Daiwe LT z aluminiowym rotorem bym mial w swoim arsenale ;)

Z analogicznego powodu po kilkuletnim randkowaniu bez rozwoju głębszego uczucia pozbyłem się wszystkich Vanquishy, za wyjątkuem 16 c2000s do UL. Mam jakąś tam blokadę psychiczną wobec plastikowych rotorów. Co dziwne, w 15 TP 4000 PG, plastik najzwyklejszy jakoś mi nie przeszkadza... Ale na Drwęcę (nizinną) tylko Stella 4000SW is good enough

• Like 1

Z analogicznego powodu po kilkuletnim randkowaniu bez rozwoju głębszego uczucia pozbyłem się wszystkich Vanquishy, za wyjątkuem 16 c2000s do UL. Mam jakąś tam blokadę psychiczną wobec plastikowych rotorów. Co dziwne, w 15 TP 4000 PG, plastik najzwyklejszy jakoś mi nie przeszkadza... Ale na Drwęcę (nizinną) tylko Stella 4000SW is good enough

Tak. Pewnie są to dla większości niewarte uwagi czy odczucia drobiazgi, ale właśnie w tych małych, wąskich rotorach ta różnica jest mniej irytująca.

Zapewne że względu na mniejszy wymiar, gdy chodzi o pewną określoną sztywność materiału.

Kończąc ten offtop ciekawe jest zastosowanie w tp 2020 właśnie aluminiowego rotora, mimo nie w pełni metalowego korpusu.

Paradoksalnie doświadczenia z plastikowymi rotorami daiwy LT skłoniły mnie do spróbowania tego tp z aluminiowym rotorem :)