guciolucky Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Miałeś już nową Certate FC? Choćby minutę łowiłem tym kołowrotkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) A jak wygląda porównanie funkcjonalne Certate FC 2500 z Airity LT 2500 PC? Czy są zbliżone wielkościowo? Pewnie źle szukam, ale nigdzie nie mogę znaleźć porównania ich wymiarów (poza średnicą szpuli / długością korby). Interesuje mnie kołowrotek pod kije do 5-7 g (GL Finezza Prototype; Matagi Tr74 Super Mebaru-M). Edytowane 21 Lutego 2024 przez ktm777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Kwestią jest czy ktokolwiek ma już FC2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Kwestią jest czy ktokolwiek ma już FC2500?Kuba, na pewno ten model ma już Krzysztof @Krab.???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Kwestią jest czy ktokolwiek ma już FC2500?W jednym ze sklepów miałem go chwilę w rękach, niestety, nie mieli Airity, Certate LT 2500 ani Vanquish’a. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Kuba, na pewno ten model ma już Krzysztof @Krab. Jesteś tego pewny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 @Pablo, FC LT 2500 to body od 1000-ki, pod takie łowienie o jakim piszesz raczej myślałbym o pełnym LT 2500 (nie FC).A w ogóle była/jest Certate 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 (edytowane) A w ogóle była/jest Certate 1000?Jest, nosi właśnie przedrostek w nazwie 'FC'Tj. FC LT 2000 / FC LT 2500To wszystko jest korpus rozmiaru 1000 Edytowane 22 Lutego 2024 przez saitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Tylko akurat w Daiwa, korpus 1000, może ukrywać sporo mocniejszy mechanizm niż ma to miejsce w kołowrotkach innych marek, zatem moc FC będzie można ocenić dopiero po fizycznej analizie. Ogólnie Certate 23 nie ma modelu o oznaczeniu 1000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Nie ma, ale korpus w FC jest o rozmiar mniejszy niż w standardowym rozmiarze 2500. Więc ten tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Nie ma, ale korpus w FC jest o rozmiar mniejszy niż w standardowym rozmiarze 2500. Więc ten tego...No to jak nie ma Certate 1000 to co pisać, że 2500 jest jak 1000? To by miało sens jak w przypadku Stradica gdzie mamy model C2500S ale ma body Stradica 1000. Takie coś można porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Chyba nie rozumiem o co Ci chodzi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Idźcie na ryby 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Ok, zatem FC robi bardzo fajne wrażenie, czuć moc i sztywność w tym kompakcie. Matowy lakier i satyna amelinium, tworzą bardzo elegancką powierzchnię. Mechanizm pracuje gładko i przyjemnie oraz nader cicho, stetoskopowi onaniści, nie powinni być zawiedzeni. Mimo, że jak wyżej wspomniano, korpus jest down size-owy to jednak cały czas mieści większy mechanizm niż w standardowym body Shimano 2500 i jest wyraźnie mocniejszy. Naprawdę, czuć tutaj power. Szpulka S jest w tym modelu odpowiednio płytka i choć opis wskazuje inaczej, to moim zdaniem, wejdzie 150m linki 0.6pe i będzie full. V23 2500/C23 FC 2500 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 135m linki 4X 0.6PE ABS 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Jestem w szoku FC generujące więcej mocy niż 2500 Shimano. To klasyczny 2500 można zastosować jako wyciągarka do łódki. FC 2500 zapowiada się jako idealny rozmiar na pstrągi, klenie. Czekałem na nowego TP ale chyba jednak będzie zmiana planów. Edytowane 5 Marca 2024 przez gajosik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 I bardzo dobrze Daiwa w mocnych kołowrotkach już dawno wyprzedziła Shimano. Czas by w segmencie Finesse - również pokazali, że robią lepsze produkty. