Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, ze cześć obtarć to również obrączka. Moja żona ciagle podejrzliwie na mnie patrzy, gdy obrączkę zdejmuję jadąc na ryby ????????

Za późno.

Za późno.

Osobiście przeprowadziłem rozmowę PRZED ślubem.

Wytłumaczyłem ze jako osoba praworęczna wiekszosc czynnosci wykonuje prawa dlonia.

Wiec sensowniej by obraczka byla na lewej.

Z tego samego powodu na lewej zegarek przeciez sie nosi.

A poza tym we Francji, z tego samego powodu, nosza obraczki na lewej.

Wobec takiej baterii argumentów, sprawa obraczki na lewej stala sie standardem u nas w domu:)

Czuwaj !

• Like 2

A czy którakolwiek cerata miała dobrą farbę? Wątpię, ze to poprawili i pełna zgoda, ze jest to mega irytujące.

Żeby nie było - koncepcja MQ bardzo mi się podoba i uważam, ze cerata to mega fajny kołowrotek.

Certate pierwszej generacji którą miałem traciła farbę na stopce kołowrotka od kręcenia w fotelu, podobnie tańsza hybryda Bradia, nie trzeba było obrączki czy uchwytu wędki????

Nic takiego nie dzieje mi się z modelem z 2013 a zaraz pyknie 10 lat. Podobnie rzecz ma się z LT a eksploatuje trzy sztuki.

• Like 1

Certate pierwszej generacji którą miałem traciła farbę na stopce kołowrotka od kręcenia w fotelu, podobnie tańsza hybryda Bradia, nie trzeba było obrączki czy uchwytu wędki????

Nic takiego nie dzieje mi się z modelem z 2013 a zaraz pyknie 10 lat. Podobnie rzecz ma się z LT a eksploatuje trzy sztuki.

No i to jest konkret opinia poparta praktyką, a nie „głuchym telefonem w internecie”. Posiadałem tylko pierwszą ceratę, chyba model 04, stad moje sceptyczne podejście do jakości lakieru. Ale jak wykończę mój kołowrotek do lekkiego łowienia, to na pewno kupię właśnie cerate, jako jego zastępstwo :-)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

114,46zł | 21 DAIWA CALDIA LT kołowrotek 2500S 3000S płytka zapasowa szpula TATULA LT LUVIAS LT balistyczny FW niestandardowy projekt szpula DIY szpula

Może się komuś przyda info. W tą szpulę i w oryginał wchodzi łożysko grube na 3 mm, hegdgehog proponuje 2,5 mm w oryginał do certate 2019 - a ten rozmiar można kupić obustronnie kryte. Sprawdzone, zamontowane w obydwu szpulach.

Edytowane przez Kokosz

• 4 tygodnie później...

Tak patrzę na te ceraty w rozmiarach ponad 2500 i super, tylko ta litera "D" trochę irytuje. Co one, tylko na morskie łowienie z setkami metrów żyłki na szpuli?

to wymysły EU absolutnie pozbawione sensu...to tak jak angielskie "patenty" w kołowrotkach karpiowych...duży sztab betonowych głów siedzi w tamtejszych centralach i myśli co by tu skopać :)   :) japońskie są bez D :) ale cena wyższa

Edytowane przez MefistoFishing
  • Like 2

to wymysły EU absolutnie pozbawione sensu...to tak jak angielskie "patenty" w kołowrotkach karpiowych...duży sztab betonowych głów siedzi w tamtejszych centralach i myśli co by tu skopać :)   :) japońskie są bez D :) ale cena wyższa

3000D - 150 metrów żyłki 0,33. Lubię te europejskie pomysły  ;)

A z ciekawości, bo ja zupełnie "niekarpiowy" jestem - jakie to angielskie "patenty" w kołowrotkach?

3000D - 150 metrów żyłki 0,33. Lubię te europejskie pomysły  ;)

A z ciekawości, bo ja zupełnie "niekarpiowy" jestem - jakie to angielskie "patenty" w kołowrotkach?

np składane korbki na stojakach, kręcenie wstecz, podkładki z plastiku , czyli prawie zero hamulca, itp..nic dobrego :)

• Like 1

Jest możliwość wymiany na płytką szpulę w modelu 24 3000D ?

Jest taka możliwość. Jest tak zwana średniogłęboka(1,0 PE 200m). Moim zdaniem najbardziej optymalna w polskich warunkach do tego kołowrotka. Możesz kupić 3000 z taką szpulą tu: https://www.mefistofishing.pl/daiwa-certate-lt3000-new-2024-p-2826.html , lub kupić taniej 3000d i taką szpulę dokupić/domówić. Jest też szpula 0,8 PE 200m od modelu 3000S-CH-DH, ale nie wiem czy pasuje do 3000d. Najlepiej zapytaj u mefisto. Pozdrawiam. Bartek.

• Like 2

Cytując naszego klasyka :lol:

Szum jest i będzie w każdym nowym kołowrotku Daiwy bez względu na klasę, wirujące elementy generują szum a sztywne i lekkie korpusy skutecznie wzmagają efekty dźwiękowe. Szumu nie słuchać na rybach więc myślę, że szum sam w sobie nie powinien obecnie stanowić żadnego kryterium oceny kołowrotka.

• Like 2