Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

dziękuję za wszystkie podpowiedzi/propozycje.....serwis niestety w Niemczech, a Certatka na gwarancji......co do wszelkich hybryd MHG, są OK.....posiadam Exsense, to on na razie dostąpi zaszczytu zastąpienia chorej koleżanki....nie jest to jednak ideał ze względu na wysokie przełożenie, kij to cudak ze stajni St.Croix o akcji moderate.....Daiwa BG była brana pod uwagę, ale tu także niestety tylko na szybko B)

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam, czy w nowych Daiwa Certate LT przepuszcza lożysko oporowe na mrozie ?

Pierwszą Ceratę LT kupiłem w połowie 2019, z czasem doszły 3 następne więc mam łącznie 4 sztuki: 2500H, 2500XH, 3000 i 3000XH. I faktycznie w najświeższym egzemplarzu 2500H ściągniętym z Japonii trafiła mi się ta przypadłość ze 3-4 razy. Więc trzeba będzie go wysłać do Rafała;-) Ale poza tym nie uświadczyłem żadnych innych niedogodności

Witam, czy w nowych Daiwa Certate LT przepuszcza lożysko oporowe na mrozie ?

Dobre pytanie - Daiwa od wielu lat stosuje podobne łożyska oporowe w kołowrotkach tej wielkości, również w Certate LT, więc ten model również może cierpieć na taką przypadłość. Czy od nowości czy też dopiero w przyszłości wraz z zużyciem oporówki? nie wiem, rzadko mam okazję łowić w ujemnych temperaturach, a do zamrażalnika pozwolicie że nie będę wsadzał Certate bo jakoś śmierdzi mi to ruską mentalnością ;)

Na forum jest już wątek - puszcza oporówka na mrozie - ale nie wiem czy dowiesz się tam czegoś sensownego pośród bzdur o nakrapianiu oliwkami, masełkiem czy psikaniu WD40, a z tego co mi wiadomo przesuwanie tulejki łożyska oporowego wyżej lub kombinowanie z wyginaniem sprężynek nie rozwiązują problemu na zawsze.

Jeśli faktycznie zamierzasz łowić na mrozie i szukasz młynka do takiego zastosowania (np. trocie) gdzie awaria oporówki może oznaczać koniec łowienia lub utratę ryby to rozejrzałbym się po prostu za dobrym kołowrotkiem Shimano, w których wałki łożyska oporowego mają znacznie większą powierzchnię i z tego co wiem nie sprawiają takich problemów.

Cerata 5000D na Morskie Trocie. Jak myślicie, sprawdzi się ?TP XDz przełożeniem HG się nie nadawał, przy pełnym wyrzucie czuć było przelozenie. Jutro bede testował ceratke

A może po prostu dobrałeś nieprawidłowe przełożenie w TP XD do swoich preferencji łowienia?  ;)

Certate LT 5000 parametrami i mocą jest jak najbardziej adekwatny, ale weź pod uwagę temperatury w jakich będziesz łowić w świetle tego co napisałem wyżej. Jeśli będziesz miał okazję przetestować możesz podzielić się wrażeniami.

Edytowane przez kineret

Dobre pytanie - Daiwa od wielu lat stosuje podobne łożyska oporowe w kołowrotkach tej wielkości, również w Certate LT, więc ten model również może cierpieć na taką przypadłość. Czy od nowości czy też dopiero w przyszłości wraz z zużyciem oporówki? nie wiem, rzadko mam okazję łowić w ujemnych temperaturach, a do zamrażalnika pozwolicie że nie będę wsadzał Certate bo jakoś śmierdzi mi to ruską mentalnością ;)

Na forum jest już wątek - puszcza oporówka na mrozie - ale nie wiem czy dowiesz się tam czegoś sensownego pośród bzdur o nakrapianiu oliwkami, masełkiem czy psikaniu WD40, a z tego co mi wiadomo przesuwanie tulejki łożyska oporowego wyżej lub kombinowanie z wyginaniem sprężynek nie rozwiązują problemu na zawsze.

Jeśli faktycznie zamierzasz łowić na mrozie i szukasz młynka do takiego zastosowania (np. trocie) gdzie awaria oporówki może oznaczać koniec łowienia lub utratę ryby to rozejrzałbym się po prostu za dobrym kołowrotkiem Shimano, w których wałki łożyska oporowego mają znacznie większą powierzchnię i z tego co wiem nie sprawiają takich problemów.

P.S Jaki kołowrotek shimano masz na myśli?

A może po prostu dobrałeś nieprawidłowe przełożenie w TP XD do swoich preferencji łowienia? ;)

Certate LT 5000 parametrami i mocą jest jak najbardziej adekwatny, ale weź pod uwagę temperatury w jakich będziesz łowić w świetle tego co napisałem wyżej. Jeśli będziesz miał okazję przetestować możesz podzielić się wrażeniami.

Jutro testy nad wodą. Przełożenie PG niestety nie pasuje na szybkie, trociowe zwijanie... Wybrałem za drobną podpowiedzią HG i nie sprawdziło się. Niestety....

Jutro napisze jak Ceratka sobie radzi przy trociowaniu. Porównywałem knob i dlugosc rączki z moim TP 4000 SW-B i są podobne. Za to kultura pracy na korzyść daiwy . Wysyłam mojego zasłużonego TP na serwis bo dzielnie walczył na bałtyku. Zobaczymu jak po serwisie

Edytowane przez lyha
  • Like 1