Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Wiedza niby powszechna że daiw "uszczelnianych magnetycznie" nie wolno samemu serwisowac ani oddawac do Panow Jozkow bo tylko serwis daiwy ma odpowiednie smary  ale i tak nasi uzytkownicy i serwisanci wiedza lepiej

No akurat z tymi Panami Józkami dowaliłeś do pieca ;) Znam dwóch, którzy nie mają się czego wstydzić w kontekście serwisowania.

• Like 1

Znam wielu wędkarzy, którzy łowią ryby dwa razy w tygodniu lub nawet nie tyle, zimą nie łowią wcale a jak jest chłodno i pada nawet z domu nie wychodzą...zanim kupią kołowrotek już martwią się o serwis... Myślę, że tacy wędkarze, prawidłowo używając, dobrego kołowrotka nie są w stanie zużyć przez całe życie chyba, że regularnie go serwisują wtedy owszem.

Należy zadać sobie pytanie, czy ja sam, zajechałem na amen, kołowrotek wysokiej klasy, który kupiłem nowy i sam go używałem? Znam uczciwą odpowiedź 99,9% wędkarzy... prawda jest taka, że nie mieli nawet okazji tego zrobić :)

Pomijam tu wędkarzy łowiących w morzu, używających sprzętu niezgodnie z instrukcją itp, którzy z racji powyższego mogą niszczyć sprzęt z racji specyficznych warunków użytkowania lub niewiedzy...

Precyzyjne elementy nowoczesnego kołowrotka dla prawidłowej i bezawaryjnej pracy, wymagają ściśle i dokładnie określonych torów przesuwania i wirowania każda najmniejsza zmiana tych parametrów powoduje, że kołowrotek szybciej ulega zużyciu. W przypadku kołowrotków Daiwa idealne złożenie części, w warunkach domowych jest wysoce trudne lub wręcz niemożliwe stąd ich rozkręcanie więcej może zaszkodzić niż pomóc...wpływ może mieć nawet kolejność lub siła z jaką dokręca się poszczególne elementy łączne...tu dochodzi też fakt, że każde kolejne składanie powoduje, że śruba nigdy już nie będzie tak samo dobrze łączyć jak za pierwszym razem.

Stare kołowrotki były zdecydowanie mniej precyzyjne, trzymały dużo więcej smaru na zębach przekładni itd nawet obudowy miały mniej szczelne co powodowało, że zwyczajnie mocno brudziły się w środku i faktycznie wymagały czyszczenia. Nawet smary były inne i inaczej w warunkach nieszczelności się zachowywały...

Pewnie znajdzie się wielu przeciwników tego co napisałem ale podobne zdanie mają w przypadku Daiw specjaliści, zajmujący się kołowrotkami profesjonalnie. Zasady dokręcania śrub w japońskich konstrukcjach mają duże znaczenie dlatego między innymi mało jest mechaników, którzy potrafią zrobić dobrze remont silnika w autach subaru gdzie uszczelki głowic dla prawidłowego ułożenia, oprócz odpowiedniego momentu wymagają też kolejności działań...

• Like 3

Wiedza niby powszechna że daiw "uszczelnianych magnetycznie" nie wolno samemu serwisowac ani oddawac do Panow Jozkow bo tylko serwis daiwy ma odpowiednie smary  ale i tak nasi uzytkownicy i serwisanci wiedza lepiej

A dlaczego przecież to zwykły ferrofluid?

Bez problemu można kupić z logo daiwy na eBayu 10ml to 40 dolców wystarczy zwykłemu uzytnikowi na lata

Edytowane przez albercik2
  • Like 1

Co najmniej od czterech lat można kupić Mag sealed oil bo tak się ten produkt nazywa. Bez problemu sprawdzają się także inne ferrofluid-y które są o połowę tańsze. Naj łatwiej śledzić Rosyjskie fora oni nie mają oporów przed wszelakimi eksperymentami

• Like 2

Tu akurat mag seal czy potrzeba ferrofluidu nie ma większego znaczenia... Sam ferrofluid stosowany był od lat w głośnikach. Samo uszczelnienie mag seal dotyczy użytkowników solankowych na śródlądziu można fluid pominąć lub zastąpić oliwką maszynową. Sam fluid dozuje się bez potrzeby rozkręcania.

