Guzu Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Uważam, ze cześć obtarć to również obrączka. Moja żona ciagle podejrzliwie na mnie patrzy, gdy obrączkę zdejmuję jadąc na ryby ????????Za późno.Za późno. Osobiście przeprowadziłem rozmowę PRZED ślubem.Wytłumaczyłem ze jako osoba praworęczna wiekszosc czynnosci wykonuje prawa dlonia.Wiec sensowniej by obraczka byla na lewej. Z tego samego powodu na lewej zegarek przeciez sie nosi. A poza tym we Francji, z tego samego powodu, nosza obraczki na lewej.Wobec takiej baterii argumentów, sprawa obraczki na lewej stala sie standardem u nas w domu:) Czuwaj ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 A mają niepasowac ?Między existami pasują to i tu powinnyNo i fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 A czy którakolwiek cerata miała dobrą farbę? Wątpię, ze to poprawili i pełna zgoda, ze jest to mega irytujące.Żeby nie było - koncepcja MQ bardzo mi się podoba i uważam, ze cerata to mega fajny kołowrotek.Certate pierwszej generacji którą miałem traciła farbę na stopce kołowrotka od kręcenia w fotelu, podobnie tańsza hybryda Bradia, nie trzeba było obrączki czy uchwytu wędki????Nic takiego nie dzieje mi się z modelem z 2013 a zaraz pyknie 10 lat. Podobnie rzecz ma się z LT a eksploatuje trzy sztuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Certate pierwszej generacji którą miałem traciła farbę na stopce kołowrotka od kręcenia w fotelu, podobnie tańsza hybryda Bradia, nie trzeba było obrączki czy uchwytu wędki????Nic takiego nie dzieje mi się z modelem z 2013 a zaraz pyknie 10 lat. Podobnie rzecz ma się z LT a eksploatuje trzy sztuki.No i to jest konkret opinia poparta praktyką, a nie „głuchym telefonem w internecie”. Posiadałem tylko pierwszą ceratę, chyba model 04, stad moje sceptyczne podejście do jakości lakieru. Ale jak wykończę mój kołowrotek do lekkiego łowienia, to na pewno kupię właśnie cerate, jako jego zastępstwo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Na stronie u Mefisto jest już cennik. Dostępność na koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 114,46zł | 21 DAIWA CALDIA LT kołowrotek 2500S 3000S płytka zapasowa szpula TATULA LT LUVIAS LT balistyczny FW niestandardowy projekt szpula DIY szpulahttps://a.aliexpress.com/_mtG37Ry Może się komuś przyda info. W tą szpulę i w oryginał wchodzi łożysko grube na 3 mm, hegdgehog proponuje 2,5 mm w oryginał do certate 2019 - a ten rozmiar można kupić obustronnie kryte. Sprawdzone, zamontowane w obydwu szpulach. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 https://www.youtube.com/watch?v=tePW6hEwSZw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Tak patrzę na te ceraty w rozmiarach ponad 2500 i super, tylko ta litera "D" trochę irytuje. Co one, tylko na morskie łowienie z setkami metrów żyłki na szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 (edytowane) Tak patrzę na te ceraty w rozmiarach ponad 2500 i super, tylko ta litera "D" trochę irytuje. Co one, tylko na morskie łowienie z setkami metrów żyłki na szpuli?to wymysły EU absolutnie pozbawione sensu...to tak jak angielskie "patenty" w kołowrotkach karpiowych...duży sztab betonowych głów siedzi w tamtejszych centralach i myśli co by tu skopać japońskie są bez D ale cena wyższa Edytowane 7 Lutego 2024 przez MefistoFishing 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 to wymysły EU absolutnie pozbawione sensu...to tak jak angielskie "patenty" w kołowrotkach karpiowych...duży sztab betonowych głów siedzi w tamtejszych centralach i myśli co by tu skopać japońskie są bez D ale cena wyższa 3000D - 150 metrów żyłki 0,33. Lubię te europejskie pomysły A z ciekawości, bo ja zupełnie "niekarpiowy" jestem - jakie to angielskie "patenty" w kołowrotkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 3000D - 150 metrów żyłki 0,33. Lubię te europejskie pomysły A z ciekawości, bo ja zupełnie "niekarpiowy" jestem - jakie to angielskie "patenty" w kołowrotkach?np składane korbki na stojakach, kręcenie wstecz, podkładki z plastiku , czyli prawie zero hamulca, itp..nic dobrego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Generalnie to pierwsze "CZARNE" Certate .....no super...no fajne jest..