Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Ciekawe czy poprawili jakość farby? [emoji848]

W tym ostatnim wypuście trochę była licha i szybko schodziła (szczególnie okolice stopki).

A czy którakolwiek cerata miała dobrą farbę? Wątpię, ze to poprawili i pełna zgoda, ze jest to mega irytujące.

Żeby nie było - koncepcja MQ bardzo mi się podoba i uważam, ze cerata to mega fajny kołowrotek.

• Like 1

Fakt, widziałem wiele egzemplarzy Certate z uszkodzoną powłoką lakierniczą ale z drugiej strony, wszystkie nowe certate, które kupiłem nie utraciły farby w toku użytkowania a miałem egzemplarz C10, który używałem przez 8 lat i lakier był jak nowy. Myślę, że większość uszkodzeń lakieru wynika z działania na kołowrotek soli morskiej co oczywiście nie powinno mieć miejsca. 

Uważam, ze cześć obtarć to również obrączka. Moja żona ciagle podejrzliwie na mnie patrzy, gdy obrączkę zdejmuję jadąc na ryby ????????

Pamiętam oskrobaną obrączką, przez siebie, Certate Hyper Custom... ????

Ja używałem wiele modeli Certate, od 'pierwszych' granatowych oraz Custom R, i nie zauważyłem problemów z powłoką (takich choćby jak w Daiwie Z2020).

• Like 4

Oczywiście obrączka potrafi nieźle narozrabiać ( nie tylko przy kołowrotku [emoji23]).

Nie miałem wcześniejszych certate więc nie wiem jak było przy nich.

Ale ten ostatni wypust ( chyba 19, jeżeli źle to koledzy mnie poprawią) farbę miał słabą. Naprawdę dbam o sprzęt, szczególnie ten droższy i w tym przypadku farba schodziła przy stopce wchodzącej w uchwyt wędki ( fuji dps). Przy innych kołowrotkach nie miałem tego problemu.

Uważam że kołowrotek po za tym mankamentem jest świetny i dlatego bardzo bym chciał aby nowy model miał lepszą powłokę lakierniczą.

Te akurat obrączki się nie boją … oczywiście wszystko można zniszczyć jak się bardzo chce lub nieumiejętnie uzytkowuje czy też nie szanuje .

A możesz Kolego wyjaśnić bardziej szczegółowo, co masz na myśli pisząc o „nieumiejętnym użytkowaniu”?

I możesz napisac, jak intensywnie używasz kołowrotków ze zdjęć w warunkach bojowych?

Pytam, bo każdy z nas inaczej trzyma wędkę i mamy różne dłonie, w związku z czym obrączka oddziałuje u każdego inaczej na stopkę kołowrotka i nie ma to nic wspólnego z umiejętnym czy nieumiejętnym obchodzeniem się z wędką/kołowrotkiem. A druga sprawa, to intensywność łowienia - jedni łowią 5x 4h w tygodniu, a inni 20 razy w roku. Wiec ciężko cokolwiek porównać.

• Like 1

A czy którakolwiek cerata miała dobrą farbę? Wątpię, ze to poprawili i pełna zgoda, ze jest to mega irytujące.

Żeby nie było - koncepcja MQ bardzo mi się podoba i uważam, ze cerata to mega fajny kołowrotek.

Tak. Hyper custom miał dobra srebrna farbe.

A najlepsza miala vintage custom. Bo byly nielakierowane:)

Edytowane przez Guzu
  • Like 2