piotrrd Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 3000D ma body większe od 3000D-C W takim razie przekładnia jest mniejsza w D-C w stosunku do modelu D? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 3000D ma body większe od 3000D-C W takim razie przekładnia jest mniejsza w D-C w stosunku do modelu D? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaTak. Jest mniejsza. Bo d-c ma przekładnie od 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Panowie. Caratka piękna i chodzi też pięknie. Ale w końcu przyjdzie czas na serwis. Jak tu ma się sprawa? Czy ktoś już otwierał? Ponoć speckluczyk trzeba mieć?No i w ogóle nowa konstrukcja...więc czy kształcenie na youtoobie wystarczy żeby potem złożyć i żeby działała jak na początku.. Bo z R4 to mam też "średnie" doświadczenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zanim będzie serwis wymagany (o ile w ogóle będzie) to znajdziesz mnóstwo filików i turtoriali jak to zrobić. Owy kluczyk kupisz za 30zł. Na dzień dzisiejszy nie widzę sensu, żeby rozkręcać moja a jak już naprawdę przyjdzie na to czas to pewnie będzie kwestia wyczyszczenia ze starego smarowania i dołożenia nowego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zaczyna się niszczenie LT-ków, ząbkowania czas-start... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Nie wiem, dlaczego w przeciwieństwie do Shimano, Daiwa " nie lubi" rozkręcania. Jaki jest powód ząbkowania po serwisie. Dla mnie to co najmniej dziwne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Fajnie by "było żeby nie było" problemów poserwisowych. Bo odpowiedź Daiwy na Vanquish'a czyli Luvias z magnezu bardzo mi się podoba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1958 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Daiwe z "magnetycznym" uszczelnieniem serwisowac po 5 latach wylacznie w serwisie firmowym daiwy. Kolowrotki nie dla forumowych szmalcownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zaczyna się niszczenie LT-ków, ząbkowania czas-start...Gucio naprawdę to wszystko robią ludzie, ja już smarowałam i wszystko gra, wiadomo można zawsze coś spartolić gwinty zerwać , źle złożyć i łowić co bezpowrotnie wpłynie na mechanizmy, ale jeśli mamy trochę smykałki i wiedzy technicznej , to jest wszystko do ogarnięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 To teraz się dopiero zacznie zbiorowe smarowanko... bo przeciez jak inni robia to i ja też potrafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Wystarczy po dłuższej eksploatacji wsadzić koło napędowe z przesunięciem o parę ząbków i już inaczej kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Wystarczy po dłuższej eksploatacji wsadzić koło napędowe z przesunięciem o parę ząbków i już inaczej kręci. No właśnie. Jak to jest, przecież te zęby i tak w końcu na siebie trafią. Czy nie trafią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) To jak się to ma do takiej instrukcji konserwacji jaka otrzymałem do kołowrotków Daiwa.Kilka z punktów:- standardowo raz w roku mechanizm przekładni kołowrotka należy poddawać czyszczeniu i przesmarowaniu smarem najlepiej w serwisie,- należy smarować kilka razy w ciągu roku rolkę prowadzącą żyłkę,- nie wolno myć czy smarować kulkowych łożysk tocznych w kołowrotku- do konserwacji kołowrotków należy stosować tylko przeznaczone do tego specjalistyczne smary lub oleje Nie tam żebym się do tego stosował. Konserwuje Daiwy jak mi się przypomni albo po wielu latach u naszych jak to ktoś nazwał szmalcowników.Co zważywszy na serwis Daiwy (do tej pory), uważam za wiele lepsze, pewniejsze i szybsze rozwiązanie i jakoś zawsze jak wraca taki młynek od nich to papa się cieszy bo jest tip top Edytowane 12 Stycznia 2021 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przecież chodzi o to, żebyś kupował kołowrotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przecież chodzi o to, żebyś kupował kołowrotki...I tak kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1958 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Daiwy są"zwykłe" które sie serwisuje normalnie i z" magnetycznym " uszczelnieniem które sie serwisuje nienormalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 To teraz się dopiero zacznie zbiorowe smarowanko... bo przeciez jak inni robia to i ja też potrafie Zbiorowe, ale chyba każdy swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Nie tyle zbiorowe co masowe, będzie tu lepszym terminem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 To juz czas zweryfikuje jakie ono tak naprawdę będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Swoją drogą w grupie siła i potencjał intelektualny jest dużo większy jak przy jednostce Na początek wspólnych warsztatów trzeba by brać młynki tych zamożniejszych kolegów, żeby w razie niepowodzenia, mogli sobie je później bez problemu odkupic 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Najlepiej nic nie grzebać i łowić, gwarantuje sprawność i brak ząbkowania. Jeśli ktoś nie potrafi korzystać z kołowrotka w sposób prawidłowy to rozwali każdy egzemplarz czy to smarowany czy nieotwierany. Ja swoich nie smaruję, mało jest dni w ciągu roku kiedy nie jestem choć na trochę na rybach i wszystko działa prawidłowo. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Certate z 2010w rozmiarze 2500 łowiła u mnie wszystko,przynętami od 2 do 40g, przez osiem lat w słońcu ,deszczu ,śniegu kręciła jak wiatrak.Poniosła mnie fantazja i oddałem na smarowanie.Po powrocie tydzień pózniej trrrrrrrrrrrr.Sprzedalem w cenie szpulki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Bo pewnie nie zaznaczył przekładni. Coś musiał spieprzyć. To nie statek kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 To nie statek kosmiczny ale bardzo dokładnie spasowane elementy. Wystarczy, nie ujęte w schematach, źle włożyć cieniutkie podkładki, co nie stanowi najmniejszego problemu, i mamy zamiast dobrego kołowrotka, 200g nic nie wartego złomu... Do prawidłowego złożenia, poprawnie ułożonych elementów, potrzebny jest klucz/wkrętak dynamometryczny itd... Ostatecznie, można skorzystać, co nie jest obligatoryjne, z doświadczenia kogoś kto przerobił temat dokładnie w obie strony, i nie klika dyktaryjek wyssanych z sieci... Polskie, nie tylko, serwisy młynków Daiwa okazały się do tego stopnia świetne, że i słowotwórcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Bo pewnie nie zaznaczył przekładni. Coś musiał spieprzyć. To nie statek kosmiczny.Z tym zaznaczeniem przekładni to jest ciekawa sytuacja. Wspomniałem o tym wcześniej, że coś takiego należy robić praktycznie w każdym kołowrotku zanim się wyciągnie koło napędowe ale... jak to się ma w praktyce? tzn. dlaczego akurat jest to zalecane? Czy przekładnia po dłuższym użytkowaniu dotarła się tak, że przestawienie koła tak, że się inne ząbki będą spotykać a to sprawi, że zacznie się ząbkowanie? A kto dociera przekładnie w fabryce na montażu? Bo od nowości kręci gładko.Rozbieranie kołowrotka dogłebniej to już inna sprawa i jak pisze kolega guciolucky lepiej się za taka daiwe nie zabierać a już tym bardziej osoby co nigdy nie miały doczynienia z rozbieraniem kołowrotków chociażby takich za 150zł.Kiedyś smarowałem moje redy i zaubera a jednego reda udało mi się rozebrać na czynniki pierwsze, wyczyścić co trzeba, nasmarować gdzie trzeba i czym trzeba i złożyć i chodził nawet lepiej. Taką certate bym się bał rozbierać i odradzam ale każdy jest dorosły i są to jego pieniądze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi