guciolucky Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Airity SF 2500SS waży 135g więc jeśli szukasz młynka do lekkiego łowienia to fajniejsze będzie Airity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Bardziej chodzi mi o korpusy bo jakoś ciezko mi uwierzyć że Daiwa zachowała standard o którym pisałem poprzednio. Nienrozumiem jako sens by było robić body w młynku LT 2000 większe jak w Shimano 2500. Zastanawiam się nad zwykła 2500 potrzebuję młynka o mniejszej szpuli niż 2500 Shimano, z body o mocy porównywalnej do 2500, Ceratka wpisuje się idealnie. Tak mi się wydaje że mieszania w rozmiarowce ciag dalszy i FC2500 Certate będzie miało większe body jednak niż FC2500 Airity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Masz na myśli chyba Luviasa Airity FC bo nie ma Airity FC jest Airity SF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Bardziej chodzi mi o korpusy bo jakoś ciezko mi uwierzyć że Daiwa zachowała standard o którym pisałem poprzednio. Nienrozumiem jako sens by było robić body w młynku LT 2000 większe jak w Shimano 2500. Zastanawiam się nad zwykła 2500 potrzebuję młynka o mniejszej szpuli niż 2500 Shimano, z body o mocy porównywalnej do 2500, Ceratka wpisuje się idealnie. Tak mi się wydaje że mieszania w rozmiarowce ciag dalszy i FC2500 Certate będzie miało większe body jednak niż FC2500 AirityDaiwa niepotrzebnie miesza w oznaczeniach poszczególnych modeli co powoduje te dyskusję.Jedne modele mają oznaczenia 'FC' tak jak nowa certate a już takie np. airity nie posiada tego oznaczenia 'FC' w gamie rozmiarów choć rozmiary koniec końców są te same np. taka certate FC2500 będzie tym samym rozmiarem body, rotora i szpuli co nowe airity 2500.Różnica taka, że certate ma korpus aluminiowy a airity magnezowy.Osobiście gdybym szukał takiego kołowrotka który łączy najmniejszy rozmiar korpusu z rotorem i szpulka od większego modelu to poszedłbym w airity. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Ciekawe czy Finesse custom = Super Finesse jeśli chodzi o rozmiar body? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Przecież o to chodzi. Jest niejasnosc a większość kupuje online.Kupi.Dojdzie do wniosku, że to chyba nie to.Wypróbuje. Sprzeda w stanie mint.Znow KUPI.Moze znow nie to ? Moze jednak to poprzednie bylo to ?I tak w kółko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Nie tylko ciekawe, co nawet baardzo ciekawe.Daiwa jeszcze w poprzedniej edycji ceraty 19' i exista 18' podawała w specyfikacji technicznej średnicę koła przekładni co umożliwiało bezpośrednio odróżnić rozmiary korpusów.Teraz widać postawili sobie za cel wzbudzić ogień dyskusji na forach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 (edytowane) Ciekawe czy Finesse custom = Super Finesse jeśli chodzi o rozmiar body?Dokładnie, pomyliłem modele w '23 nie ma FC. FC nie równa się SF. SF nie dotyczy rozmiaru body. No dali do pieca równo, już mdli mnie od tej plątaniny a całkiem nieźle się w niej odnajduję. Wiele osób nie radziło sobie w różnicach miedzy prostą rozmiarówką Shimano C2000S / 2500 / C3000 gdzie najczęściej ludzie myśleli że C3000 to generalnie większy mocniejszy młynek (body) niż 2500 gdzie różnica polegała jedynie na głębszej szpuli, mocniejszym hamulcu i dłuższej korbie z T-knobem w HG/XG. To teraz życzę powodzenia przy wyborze nowej Daiwy :D FC Finnese Custom - to oznaczenie mniejszego body plus szpula i rotor z większego rozmiaru. SF Super Finnese - wersja z krótka szpula, szerokość jak w standardowych ale jest krótsza. ST Sensitive Tune - wersja z maksymalnie lekkim startem pozbawiona Magseled i wszystkiego co obciąża start. Na bazie ST jest również model ST SF czyli lekki start z krótką szpulą. Ciemno złota Airity 23 w 24 roku dostała wersję SF, kolor utrzymany jak i cała konstrukcja. W tym modelu jest wersja PC, nie ma FC jak pisał @guciolucky W 24r weszła również Airity w wariantach ciemno srebrnych jeden to ST i bazujący na jego body model z krótką szpulą ST SF Mnie zastanawia na ten