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Dla mie również dobre informacje. Brakowało mi rozmiaru pośredniego w Shimano między korpusem 1000/c2000s a 2500, czegoś z mniejsza szpulką niż 2500 a większą moca niz 1000 najlepiej porównywalną co 2500. Bardzo fajna byal hybryda C2500 w której body było od 2500 a szpula c2000s z rotorem, niestety zrezygnowali z produkcji i body 2500 zastąpili 1000 ???? I w tym momencie wchodzi Daiwa cała na biało że swoim FC2500, jest kozak. Edytowane 5 Marca 2024 przez gajosik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Jaka jest metoda na ocenę mocy kołowrotka przy kręceniu nim nawet bez nawiniętej linki i bezpośredniego porównania przy ciaganiu tego samego obiektu w wodzie? Poważnie pytam. Bo to, że organoleptycznie w łapie da się pewnie jakieś parametry ocenić mając duże doświadczenie i dziesiątki prerobionych młynków to rozumiem. Ale moc zwijania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Czysto teoretycznie bo mój zachwyt nad FC Certate opieram jedynie na tym co napisał Jakub. Pozostałe FC są mi raczej obojętne i nie wzbudzają specjalnie emocji. Jednak jeżeli mechanizm jest większych rozmiarów body plus przeklania większa niż w Shiamno, dodatkowo Daiwa posiada mniejszą szpule niż w Shimano. Przy takim połączeniu jestem w stanie uwierzyć na słowo komuś że młynek generuje więcej mocy. Edytowane 5 Marca 2024 przez gajosik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Czysto teoretycznie bo mój zachwyt nad FC Certate opieram jedynie na tym co napisał Jakub. Pozostałe FC są mi raczej obojętne i nie wzbudzają specjalnie emocji. Jednak jeżeli mechanizm jest większych rozmiarów body plus przeklania większa niż w Shiamno, dodatkowo Daiwa posiada mniejszą szpule niż w Shimano. Przy takim połączeniu jestem w stanie uwierzyć na słowo komuś że młynek generuje więcej mocy.Noo ok. Ale to można stwierdzić wertując katalog. Wystarczy korbka 5 mm dłuższa i znowu wrażenie inne.Rozumiem, że to na razie proces poszlakowy. Co do zasady z fizyką nie dyskutuję Edytowane 5 Marca 2024 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Trudno określić słowami, coś takiego jak doświadczenie. Każdy kto dużo pracuje narzędziami, obojętnie czy jest to pędzel, wkrętarka albo kombinerki, potrafi na podstawie krótkiego badania dłońmi zweryfikować jakość i wytrzymałość tychże precjozów. Nie wiem czy w moim przypadku jest to spotęgowane wagą, jaką przywiązuje do wędkarstwa ale w kwestiach, które poruszam, możesz mi zaufać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Trudno określić słowami, coś takiego jak doświadczenie. Każdy kto dużo pracuje narzędziami, obojętnie czy jest to pędzel, wkrętarka albo kombinerki, potrafi na podstawie krótkiego badania dłońmi zweryfikować jakość i wytrzymałość tychże precjozów. Nie wiem czy w moim przypadku jest to spotęgowane wagą, jaką przywiązuje do wędkarstwa ale w kwestiach, które poruszam, możesz mi zaufać.Ja nie deprecjonuję Twojego doświadczenia. Sam pracuję narzędziami i doskonale wiem o czym piszesz. Można trafnie wnioskować o przewadze jednego nad drugim. Niczego jednak w taki sposób nie zmierzysz. Do tego, chciał nie chiał, trzeba przeprowadzić pomiar:).Koniec z mojej strony. Ciekawość zaspokojona.Myślałem, że ciągacie coś po podłodze w tym celu. Takie "domowe labolatorium" Szkoda trochę... Edytowane 5 Marca 2024 przez MatB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Gdybym zaczął zwijać kołowrotkiem coś po podłodze to straciłbym do siebie szacunek Na przestrzeni lat, nie spotkałem słabej Certate. Oczywiście nie oceniam nowego kołowrotka na podstawie poprzedników ale aluminiowy korpus i korbka, bardzo ścisłe spasowanie i sztywność konstrukcji oraz sezon przełowiony ostatnim existem, dają obraz bardzo czytelny. Jedyne co budziło moją ciekawość w FC to właśnie moc mniejszego rozmiaru body, okazało się jednak, że nie jest to jakaś zabawka tylko pełnoprawna Certate, kołowrotek, którym mogę złowić każdą rybę na jaką poluję. Kleń czy pstrąg to ryby, które FC, wkręci w przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Chętnie zobaczyłbym foto FC2500 Certate vs np Airity '23 FC2500 leżące obok siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi