Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel , a pamiętasz Ty... np. EMBLEMY  ...  ???

W obudowie tego kołowrotka tylko śrubki były metalowe, bo cała reszta była z tzw . ABSu , rotor był jednak z metalu ...  ;)

... było już , to "grane" ...  ;) na wszystkie możliwe kombinacje ...

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Daniel , a pamiętasz Ty... np. EMBLEMY ... ???

W obudowie tego kołowrotka tylko śrubki były metalowe, bo cała reszta była z tzw . ABSu , rotor był jednak z metalu ... ;)

... było już , to "grane" ... ;) na wszystkie możliwe kombinacje ...

Miałem

Kilka . :)

SiA 2000, Xia 3500, ZiA 3500.

20 - 15 lat temu tak jakoś :)

• Like 1

A są takie co nie zrobią brody na średnio cienkiej plecionki

Nie ma z tym problemu, najnowsze PENNY bardzo dobrze układają plecionki (Spinfisher VI, Slammer III, Clash II). Trzeba się tylko przełamać i spróbować. Ja się z Daiwy i Shimano wyleczyłem... i śpię spokojnie.

Kiedyś próbowałem spinfishera 4500. Masakre jaką robił z PE 1.5 nie zapomnę do końca życia. ????

Zależy czy mówimy o V, czy VI generacji. W starszej V generacji dostarczane były w komplecie teflonowe podkładki pod szpulę, którymi w prosty sposób użytkownik mógł wyregulować nawój. Ja w swojej V musiałem 9 lat temu ująć jedną podkładkę i teraz nawija plecionkę bardziej niż dobrze. Obecnie mam nawiniętą Spiderwire x12 0,11 i rzuca się bez żadnych splątań.

Edytowane przez SzymonP
  • Like 1

Ja używam tych nowych, plastikowych kołowrotków, łowię często/gęsto i nie mogę złego słowa napisać. Nie zniszczyłem ani jednego kołowrotka nowej generacji. Ogólnie jedyny kołowrotek jak pluł zębami to shimano rarenium FA, coś mnie podkusiło i kupiłem dwa takie młynki. Poszedłem na klenie, strzelił mi ładny sztukas i musiałem go trochę nawinąć kołowrotkiem bo pozycja i miejsce nie pozwalało inaczej zatrzymać ryby przed zwaliskiem, usłyszałem tylko tryk, tryk i przekładnia uległa zmieleniu... jednocześnie wyleczyłem się z modeli pseudoekonomicznych.

• Like 6

Ja używam tych nowych, plastikowych kołowrotków, łowię często/gęsto i nie mogę złego słowa napisać. Nie zniszczyłem ani jednego kołowrotka nowej generacji. Ogólnie jedyny kołowrotek jak pluł zębami to shimano rarenium FA, coś mnie podkusiło i kupiłem dwa takie młynki. Poszedłem na klenie, strzelił mi ładny sztukas i musiałem go trochę nawinąć kołowrotkiem bo pozycja i miejsce nie pozwalało inaczej zatrzymać ryby przed zwaliskiem, usłyszałem tylko tryk, tryk i przekładnia uległa zmieleniu... jednocześnie wyleczyłem się z modeli pseudoekonomicznych.

Ale klenia podebrales ?

Eee. Nie ma kołowrotków idealnych, jakieś wady ujawniją się dopiero w warunkach bojowych, gdy tysiące użytkowników testują go w różnych zastosowaniach. Bardzo dobrze, że jest to sygnalizowane, takie sygnały potem slużą udoskonalaniu sprzętu. Co by nie mówić, jakoś to idzie do przodu.

Nie zauważyłem, żyby ktoś odsądzał od razu nowe Certate od czci i wiary. Raczej czasem łużka dziegciu w beczce miodu. Giełdy raczej masowo nie zaleją.

Autor filmu powiedział, że to bardzo dobre kołowrotki i będzie nadal ich używał. Było -12C i coś się wydarzyło, choć tysiące innych rosyjskich wędkarzy łowi tymi kołowrotkami i nic złego się nie dzieje.

Jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni i jedna padnięta daiwa nie jest wyznacznikiem marności sprzętu.

• Like 2

Pewnie z czasem zbierze sie materialu na jerkbaitowy doktorat "O wplywie srodowiska w ktorym kreci sie kolowrotkiem na jego trwalosc" w ktorym doktorant udowodni, ze w srodowisku fotelowym zuzycie nastepuje niezauwazalnie wolno choc doznania dzwiekowe raza ucho konesera. Za to w srodowisku nad-wodnym zuzycie postepuje co prada szybciej ale ze slabo zauwazalnymi mankamentami dzwiekowymi. Pewnie dla prawdy ow doktorant wspomi, chocby w przypisach, ze najszybciej postepuje zuzycie po "wlasnym" serwisie i podkladkowaniu...

Ergo - zuzycie nastepuje tak czy owak a chcac uniknac niekorzystnych doznan dzwiekowych nalezy jednak krecic nad woda...  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 6

Ok, ale mimo wszystko z dwóch kołowrotków pracujących odczuwalnie tak samo chyba każdy wybrałby ten, który kręci ciszej, więc nie jest to czynnim kompletnie nieistotny.

Skoro kilkanaście lat temu udawało się produkować kołowrotki działające niemal bezgłośnie, to teraz chyba też można.

Nie odkręcajmy teraz kota ogonem i nie dopasowujmy rzeczywistości do teorii, że przecież nad wodą nie słychać... Wcale nie, są sytuacje np. w łódeczce, na jeziorku, przy ładnej pogodzie, gdzie szumy, puki i stuki młynka mogą irytować. Nie po to kupuje się drogi młynek, by tego słuchać. Że przelotka klika na ten przykład, a uchwyt trzeszczy, też nad wodą zwykle nie słychać, co nie oznacza że w porządnym sprzęcie tak może być i to bez znaczenia.

• Like 1

Krzysiek,- jasne ze stuki puki i inne odglosy nie pasuja jak dla mnie juz do sprzetu ze sredniej polki a co dopiero do najwyzszej czy flagowych modeli. Z tym nie dyskutuje, to jest oczywiste dla mnie.

To co obsmiewam to podejscie, ktore bardzo eksponuje najdrobnieszy szmer a pomija zalety w lowieniu na prawde istotne....