moment jedno: czy rzeczywiście body oznaczone FC jest wszędzie takie samo rozmiarowo jak pisałem kilka postów wcześniej. Bo zaczynam wątpić. Fotka obok Vanquisha już całkiem rozwaliła mi system. Bo jaki jest sens robienia Finnese Custom mocniejszego niż Shimano 2500. Widziałem inne modele FC i body było rzeczywiście filigranowe, mniejsze niż 2500 Shimano. Zastanawia mnie tym bardziej że znikła wersja PC. Jeżeli jest tak jak pisze @satti że body FC2500 Certate jest takie samo jak 2500 Airity, co więcej idąc tym tokiem Airity PC2500 powinno być takie samo body jak Certate 2500 w Daiwie powinni zmienić dostawcę pączków bo puder zdecydowanie im nie słuzy Edytowane 6 Marca 2024 przez gajosik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 (edytowane) Dokładnie tak jest. Nie winił bym samych pączków tylko tego czego używają zamiast cukru pudru do ich posypywania???? Edytowane 6 Marca 2024 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Jedyne co można zrobić na szybko to zmierzyć średnicę kapsla z lewej strony body, ona mniej więcej odpowiada średnicy koła przekładni. Jak ktoś ma inne FC i poda wynik pomiaru to dojdziemy do ładu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Pytanie czy to samo 'kółko' np w airity ze względu na nieco inny 'dizajn' obudowy między modelami nie da też minimalniej różnicy. Najlepiej porównać same koła przekładni, ale czy znajdą się śmiałkowie..???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Tatula FC 2500 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Certate, airity, exist.....Mam na stanie prawie wszystkie rozmiary i rodzaje ....jakie zdjęcie porównawcze chciał ktoś zobaczyć? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 (edytowane) Certate FC 2500 zestawione z FC2500 innego modelu, w sumie obojętne jaki model. Edytowane 6 Marca 2024 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Certate, airity, exist.....Mam na stanie prawie wszystkie rozmiary i rodzaje ....jakie zdjęcie porównawcze chciał ktoś zobaczyć?. Najchętniej to takie jakieś pomysłowe Jakich nie ma w necie. Moze kolowrotki pływające w akwarium i porównanie pływalności poszczegolnych modeli ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Certate FC 2500 zestawione z FC2500 innego modelu, w sumie obojętne jaki model.może w weekend, dziś nie bardzo mam czas... i na pewno nie obojętnie jaki model, bo szmelcu nie będę pokazywał tylko top 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Caldi po Tobie raczej się nie spodziewałem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulter Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Budżet 1500 ,wielkość 2500/3000 max.Ktoś poleci jakąś daiwę lub shimano. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Nie mam akwarium ,ale mam jakieś foto dla porównania wstawić, daiwy i jeden shimano,może komuś pomoże przy zakupach????Exist LT3000S ,Cerata LT3000D,Exist PCLT3000,Stelka 3000mHG 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Nie mam akwarium ,ale mam jakieś foto dla porównania wstawić, daiwy i jeden shimano,może komuś pomoże przy zakupachExist LT3000S ,Cerata LT3000D,Exist PCLT3000,Stelka 3000mHG IMG_1090.jpeg IMG_1088.jpeg IMG_1087.jpeg IMG_1084.jpegGwiazda najładniejsza :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Budżet 1500 ,wielkość 2500/3000 max.Ktoś poleci jakąś daiwę lub shimano. Załóż temat w dziale kupię, i tam zadaj swe pytanie. ???? Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Budżet 1500 ,wielkość 2500/3000 max.Ktoś poleci jakąś daiwę lub shimano. Przy tym budżecie polecił bym dołożyć te kilka stówek i wtedy masz do wyboru : Shimano Twin PowerDaiwa CertateTo chyba najlepsza opcja.Oczywiści mowa o kołowrotkach nowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Takie małe porównanie kołowrotków Daiwa.Daiwa Certate 3000, Daiwa Airty 3000PC, Daiwa Certate 2500D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 I jeszcze zdjęcie koła Daiwa Airty 3000PC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi