Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę Cię uspokoić, i exist 22 i stella 22 i vanquish 23,wszystkie szumią czy S czy D,jedne mniej inne bardziej. Daiwy nieco bardziej niż shimana, ale nieznacznie…

Witam

No, nie. Mam TP 3000C i jest bezszelestny. A ta Daiwa to była rozpacz. Szkoda ,ze nie można załączyć pliku z nagraniem pracy, koszmar. 

Sorry tak tylko czytam , Daiwy szumią... to dlaczego taki prosty model jak Regal LT nie szumi, nie ząbkuje i chodzi jak wściekły obojetne czy w fotelu czy nad wodą ?

Wiem , że o żywotności nie rozmawiamy tylko o zwyczajnych odczuciach z kręcenia.

Sorry tak tylko czytam , Daiwy szumią... to dlaczego taki prosty model jak Regal LT nie szumi, nie ząbkuje i chodzi jak wściekły obojetne czy w fotelu czy nad wodą ?

Wiem , że o żywotności nie rozmawiamy tylko o zwyczajnych odczuciach z kręcenia.

Zgaduje, ze ma duo więcej plastiku, który sprawi, ze odczucia z kręcenia są przyjemniejsze. Ale tylko zgaduje, bo nigdy takowego w rękach nie miałem. Natomiast prawda jest, ze im więcej plastiku, tym przyjemniej kołowrotek pracuje
  • Like 1

Metal bardziej rezonuje wszelkie odgłosy, lekkie cienko ścienne konstrukcje tym bardziej.druga sprawa smarowanie, więcej nieco- jest ciszej ,ale mniej gładko, mniej smaru -mniej tłumień wszelkich powierzchni styku części metalowych.Ja zauważyłem też Zajonowe rotory też mniej rezonują odgłosy niż magnezowe/alu. Wiele składowych myślę trzeba brać pod uwagę.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Poszukuję informacji czy 3000D będzie porównywalną mocą zwijania do TP4000 (bez PG)? Szukam czegoś lżej zwijającego TP przy gumach 12-15cm z większym ogonem i główkami 15-20g niestety klękał (woda stojąca) Działałem do tej pory castem ale zimą zimno w ręce[emoji51]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Poszukuję informacji czy 3000D będzie porównywalną mocą zwijania do TP4000 (bez PG)? Szukam czegoś lżej zwijającego TP przy gumach 12-15cm z większym ogonem i główkami 15-20g niestety klękał (woda stojąca) Działałem do tej pory castem ale zimą zimno w ręce[emoji51]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Wg mnie daiwa będzie,jest słabsza.

• Like 1

Wg mnie daiwa będzie,jest słabsza.

Stanowczo nie. Cerata 3000 z przełożeniem 5,2:1 jest odczuwalnie mocniejsza od twinka 4000. Oczywiście nie mam na myśli PG. Ja swoją ciągam już 3 sezony różne dziwadła, włącznie nawet  z sumowymi wobami typu Alaska 9cm pod wiślany prąd. A gumek 15-20 cm na wodzie stojącej nawet nie czuję. I działa bez zająknięcia czy tak opisywanego tu szumu hehehe Natomiast wersja 3000 XH jest faktycznie dużo delikatniejsza.

PS.1 Swoją drogą nie kumam o co chodzi ludziom z tymi rzekomymi szumami. Posiadam 4 różne modele cerat 2019 i żaden nie miał tej przypadłości. Jedynie w 2500 H ściągniętym z Japonii był problem z nietrzymającą oporówką. Lecz okazało się iż japoniec nawalił zbyt dużo magicznego oleju, usunięcie jego części całkowicie wyeliminowało ów problem.

PS.2 Generalnie jestem daiwowcem ale z Twinkami czy Stellami też mam do czynienia więc jakiś tam obiektywizm mam zachowany ;-)

• Like 1

Czołem ,

Do przynęt od 35 -100 g : pasują lepiej Daiwa 5000 albo Shimano 4000 SW ( stella albo Twin Power )

Pozdrawiam Zbigniew

"Piękny" rozstrzał 35-100g... Dolny zakres to np. Lunatic 5'' od Dragona z 20g główką czy 6 calowy ES z 15g. I takimi wabiami proponujesz łowić używając takich betoniarek? Daiwa 5000 LT zwykła czy tym bardziej SW idealne są OD blisko dwukrotnej masy podanych przeze mnie przykładów. Czyli 60-70g ale na bogów Olimpu czy innych ale nie okruszek 35g. Oczywiście piszę o gumach bo sumowe woby to inna bajka. Swoją drogą za cholerę nie rozumiem myślenie o zwykłym młynku za ok 2 kafla jako sprzęcie koniecznie na lat naście. Na rybach mało nie jestem bo w sezonie między 80 a 100 razy i jeszcze nie udało mi się zajechać topowego młynka. Ale topowego a nie jakieś wynalazki. Następna sprawa: koszty. Przepraszam czy to tak dużo 2 koła na 4-5 lat? Przecież nie trzeba posiadać jak co niektórzy 20 młynków a starczą 4-5 sztuk w różnych wielkościach/przełożeniach plus po dodatkowej szpulce. Lepiej mieć więcej wędek dostosowanych do danych warunków. Bo młynek z innej można w każdej chwili zdjąć...

"Piękny" rozstrzał 35-100g... Dolny zakres to np. Lunatic 5'' od Dragona z 20g główką czy 6 calowy ES z 15g. I takimi wabiami proponujesz łowić używając takich betoniarek? Daiwa 5000 LT zwykła czy tym bardziej SW idealne są OD blisko dwukrotnej masy podanych przeze mnie przykładów. Czyli 60-70g ale na bogów Olimpu czy innych ale nie okruszek 35g. Oczywiście piszę o gumach bo sumowe woby to inna bajka. Swoją drogą za cholerę nie rozumiem myślenie o zwykłym młynku za ok 2 kafla jako sprzęcie koniecznie na lat naście. Na rybach mało nie jestem bo w sezonie między 80 a 100 razy i jeszcze nie udało mi się zajechać topowego młynka. Ale topowego a nie jakieś wynalazki. Następna sprawa: koszty. Przepraszam czy to tak dużo 2 koła na 4-5 lat? Przecież nie trzeba posiadać jak co niektórzy 20 młynków a starczą 4-5 sztuk w różnych wielkościach/przełożeniach plus po dodatkowej szpulce. Lepiej mieć więcej wędek dostosowanych do danych warunków. Bo młynek z innej można w każdej chwili zdjąć...

Mlynki które wymieniłem są stworzone do takiej gramatury do 100 g . Łowiąc tak , nie ulegną uszkodzeniu przez długi okres czasu !

• 2 tygodnie później...