• Like 3

Jeszcze odniosę się do całościowego podważania wiarygodności ofert sprzedaży na giełdzie kilkuletnich młynków, które rzekomo były 2-3 razy nad wodą. Dotknęło mnie to trochę, bo sam takie często puszczam.

Walczmy z nierzetelnością, ale nie zarzucajmy jej od razu wszystkim w krzywdzący dla nich sposób.

Smoku, napisałem "że często rzeczywista historia kołowrotka i ta z opisu są diametralnie różne". Skoro nawiązałeś do mojego wpisu, to dodam tylko, że Ciebie "poznałem" na tym forum w tym roku w dziale "Spinning" i nigdy nie widziałem na giełdzie ani Twojej oferty sprzedaży, anie nie słyszałem o kołowrotku sprzedawanym przez Ciebie. Zatem siłą rzeczy nie czuj się proszę urażony :) Z mojej strony to tyle. Obiecuję nic więcej nie pisać w tym temacie.

Ta i jeszcze kopiować teorie Alana o pływającym łożysku w Daiwie ha ha ha ha :-) jako super hiper rozwiązaniu.

Wiesz co się dzieje gdy ten super Mag oil się rozleje na oporówkę?

Trzeba wałeczki oporówki wręcz skrobać z tego dziadostwa. I dzieje się to nawet często w tych tanich młynkach z tym super wynalazkiem.

Jeden Alan zna się na młynkch i szczególnie u niego zajebiaszcze są te za których opis kase dostaje od producenta.

• Like 3

Odnosnie daiwy uszczelnianej mag seal oil najlepiej zajrzyec na strone alanhowk i darowac sobie porady domoroslych specjlistow

Po co miał bym to robić? Nie wiem co to za strona i raczej się nie dowiem. Staram się śledzić nowości w rodzinie Daiwy choć raczej korzystam ze starych konstrukcji R4 rządzi. Może z powodu wykształcenia ale uważam kołowrotki za bardzo proste mechanizmy i przy odrobinie chęci i staranność każdy sobie z nimi poradzi.

• Like 3

Po co miał bym to robić? Nie wiem co to za strona i raczej się nie dowiem. Staram się śledzić nowości w rodzinie Daiwy choć raczej korzystam ze starych konstrukcji R4 rządzi. Może z powodu wykształcenia ale uważam kołowrotki za bardzo proste mechanizmy i przy odrobinie chęci i staranność każdy sobie z nimi poradzi.

Poza tymi co gniazdka przykręcić nie umieją bo są i tacy :-)

• Like 2

Też uważam, że allan trochę gwiazdorzy. Chce być drugim Clarksonem, co to potrafił super bryki zgnoić za to, że mu nie pasowało do ręki zamknięcie gniazda zapalniczki. Nadmiernie stara się pokazać swoją niezależność i odwagę: patrzcie ludzie, nie mam respektu dla młynka za 1000$, jadę po nim jak po burej suce z byle powodu, bo kolorek mi nie odpowiada. Poza yym koncentruje się na big game i trudno te uwagi nieraz odnieść do naszych warunków. Na plus dla niego, że wytyka katalogiwe banialuki, a producenci się z nim liczą, bo stronka bardzo opiniotwórcza. Nie spotkałem jeszcze naprawdę obiektywnegonportalu testowego i nie liczę, że kiedyś taki się pojawi.

• Like 1

Czasem jak ktoś ma dużo sprzętu ,to przy rotacyjnym użytkowaniu ,zgodnie z przeznaczeniem oczywiście ,nie jest w stanie zajechać wszystkiego.Mam kolegę co ma 2 mlynki i co sezon smaruje jego kołowrotki ( exist 05 3000 i stella 4000 07) jest co smarować bo mlynki lekko nie mają. Ot taka analogia tu dużo towaru a roboty mniej ????

post-45639-0-64219300-1581868896_thumb.jpeg

Panowie ,posiada ktoś certate 16 i nowa ?Warto dołożyć te parę stowek czy brać 16?

Młynek będzie używany tylko do "boleniowania"

Nie mam ani 16, ani nowej, ale szybkościowe łowienie boleni na rzece to moim zdaniem jeden z tych sposobów łowienia, w którym kołowrotek mocno obrywa, zatem brałbym tą, która więcej zniesie, czyli (chyba) 2019.

• 1 miesiąc temu...