Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przeczytałem właściwie cały wątek, ale szukam ostatecznego potwierdzenia swojego wyboru.

W skrócie - wody stojące, ale zdarza się trolling (ok 3-4km/h), maksymalna przynęta to Rapala Deep Tail Dancer 7cm. Po zakotwiczeniu używam głównie gum, waga przynęty z główką to max 30 gramów (kij to STC AVS70MF2). Czy nową Certate 3000D obsłuży mi to w komforcie, czy raczej celować w rozmiar 4000C (wiem, że body to samo). Alternatywą jest nowy TP PG, ale przyznam, że Certatka wygląda wspaniale i ma świetne opinie, więc wolałbym iść w tym kierunku.

Dzięki i pozdr,

K.

Narobili tych modeli a jednak brakuje tego, którego bym chciał najbardziej, mianowice 5000-C, tudzież FC5000, czyli żeby mieć przełożenie normalne, a nawój pod 90 cm. Chyba, że któryś z kolegów posiadających model 3000-XH, utwierdzi mnie w przekonaniu, że kręci gładko pod obciążeniem, z przynętami stawiającymi opór w nurcie, to zdecyduję się na ten model :)

200 m podkładu jeszcze przeżyję :) 5000D to już duża betoniara, szkoda, że nie ma wersji 5000 z mniejszym body, tj w 4000-C, gdzie body jest 3000 a szpula 4000.

Taki model 5000-C posiada np Exceler, Lexa...

Jest ale ma wysoke przełożenie.

Daiwa CERTATE LT5000D-CXH

Z wysokim przełożeniem to bym już brał 3000-XH, ale mam obawy że pod obciążeniem w nurcie będzie ciężko zwijać i mi nagdarstek odpadnie po całym dniu łowienia. Ale to tylko moje przypuszczenia, doświadczyłem tego w tańszych modelach, np. w Caldii, może na Certate nie robi to wrażenia. Liczę, że ktoś mi podpowie

Radek, jeśli myślisz o łowieniu w naprawdę silnym nurcie, w dodatku na woblery typu SDR, to brałbym 5000. Ona wazy 290gr, czyli wcale nie tak dużo :-) Umówmy się - kiedyś Turek 2500 ważył tyle ???? pod takie łowienie masz tez zapewne mocny kij i aby wykorzystać mój wędki potrzebny jest odpowiednio mocny kołowrotek. Jeśli masz możliwość, obejrzałbym ten kołowrotek w jakimś sklepie i zobaczył, jak to (nie)współgra z wędką.

Zgadzam się z Guciem, ze o wielkosci 3000 powinieneś zapomnieć do takiego łowienia.

290 g nie przeraża, to fakt. Ale faktycznie warto byłoby najpierw wziąć do ręki, żeby zorientować się jak to gabarytowo wygląda. Plus taki, że 5000 ma większą przekładnie i posłuży laaata

Mój „standardowy” kołowrotek na Wisłe do ciężkiego łowienia wazy 390 i jest właśnie wielkosci tej ceraty. Ale ja jestem „dziwny”, wiec lepiej posłuchaj tez innych opinii :-)

Mój „standardowy” kołowrotek na Wisłe do ciężkiego łowienia wazy 390 i jest właśnie wielkosci tej ceraty. Ale ja jestem „dziwny”, wiec lepiej posłuchaj tez innych opinii :-)

Znam cię parę lat Paweł i nie zauważyłem żebyś był dziwny... Chyba że w znaczeniu staropolskim : dziwny = podziwiany!  :rolleyes:

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Mam oba młynki, daiwa docelowo wydaję się celowana z głęboką szpulą do mniej subtelnego łowienia, stelka 3000mhg to body jak wiadomo 4000 a reszta praktycznie jak w 2500/c3000

Dla mnie daiwa sprawia wrażenie bardziej sztywnej i zwartej ,może to tylko dlatego ,że shimano ma ten rotor i szpule mniejszą?mam też stelkę 4000M i to już spora „kobyła” bym postawił mocowoceratę i stelkę 4000M na równi ,choć wizualnie Stella jest masywniejsza -gabaryt większy.

3000mhg vs Cerata3000 -jeśli tak zestawiamy, to też inne przełożenie ,tak więc w moim odczuciu Daiwa lżej zwija większe wabiki

Ja jak chcę trochę „zsubletnić” ceratę używam szpulki od exista 23 3000s ale to już moje fanaberie raczej????

• Like 2

Hej, 

jak wygląda u Was kwestia szumów? Dziś przyszła do mnie Certate 3000D i powiem Wam, że wydawało mi się, że podczas kręcenia w innym sklepie inną sztuką było słychać tylko szum powietrza, a dziś kręcę no i jednak nie tylko powietrze jest słychać :) Jest wyraźny szum, chociaż do pracy nie mogę się przyczepić, a korbka opada pod własnym ciężarem. Wiem, że kołowrotek nie łowi w fotelu w zaciszu domu, ale chciałem podpytać jak to jest w szerszej próbie. 

• Like 1