Geniusloci Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2024 Cześć, Przeczytałem właściwie cały wątek, ale szukam ostatecznego potwierdzenia swojego wyboru.W skrócie - wody stojące, ale zdarza się trolling (ok 3-4km/h), maksymalna przynęta to Rapala Deep Tail Dancer 7cm. Po zakotwiczeniu używam głównie gum, waga przynęty z główką to max 30 gramów (kij to STC AVS70MF2). Czy nową Certate 3000D obsłuży mi to w komforcie, czy raczej celować w rozmiar 4000C (wiem, że body to samo). Alternatywą jest nowy TP PG, ale przyznam, że Certatka wygląda wspaniale i ma świetne opinie, więc wolałbym iść w tym kierunku. Dzięki i pozdr,K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2024 3000D będzie ideolo ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Sprawdzał ktoś czy do nowego certejta podchodzi szpula od 19ki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Sprawdzał ktoś czy do nowego certejta podchodzi szpula od 19ki ?Wedle daiwa jp pasują zamiennie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 ... tu są wszystkie podstawowe dane :https://www.daiwa.com/jp/product/smyoi38 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_puck Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Sprawdzał ktoś czy do nowego certejta podchodzi szpula od 19ki ? Pasują mam szpule od 19 i używam na 24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 Narobili tych modeli a jednak brakuje tego, którego bym chciał najbardziej, mianowice 5000-C, tudzież FC5000, czyli żeby mieć przełożenie normalne, a nawój pod 90 cm. Chyba, że któryś z kolegów posiadających model 3000-XH, utwierdzi mnie w przekonaniu, że kręci gładko pod obciążeniem, z przynętami stawiającymi opór w nurcie, to zdecyduję się na ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 A w tym co jest nie tak? https://www.mefistofishing.pl/daiwa-certate-lt5000d-new-2024-p-2831.html Przełożenie 5.2 i nawija 87cm. Rozumiem, ze ta przepastna szpula Ci nie podchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) 200 m podkładu jeszcze przeżyję 5000D to już duża betoniara, szkoda, że nie ma wersji 5000 z mniejszym body, tj w 4000-C, gdzie body jest 3000 a szpula 4000.Taki model 5000-C posiada np Exceler, Lexa... Edytowane 25 Marca 2024 przez RadekRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 200 m podkładu jeszcze przeżyję 5000D to już duża betoniara, szkoda, że nie ma wersji 5000 z mniejszym body, tj w 4000-C, gdzie body jest 3000 a szpula 4000.Taki model 5000-C posiada np Exceler, Lexa... Jest ale ma wysoke przełożenie.Daiwa CERTATE LT5000D-CXH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 Z wysokim przełożeniem to bym już brał 3000-XH, ale mam obawy że pod obciążeniem w nurcie będzie ciężko zwijać i mi nagdarstek odpadnie po całym dniu łowienia. Ale to tylko moje przypuszczenia, doświadczyłem tego w tańszych modelach, np. w Caldii, może na Certate nie robi to wrażenia. Liczę, że ktoś mi podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 Robi wrażenie i przekładnia XH będzie utrudniała zwijanie przynęt w nurcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 O i dziękuję bardzo za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 Radek, jeśli myślisz o łowieniu w naprawdę silnym nurcie, w dodatku na woblery typu SDR, to brałbym 5000. Ona wazy 290gr, czyli wcale nie tak dużo :-) Umówmy się - kiedyś Turek 2500 ważył tyle ???? pod takie łowienie masz tez zapewne mocny kij i aby wykorzystać mój wędki potrzebny jest odpowiednio mocny kołowrotek. Jeśli masz możliwość, obejrzałbym ten kołowrotek w jakimś sklepie i zobaczył, jak to (nie)współgra z wędką. Zgadzam się z Guciem, ze o wielkosci 3000 powinieneś zapomnieć do takiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 290 g nie przeraża, to fakt. Ale faktycznie warto byłoby najpierw wziąć do ręki, żeby zorientować się jak to gabarytowo wygląda. Plus taki, że 5000 ma większą przekładnie i posłuży laaata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 290 g nie przeraża, to fakt. Ale faktycznie warto byłoby najpierw wziąć do ręki, żeby zorientować się jak to gabarytowo wygląda. Plus taki, że 5000 ma większą przekładnie i posłuży laaataMój „standardowy” kołowrotek na Wisłe do ciężkiego łowienia wazy 390 i jest właśnie wielkosci tej ceraty. Ale ja jestem „dziwny”, wiec lepiej posłuchaj tez innych opinii :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 Mój „standardowy” kołowrotek na Wisłe do ciężkiego łowienia wazy 390 i jest właśnie wielkosci tej ceraty. Ale ja jestem „dziwny”, wiec lepiej posłuchaj tez innych opinii :-)Znam cię parę lat Paweł i nie zauważyłem żebyś był dziwny... Chyba że w znaczeniu staropolskim : dziwny = podziwiany! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Cześć, planuje zakup daiwy do łowienia kleni. Z uwagi na wagę, jestem przed wyborem dwóch opcji, którą polecilibyście bardziej? Certate-G FC LT 2000-P 2024r.Certate-G FC LT 2500 2024r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Z tych dwu - dowolna. Zależy, z jakim kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Only 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Hej Ktoś się orientuje jaka jest długość ramienia korbki w nowej certatce FC 2000P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 FC LT2000S-P -> 40mm https://www.daiwa.com/jp/product/smyoi38 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Czy nowa Certata w rozmierz 3000 jest mocniejszą konstrukcją niż hybryda od Shimano 3000MHG np. Twin Power lub Stella? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Mam oba młynki, daiwa docelowo wydaję się celowana z głęboką szpulą do mniej subtelnego łowienia, stelka 3000mhg to body jak wiadomo 4000 a reszta praktycznie jak w 2500/c3000Dla mnie daiwa sprawia wrażenie bardziej sztywnej i zwartej ,może to tylko dlatego ,że shimano ma ten rotor i szpule mniejszą?mam też stelkę 4000M i to już spora „kobyła” bym postawił mocowoceratę i stelkę 4000M na równi ,choć wizualnie Stella jest masywniejsza -gabaryt większy.3000mhg vs Cerata3000 -jeśli tak zestawiamy, to też inne przełożenie ,tak więc w moim odczuciu Daiwa lżej zwija większe wabikiJa jak chcę trochę „zsubletnić” ceratę używam szpulki od exista 23 3000s ale to już moje fanaberie raczej???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geniusloci Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2024 Hej, jak wygląda u Was kwestia szumów? Dziś przyszła do mnie Certate 3000D i powiem Wam, że wydawało mi się, że podczas kręcenia w innym sklepie inną sztuką było słychać tylko szum powietrza, a dziś kręcę no i jednak nie tylko powietrze jest słychać Jest wyraźny szum, chociaż do pracy nie mogę się przyczepić, a korbka opada pod własnym ciężarem. Wiem, że kołowrotek nie łowi w fotelu w zaciszu domu, ale chciałem podpytać jak to jest w szerszej próbie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi