Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Certate klasyczne 3000 będzie mieć korpus mniejszy od TP4000 lub hybrydy 3000mhg?

Generalnie wstawiałem wcześniej fotkę porównanie Stradic’a 4000 i Certate 5000. Według mnie porównywalne korpusy.

post-76198-0-71392600-1725525389_thumb.jpeg

A Certate 3000 ma zauważalnie mniejszy korpus i sporą różnicę w wadze też masz zdjęcia w wątku. 

Edit: Niestety nie posiadam Certate 3000 bo bym wstawił fotkę - chyba najłatwiej ocenić wzrokowo.

Edytowane przez Darek_W

Generalnie wstawiałem wcześniej fotkę porównanie Stradic’a 4000 i Certate 5000. Według mnie porównywalne korpusy.

IMG_0216.jpeg

A Certate 3000 ma zauważalnie mniejszy korpus i sporą różnicę w wadze też masz zdjęcia w wątku.

Edit: Niestety nie posiadam Certate 3000 bo bym wstawił fotkę - chyba najłatwiej ocenić wzrokowo.

Dzięki za fotę. Widzę że będzie gabarytowo mniejszy bo 5000 i 4000 mają chyba ten sam korpus w Daiwach. Szukam kołowrotka do Zodiasa 7' 7-21g i nie chciałem wieszać Stradica 4000 a z kolei C3000 może być za słaby do główek 25g plus guma 3". Certate 3000 powinno być optymalne.

• Like 1

Czego dowodzi wielkość korpusu, poza wielkością korpusu ?

Przy tak różnych konstrukcjach i zastosowanych rozwiązaniach/ materiałach.

:)

Jak masz kij do 21 gram, którym łowisz 35 gramowymi przynetami, to nie patrz że to kij z napisem 21 :)

Albo hybryda shimano, albo certate 3000.

• Like 4

Dla mnie obecna generacja Certate 24 a mam właśnie model LT3000D to bardzo fajny kręcioł. To jest wielkość, rozmiar, waga, moc i przełożenie która za bardzo nie ma swojego odpowiednika w Shimano, stąd właśnie mój powrót do Daiwy, której chyba nie miałem od 8 lub więcej lat. Potrzebowałem kołowrotka do 2 kijków o mocy 13 i 14 LB oraz cw.ok 21-28g łącznej wagi przynęty z "normalnym" przełożeniem. Shimano 2500/3000 może też dało by radę ale...wolałem mieć trochę zapasu. Shimano 4000 to już za duże, bo kijki lekkie i elektryczne. Hybryda 3000MHG była by napewno też odpowiednia ale...wysokie przełożenie. Stąd mój wybór padł właśnie na Certate 24 LT3000D i nie żałuję :-) jeszcze jakby dali płytsze szpule jak w modelu LT3000 to w ogóle byłoby by kozacko :-)

Wizualnie też mi się bardzo podoba bo ją odzłocili zupełnie.

Lekka, mocna, ładna i za rozsądne pieniądze...więc ogólnie to polecam :-)

Edytowane przez sslonio
  • Like 4

Czego dowodzi wielkość korpusu, poza wielkością korpusu ?

Przy tak różnych konstrukcjach i zastosowanych rozwiązaniach/ materiałach.

:)

Jak masz kij do 21 gram, którym łowisz 35 gramowymi przynetami, to nie patrz że to kij z napisem 21 :)

Albo hybryda shimano, albo certate 3000.

Zodias opisany trochę jak St.Croix. Niby 21g ale w odczuciu jest sporo mocniejszy.

• Like 1

Stąd mój wybór padł właśnie na Certate 24 LT3000D i nie żałuję :-) jeszcze jakby dali płytsze szpule jak w modelu LT3000 to w ogóle byłoby by kozacko :-)

chyba są z takimi szpulami tylko Polski dystrybutor nie sprowadza :-( ale fajnie że kupiłeś !

• Like 1

Jest model LT3000 ze średnią szpulą ale tylko na wewnętrzny rynek JP. W Polsce sama szpula raczej nie do kupienia więc tylko import prywatny ale cena na obecną chwilę dosyć wysoka jak.... to w Daiwie. Są jeszcze płytsze szpule tunningowe SLP lub RCS ale wizualnie jakoś tak średnio mi się podobają do tej Ceraty. 

Jest model LT3000 ze średnią szpulą ale tylko na wewnętrzny rynek JP. W Polsce sama szpula raczej nie do kupienia więc tylko import prywatny ale cena na obecną chwilę dosyć wysoka jak.... to w Daiwie. Są jeszcze płytsze szpule tunningowe SLP lub RCS ale wizualnie jakoś tak średnio mi się podobają do tej Ceraty.

Na Europę płytsze szpule daiwa dawała do certate z szybszym przełożeniem, np. 3000 XH lub 3000 C-XH (pojemność 150 m/ 0,23 mm).

Edytowane przez Kokosz