drChlubicz Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 No to wydawało mi się że umiem mierzyć ale wybacz kilka Lomzy wjechało…Oczywiście wybaczam Najprostszy pomiar długości korby jest na kartce w kratkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Czy ktoś może pomóc rozszyfrować oznaczenia literowe z naklejki na stopce kołowrotków Daiwa. To jest data produkcji jak w Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 A to nie jest tylko oznaczenie osoby która robiła kontrole jakości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 No właśnie o te literki z tej naklejki mi chodzi. Nie wiem co one oznaczają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Znalazłem tylko to: https://jerkbait.pl/topic/50559-15-shimano-twin-power-2015-sw-i-nie-tylko/?p=1974917Wprawdzie odnosi się do TP, ale jakiś trop jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Szpula od Exista 22 LT3000 S będzie pasowała do Certaty 24 LT3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Szpula od Exista 22 LT3000 S będzie pasowała do Certaty 24 LT3000?Tak Bedzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Hej! Mam pytanie, czy Szpula od LEXA 23 LT5000-C będzie pasować do CERTATE 24 LT5000? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Certate klasyczne 3000 będzie mieć korpus mniejszy od TP4000 lub hybrydy 3000mhg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Zależy co rozumieć pod pojęciem mniejszy bo korpus Daiwy jest zwyczajnie inny, niższy i szerszy niż w Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 (edytowane) Certate klasyczne 3000 będzie mieć korpus mniejszy od TP4000 lub hybrydy 3000mhg?Generalnie wstawiałem wcześniej fotkę porównanie Stradic’a 4000 i Certate 5000. Według mnie porównywalne korpusy.A Certate 3000 ma zauważalnie mniejszy korpus i sporą różnicę w wadze też masz zdjęcia w wątku. Edit: Niestety nie posiadam Certate 3000 bo bym wstawił fotkę - chyba najłatwiej ocenić wzrokowo. Edytowane 5 Września 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Generalnie wstawiałem wcześniej fotkę porównanie Stradic’a 4000 i Certate 5000. Według mnie porównywalne korpusy. IMG_0216.jpegA Certate 3000 ma zauważalnie mniejszy korpus i sporą różnicę w wadze też masz zdjęcia w wątku. Edit: Niestety nie posiadam Certate 3000 bo bym wstawił fotkę - chyba najłatwiej ocenić wzrokowo.Dzięki za fotę. Widzę że będzie gabarytowo mniejszy bo 5000 i 4000 mają chyba ten sam korpus w Daiwach. Szukam kołowrotka do Zodiasa 7' 7-21g i nie chciałem wieszać Stradica 4000 a z kolei C3000 może być za słaby do główek 25g plus guma 3". Certate 3000 powinno być optymalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 (edytowane) certate 5000 to inny korpus (większy) niż certate 4000c - tylko chyba takie dostępne. 4000c ma taki sam jak 3000.Gdzieś wcześniej wrzucałem porównanie 5000 i 3000 - zobacz #1378 Edytowane 5 Września 2024 przez Marcipas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 @Kamil_Olsztyn gdzieś tutaj na forum był temat - gdybyś miał zostawić jeden kołowrotek do wszystkiego to jaki? … coś takiego. I wiele osób pisało właśnie o Certate 3000 i o jego wszechstronności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Nowa cerata 3000 i mlynki stella i vaniek 3000mhg oraz pod ceratą stelja 4000M 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Czego dowodzi wielkość korpusu, poza wielkością korpusu ?Przy tak różnych konstrukcjach i zastosowanych rozwiązaniach/ materiałach. Jak masz kij do 21 gram, którym łowisz 35 gramowymi przynetami, to nie patrz że to kij z napisem 21 Albo hybryda shimano, albo certate 3000. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Generalnie to i w ceracie i nowych shimano van, tp i stella ,są tak duże zębiska na kołach ,że dadzą radę przy takich wabikach raczej???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 (edytowane) Dla mnie obecna generacja Certate 24 a mam właśnie model LT3000D to bardzo fajny kręcioł. To jest wielkość, rozmiar, waga, moc i przełożenie która za bardzo nie ma swojego odpowiednika w Shimano, stąd właśnie mój powrót do Daiwy, której chyba nie miałem od 8 lub więcej lat. Potrzebowałem kołowrotka do 2 kijków o mocy 13 i 14 LB oraz cw.ok 21-28g łącznej wagi przynęty z "normalnym" przełożeniem. Shimano 2500/3000 może też dało by radę ale...wolałem mieć trochę zapasu. Shimano 4000 to już za duże, bo kijki lekkie i elektryczne. Hybryda 3000MHG była by napewno też odpowiednia ale...wysokie przełożenie. Stąd mój wybór padł właśnie na Certate 24 LT3000D i nie żałuję :-) jeszcze jakby dali płytsze szpule jak w modelu LT3000 to w ogóle byłoby by kozacko :-) Wizualnie też mi się bardzo podoba bo ją odzłocili zupełnie. Lekka, mocna, ładna i za rozsądne pieniądze...więc ogólnie to polecam :-) Edytowane 5 Września 2024 przez sslonio 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 5 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2024 Czego dowodzi wielkość korpusu, poza wielkością korpusu ?Przy tak różnych konstrukcjach i zastosowanych rozwiązaniach/ materiałach. Jak masz kij do 21 gram, którym łowisz 35 gramowymi przynetami, to nie patrz że to kij z napisem 21 Albo hybryda shimano, albo certate 3000.Zodias opisany trochę jak St.Croix. Niby 21g ale w odczuciu jest sporo mocniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 Stąd mój wybór padł właśnie na Certate 24 LT3000D i nie żałuję :-) jeszcze jakby dali płytsze szpule jak w modelu LT3000 to w ogóle byłoby by kozacko :-)chyba są z takimi szpulami tylko Polski dystrybutor nie sprowadza :-( ale fajnie że kupiłeś ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 6 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 Jest model LT3000 ze średnią szpulą ale tylko na wewnętrzny rynek JP. W Polsce sama szpula raczej nie do kupienia więc tylko import prywatny ale cena na obecną chwilę dosyć wysoka jak.... to w Daiwie. Są jeszcze płytsze szpule tunningowe SLP lub RCS ale wizualnie jakoś tak średnio mi się podobają do tej Ceraty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 Na te SLP/RCS też patrzyłem. Jako zapasowa chyba mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 6 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2024 (edytowane) Jest model LT3000 ze średnią szpulą ale tylko na wewnętrzny rynek JP. W Polsce sama szpula raczej nie do kupienia więc tylko import prywatny ale cena na obecną chwilę dosyć wysoka jak.... to w Daiwie. Są jeszcze płytsze szpule tunningowe SLP lub RCS ale wizualnie jakoś tak średnio mi się podobają do tej Ceraty.Na Europę płytsze szpule daiwa dawała do certate z szybszym przełożeniem, np. 3000 XH lub 3000 C-XH (pojemność 150 m/ 0,23 mm). Edytowane 6 Września 2024 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 7 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2024 U Mefisto jest zarówno kołowrotek z płytszą szpulą, jak i sama szpula do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 7 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2024 Szpule ma tylko od Ceraty 19 a do kołowrotka LT3000 musiałbym dołożyć ponad 500 PLN w porównaniu do modelu LT3000D więc nie ma to sensu, bo za różnicę w cenię mogę dokupić 2 szpule i mieć dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi