Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest ktos posiadaczem Certate LT3000C D?

W wersji na EU jaka korbka jest standardowo dostarczana z tym modelem ?

60 mm ? 55 mm ? 

Dziekuje za odp

Pozd

Chyba nie padła żadna twierdząca odpowiedź, więc pozwolę sobie dodać swoje 5 groszy. 

W mojej Certate LT3000D-C korbka ma 50mm (od środka gwintu do środka knoba - tak to się mierzy poprawnie??) - jak widać na zdjęciach, natomiast wysokość nawoju to 17mm.

post-46136-0-67240000-1588321301_thumb.jpg

post-46136-0-43671300-1588321333_thumb.jpg

• Like 1

Chyba nie padła żadna twierdząca odpowiedź, więc pozwolę sobie dodać swoje 5 groszy. 

W mojej Certate LT3000D-C korbka ma 50mm (od środka gwintu do środka knoba - tak to się mierzy poprawnie??) - jak widać na zdjęciach, natomiast wysokość nawoju to 17mm.

attachicon.gif IMG_1177.jpg

attachicon.gif IMG_1178.jpg

Dziekuje za odpowiedz i za fotki. 

Zadowolony z tego modelu jestes ?

Na moje oko na tym zdjeciu jest 55mm bo jest nieco przesunięta od osi gwintu. Ale to tylko na moje oko

@saitt

Nie jest przesunięta, perspektywa zdjęcia może trochę to zniekształca. Od środka gwintu do środka knoba jest na pewno 50mm.

@Guzu

Jestem bardzo zadowolony z tego kołowrotka. Kultura pracy jest bardzo wysoka, praca przekładni w moim subiektywnym odczuciu przy kręceniu na sucho jest równa Stelli.

Ten kołowrotek naprawdę pracuje lekko, wręcz maślanie (czy ktoś kiedyś napisał coś takiego o tej marce :ph34r: ). Tutaj nie ma żadnego ząbkowania czy innych cudów znanych ze starych konstrukcji. 

Oscylacja szpuli jest trochę szybsza niż w Stelli. Nawój nie jest tak idealny, jest trochę bardziej jak odwrócony stożek,

ale oczywiście jest to minimalne i nie powoduje żadnych skręceń czy problemów w łowieniu. Bryła stwarza wrażenie bardzo mocnej, jak biorę certate do ręki

sprawia wrażenie mocnijeszej niż Stella w tym samym rozmiarze (porównuje cały czas do Stelli 14' C3000, która mam również w domu).

Podkreślam - nie mówie, że Certate jest mocniejsza od Stelli, tylko sprawia dla mnie, wrażenie mocniejszej w rękach - bardziej zbita bryła korpusu i rotora. 

Dla mnie najważniejsze jest to, że jak biorę ją na ryby to po chwili zapominam, że do wędki przykręcona jest Certate a nie Stella.

Jeżeli chodzi o wartości użytkowe dla mnie te kołowrotki są porównywalne - odważnie??

Użytkuje zbyt krótko żeby wypowiadać się na temat wytrzymałości. Jak na razie bezproblemowo radził sobie z oborotówkami w rozmiarze 4, 5.

Żadne dziwne dźwieki nie dochodziły ze środka.Hamulec działa bardzo płynnie, ma duży zakres. Skok hamulca też jest minimalny - w sensie można go naprawdę precyzyjnie ustawić.

Chyba wyczerpałem własną inwencję, jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie spróbuje odpowiedzieć.

Porównałem do Stelli, bo chyba Tobie @Guzu na takim porównaniu najbardziej zależy  ;)

post-46136-0-73859500-1588324521_thumb.jpg

post-46136-0-88478100-1588324533_thumb.jpg

Edytowane przez Wisni@
  • Like 7

"....Tutaj nie ma żadnego ząbkowania czy innych cudów znanych ze starych konstrukcji...."

Napisz raczej "znanych ze starych, WYEKSPLOATOWANYCH konstrukcji", żeby być w zgodzie z prawdą.

Te "cuda" to efekt zużycia i braku serwisu.

Dodałbym jeszcze, że to właśnie serwis przez nieodpowiednie osoby jest właśnie chyba najczęstszą przyczyną.

Niewiele miałem w ręku tych ząbkujących, ale zazwyczaj właściciel mówił, że przed serwisem było super, chciałem tylko nasmarować ????

