Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

W szpuli przez 0.5 mm wojny ani się nie wygra, ani nie przegra

Ale może już jednak wpłynąć na nawój i trzeba będzie regulować podkładkami albo na terkotkę hamulca. Mówię ogólnie o różnych młynkach nie tylko Certate, bo w zależności od konstrukcji wpływ będzie różny. Ja bym dał takie, jakie powinno być, nawet półotwarte

• Like 2

Ale może już jednak wpłynąć na nawój i trzeba będzie regulować podkładkami albo na terkotkę hamulca. Mówię ogólnie o różnych młynkach nie tylko Certate, bo w zależności od konstrukcji wpływ będzie różny. Ja bym dał takie, jakie powinno być, nawet półotwarte

A ja wyregulował podkładkami nawój :)

• Like 1

Na wcześniejszych stronach koledzy ustalili, że powinno być 6x10x2.5 i takie wsadzali i tego się trzymam. Nie wiedziałem, że w tym rozmiarze nie ma krytych ale nawet na hedgehog na fotach widać, że są otwarte.

Krytych dwustronnie nie ma. Wsadz 2.5mm. Pasuje idealnie, a tam nie ma potrzeby wsadzania zabezpieczonych obustronnie... bo tez te lozyska prawie nie pracuja.

To taka fanaberia wedkarskich perfekcjonistow... do ktorych i ja naleze ????

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Może ktoś skorzysta z tej informacji.

Otóż pojemność szpuli Certate 3000 odpowiada pojemności Stradica 4000FH, a także TP 4000 FD - pojemność zgodna w 98% (pozostawiam margines błędu, ściślejszy nawój itp.). Przy nawijaniu nowej plecionki korzystam ze Stradica, główna linka + podkład, potem przewijanie na szpulę docelową LT lub TP.

Pozostaje pytanie: kto w jednej szufladzie trzyma przedstawicieli zwaśnionych rodów? :).

Przy okazji porównanie wielkości (były chyba takie pytania): 3000D i TP 4000 

Edit: Oczywiście szpule standard.

post-45937-0-18103900-1616353399_thumb.jpg

Edytowane przez Napalm
  • Like 6

... od chyba zawsze tak było , że pojemność szpulki "standard" w Daiwa CERTATE była identyczna z Shimano TP 4000 i też chyba od zawsze ...  ;)

Możliwe, ale nie znalazłem takiej informacji w kontekście Stradica FH. Mimo wszystko "chyba" warto weryfikować ;).

Edytowane przez Napalm

A szpula standard w Certate LT to nie powinna być 3000?

3000D to szpula głęboka.

Czy też 3000 to szpula płytka?

Certate LT 3000 to chyba wersja na rynek japoński, tak coś kojarzę, nie wiem jaką ma pojemność. Pisałem o szpuli standardowej dla modelu 3000D (dostępny u nas).

Edytowane przez Napalm

Daiwa 3000 była odpowiednikiem Shimano 4000 od samego początku i dlatego większość, a może nawet wszystkie 3000 Daiwy miały ta samą pojemność co 4000 Shimano.

Mówimy o standardach bez "S" i tuningach itd ....

Ok, ważna dla mnie informacja, ale przy innych modelach nie zawsze działało. Nie pamiętam już, bo sprzedałem kołowrotki, o które modele idzie, ale przy tym samym opisie na szpuli Daiwy i Shimano w praktyce pojemność nieco się rozjeżdżała. 

• 2 tygodnie później...

Ciekawe czy poza Australią jest dostępna linia CERTATE LT ARK?

Ponoc maja metalowa oscylacje zamiast plastikowej. Maja knoby metalowe jak SW

https://daiwafishing.com.au/products/certate-lt

Swoja droga jest tez Certate SW, gdzie rozmiar 8000 odpowiada chyba staremu 4500

All NEW Certate LT ARK is the exactly same as the 2019 Certate LT, the only difference is it features a special aluminium power knob for more cranking power.

https://isofishinglifestyle.com.au/products/2019-daiwa-certate-lt-ark-1

Edytowane przez Guzu

Podpowie ktoś bardziej ogarnięty, czy da radę założyć knob od Shimano do Certatki i co dodatkowo będzie potrzebne?

https://www.mefistofishing.pl/shimano-uchwyt-korbki-i-knob-type-a-p-1782.html

Da sie. Odpowiedź z ilustracją w drugim wątku, w którym o to pytałeś. Edytowane przez Guzu

A szpula standard w Certate LT to nie powinna być 3000?

3000D to szpula głęboka.

Czy też 3000 to szpula płytka?

Nie do końca. Z tego co znalazłem są 3 pojemności dla szpuli 3000:

- LT3000S ma 200m plećki PE 0,8, tylko jest ona dostępna w modelu LT3000S-CH-DH

- LT3000 i LT3000XH mają po 200m linki PE1,0

- LT3000D ma pojemność 300m PE 1,5

• 3 tygodnie później...