Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

A jak wygląda porównanie funkcjonalne Certate FC 2500 z Airity LT 2500 PC? Czy są zbliżone wielkościowo? Pewnie źle szukam, ale nigdzie nie mogę znaleźć porównania ich wymiarów (poza średnicą szpuli / długością korby). Interesuje mnie kołowrotek pod kije do 5-7 g (GL Finezza Prototype; Matagi Tr74 Super Mebaru-M).

Edytowane przez ktm777

Nie ma, ale korpus w FC jest o rozmiar mniejszy niż w standardowym rozmiarze 2500. Więc ten tego...

No to jak nie ma Certate 1000 to co pisać, że 2500 jest jak 1000? To by miało sens jak w przypadku Stradica gdzie mamy model C2500S ale ma body Stradica 1000. Takie coś można porównywać.

• 2 tygodnie później...

Ok, zatem FC robi bardzo fajne wrażenie, czuć  moc i sztywność w tym kompakcie. Matowy lakier i satyna amelinium, tworzą bardzo elegancką powierzchnię. Mechanizm pracuje gładko i przyjemnie oraz nader cicho, stetoskopowi onaniści, nie powinni być zawiedzeni. Mimo, że jak wyżej wspomniano, korpus jest down size-owy to jednak cały czas mieści większy mechanizm niż w standardowym body Shimano 2500 i jest wyraźnie mocniejszy. Naprawdę, czuć tutaj power. Szpulka S jest w tym modelu odpowiednio płytka i choć opis wskazuje inaczej, to moim zdaniem, wejdzie 150m linki 0.6pe i będzie full. 

IMG-20240304-164156.jpg

V23 2500/C23 FC 2500

IMG-20240304-164223.jpg

IMG-20240304-164254.jpg

IMG-20240304-164324.jpg

• Like 10

Jestem w szoku FC generujące więcej mocy niż 2500 Shimano. To klasyczny 2500 można zastosować jako wyciągarka do łódki.

FC 2500 zapowiada się jako idealny rozmiar na pstrągi, klenie.

Czekałem na nowego TP ale chyba jednak będzie zmiana planów.

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

Dla mie również dobre informacje. Brakowało mi rozmiaru pośredniego w Shimano między korpusem 1000/c2000s a 2500, czegoś z mniejsza szpulką niż 2500 a większą moca niz 1000 najlepiej porównywalną co 2500.

Bardzo fajna byal hybryda C2500 w której body było od 2500 a szpula c2000s z rotorem, niestety zrezygnowali z produkcji i body 2500 zastąpili 1000 ????

I w tym momencie wchodzi Daiwa cała na biało że swoim FC2500, jest kozak.

Edytowane przez gajosik
  • Like 3

Jaka jest metoda na ocenę mocy kołowrotka przy kręceniu nim nawet bez nawiniętej linki i bezpośredniego porównania przy ciaganiu tego samego obiektu w wodzie? Poważnie pytam. Bo to, że organoleptycznie w łapie da się pewnie jakieś parametry ocenić mając duże doświadczenie i dziesiątki prerobionych młynków to rozumiem. Ale moc zwijania?

Czysto teoretycznie bo mój zachwyt nad FC Certate opieram jedynie na tym co napisał Jakub. Pozostałe FC są mi raczej obojętne i nie wzbudzają specjalnie emocji.

Jednak jeżeli mechanizm jest większych rozmiarów body plus przeklania większa niż w Shiamno, dodatkowo Daiwa posiada mniejszą szpule niż w Shimano. Przy takim połączeniu jestem w stanie uwierzyć na słowo komuś że młynek generuje więcej mocy.

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

Czysto teoretycznie bo mój zachwyt nad FC Certate opieram jedynie na tym co napisał Jakub. Pozostałe FC są mi raczej obojętne i nie wzbudzają specjalnie emocji.

Jednak jeżeli mechanizm jest większych rozmiarów body plus przeklania większa niż w Shiamno, dodatkowo Daiwa posiada mniejszą szpule niż w Shimano. Przy takim połączeniu jestem w stanie uwierzyć na słowo komuś że młynek generuje więcej mocy.

Noo ok. Ale to można stwierdzić wertując katalog. Wystarczy korbka 5 mm dłuższa i znowu wrażenie inne.

Rozumiem, że to na razie proces poszlakowy. Co do zasady z fizyką nie dyskutuję:)

Edytowane przez MatB

Trudno określić słowami, coś takiego jak doświadczenie. Każdy kto dużo pracuje narzędziami, obojętnie czy jest to pędzel, wkrętarka albo kombinerki, potrafi na podstawie krótkiego badania dłońmi zweryfikować jakość i wytrzymałość tychże precjozów. Nie wiem czy w moim przypadku jest to spotęgowane wagą, jaką przywiązuje do wędkarstwa ale w kwestiach, które poruszam, możesz mi zaufać.

• Like 2

Trudno określić słowami, coś takiego jak doświadczenie. Każdy kto dużo pracuje narzędziami, obojętnie czy jest to pędzel, wkrętarka albo kombinerki, potrafi na podstawie krótkiego badania dłońmi zweryfikować jakość i wytrzymałość tychże precjozów. Nie wiem czy w moim przypadku jest to spotęgowane wagą, jaką przywiązuje do wędkarstwa ale w kwestiach, które poruszam, możesz mi zaufać.

Ja nie deprecjonuję Twojego doświadczenia. Sam pracuję narzędziami i doskonale wiem o czym piszesz. Można trafnie wnioskować o przewadze jednego nad drugim. Niczego jednak w taki sposób nie zmierzysz. Do tego, chciał nie chiał, trzeba przeprowadzić pomiar:).

Koniec z mojej strony. Ciekawość zaspokojona.

Myślałem, że ciągacie coś po podłodze w tym celu. Takie "domowe labolatorium" :)

Szkoda trochę...

Edytowane przez MatB
  • Like 1

Gdybym zaczął zwijać kołowrotkiem coś po podłodze to straciłbym do siebie szacunek :) Na przestrzeni lat, nie spotkałem słabej Certate. Oczywiście nie oceniam nowego kołowrotka na podstawie poprzedników ale aluminiowy korpus i korbka, bardzo ścisłe spasowanie i sztywność konstrukcji oraz sezon przełowiony ostatnim existem, dają obraz bardzo czytelny. Jedyne co budziło moją ciekawość w FC to właśnie moc mniejszego rozmiaru body, okazało się jednak, że nie jest to jakaś zabawka tylko pełnoprawna Certate, kołowrotek, którym mogę złowić każdą rybę na jaką poluję. Kleń czy pstrąg to ryby, które FC, wkręci w przelotki.