• Like 4

Bo jeśli chodzi o Daiwę to moim zdaniem nie ma co zaczynać rozkręcać kołowrotków dopóki one tego naprawdę nie wymagają. Mam od 4 lat Infinity -q 3000a i cały czas śmiga jak nowy, kolega morethana 11 rok katuje i młynek kręci jak ledwo wyjęty z pudełka.

A że Daiwa szumi na sucho? Pod obciążeniem na wodzie przestaje [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

Test mocy pod dużym obciążeniem Certate LT vs. TwinPower 2020

Ciekawe co on tam mówi. Jest ktoś w stanie skopiować opis pod filmem i przetłumaczyć w translatorze na język polski? Ja z tel nie potrafię tego zrobić.

Certate wydaje dziwne dzwięki ale jedyny angielski komentarz pod filmem jest taki, że po tym teście wybrałby certate.

Od 19:40 min

Kilka razy pytalem o rozne kwestie zwiazane z Certate LT 3000, pora podzielic sie zatem wrazeniami i cos wniesc do watku o tym kolowrotku.

Powodowany dobrymi opiniami i rachunkiem ekonomicznym postanowilem sprzedac Stelle 3000MHG i kupic Certate LT 3000.

Ta zwykla 3000, ze zwyklym przelozeniem.

Parametry tego kolowrotka - 5.2: 1 przelozenie, nawoj 77 cm, waga 225 g, srednica szpuli - milimetr wieksza od Stelli 2500/C3000, rozmiar kola przekladni (35 mm) ...

Wszystko to sprawilo, ze uznalem ten akurat model Certate za ciekawa alternatywe wobec Stelli 3000 MHG. Tak zwanej hybrydy.

Czyli Stelli zbudowanej wedlug schematu : body 4000 i rotor i szpula 2500/C3000.

Body Stelli 4000 zawiera m.in przekladnie o srednicy kola glownego 32 mm i przelozeniu 5,8:1, system posuwu szpuli i lozysko oporowe i pare innych czesci.

Certate 3000 zawiera przekladnie o srednicy kola glownego 35 mm i przelozeniu 5,2:1 i pozostale elementy mniej wiecej jak Stella. Aczkolwiek posuw jest inaczej rozwiazany niz w Stelli . Ale to wiemy od 2005 roku.

Exista LT o takich parametrach kupic jest trudno. Zamowic 3000 (bez literki C i ze zwyklym przelozeniem) mozna tylko w Japonii w SLP WORKS jako Exist Semi Order. Taki przynajmniej mam stan wiedzy na dzien wpisu, czyli 12 maja 2020.

Stad ekonomiczna alternatywa dla Stelli - Certate :)

Osobiscie ze Stella HGM / MHG mam bardzo dobre doswiadczenia. Zarowno w generacji 14 (FI), jak i w 18 (FJ). Przy najblizszej okazji lowow na duzej rzece nizinnej siegne do podobnych zastosowan po Certate. a

Na razie ogledziny na sucho.

Rzeczonej Stelli 3000 MHG juz nie posiadam, znalazla nabywce.

Niedawno kupione, nowe, Certate kreci sie ciut glosniej od Stelli, ktora posiadam (FJ C3000).

Posiada zblizony, bardzo maly luz na przekladni . Oba kolowrotki nie maja przelacznika blokady wstecznych obrotow.

Tutaj kilka zdjec LT 3000 , byc moze kogos zainteresuja.

Zastrzegam - wkrecilem korbke 50 mm, zamiast fabrycznej 60. Korbki od Daiwy i tak sluza mi przy stellach (dzieki IOS adapter), a sa lzejsze i maja fajniejsze knoby niz te od Shimano...przynajmniej dla mnie.

Mysle, ze zdjecia i porownanie parametrow pokazuja jak odmienne sa to maszyny. Jak podobne parametry w tabelkach moga przelozyc sie na inny kolowrotek. Szpule sa niemal identycznej srednicy. Gotowe kolowrotki waza niemal tyle samo.

A na zdjeciach (w rekach), jest zdecydowanie malo podobnie.

Ciezko, krecac w domu, roztrzygac o wyzszosci jednej czy drugiej konstrukcji.

Ponizsze zdjecie to Stella FJ C3000 i Certate 3000.

Wrazeniami z pola walki podziele sie jesienia .

Pozdrawiam

post-45573-0-09966600-1589296730_thumb.jpg

post-45573-0-92800500-1589297301_thumb.jpg

post-45573-0-77664600-1589296826_thumb.jpg

post-45573-0-11805400-1589296889_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 17