ładne szerokie talerzyki boczne ......piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 (edytowane) Co jak co to body MQ im się udało. Wersje FC mają chyba inne szpule. Edytowane 7 Lutego 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Co jak co to body MQ im się udało. Wersje FC mają chyba inne szpule.no raczej...nie przekonuje mnie jedynie podwójny rant i odwrotny nawój...chociaż ten nawój wygląda na coraz bardziej prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 no raczej...nie przekonuje mnie jedynie podwójny rant i odwrotny nawój...chociaż ten nawój wygląda na coraz bardziej prosty Można wyjaśnić jaśniej jak wygląda różnica FC względem klasycznego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Główna różnica to taka, że w klasycznym modelu nie występują szpulki S i masa całkowita dla modelu 2500 jest o 25g większa. Obie wersje wykonane w całości z metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Jest możliwość wymiany na płytką szpulę w modelu 24 3000D ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 FC mam body mniejsze, 2500D = body 2500 stosowane w 2500D jak i 3000D-C FC 2500 mam body od 1000/2000 bo one również dzieła wspólną budę. Dodatkowo płytkiej szpulki 2500S 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Jest możliwość wymiany na płytką szpulę w modelu 24 3000D ?Jest taka możliwość. Jest tak zwana średniogłęboka(1,0 PE 200m). Moim zdaniem najbardziej optymalna w polskich warunkach do tego kołowrotka. Możesz kupić 3000 z taką szpulą tu: https://www.mefistofishing.pl/daiwa-certate-lt3000-new-2024-p-2826.html , lub kupić taniej 3000d i taką szpulę dokupić/domówić. Jest też szpula 0,8 PE 200m od modelu 3000S-CH-DH, ale nie wiem czy pasuje do 3000d. Najlepiej zapytaj u mefisto. Pozdrawiam. Bartek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Oczywiście, że szpula od modelu 3000S-CH-DH pasuje do 3000D. Mam taką z rynku japońskiego [JDM] i używam właśnie z tym kołowrotkiem. Jak dla mnie to najbardziej przydatna szpula w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Panowie dlaczego tę Certate tak szeleszczą ? W grudniu kupiłem dwie i obie odesłałem. Szumią jak stare czeskie Rexy. Co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 (edytowane) Panowie dlaczego tę Certate tak szeleszczą ? W grudniu kupiłem dwie i obie odesłałem. Szumią jak stare czeskie Rexy. Co to jest ?Problem leży w materiale, jakim obity jest fotel ????. Edytowane 8 Lutego 2024 przez drakmen 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Prawdopodobnie oporówka, miałem tak w ballistic mq, podczas łowienia tego nie słychać.Więcej kręcić nad wodą to tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Cytując naszego klasyka Szum jest i będzie w każdym nowym kołowrotku Daiwy bez względu na klasę, wirujące elementy generują szum a sztywne i lekkie korpusy skutecznie wzmagają efekty dźwiękowe. Szumu nie słuchać na rybach więc myślę, że szum sam w sobie nie powinien obecnie stanowić żadnego kryterium oceny kołowrotka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Modele FC mają korpusy i rotory od rozmiaru 1000..i na to pasuje szpula 2000, 2500, potem jest już przeskok do klasycznych rozmiarów jak kolega wyżej pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi